Radnici GIKIL-a i dalje u štrajku

22. Jula 2009.
4 min. za čitanje

zeljeznicaStotinjak radnika lukavačke Global Ispat koksne industrije u posljednja dva dana blokiralo je dva teretna izlaza iz ove fabrike i spriječilo izvoz gotovih proizvoda iz kruga fabrike. Većina radnika koji su učestvovali u blokadi teretnih ulaza više od 24 sata nisu otišli kući svojim porodicama, jer kada se završi štrajk  počinje njihova redovna smjena na radnim mjestima. Kako kažu, proizvodnja ne smije trpiti.

Podsjećamo, razlog blokade, koja je dio generalnog štrajka potpisanog od strane 650 radnika iz direktne proizvodnje, jesu neisplaćene plaće u posljednja dva mjeseca, kao i neusklađene plaće, koje iznose isto i za čistačicu i za KV radnika.

– Mi samo tražimo ono što je naše, a izjave iz Uprave u kojima se kaže kako mi blokiramo proizvodnju i kako odvodimo ovu fabriku u propast, čiste su laži. Mi smo ovdje po 40 godina i mi ovu fabriku volimo više nego Indijac (direktor GIKIL-a Guntupalli Jagannadham), ali ne možemo više trpiti da nam se laže. Dok direktor i drugi u direkciji imaju i do 10 hiljada maraka plaću, radnicima se jedva isplaćuje minimalac, a profit se ostvaruje, kazao je Mirsad Imamović, podpredsjednik Štrajkačkog odbora GIKIL-a.

Prvog dana štrajka, održan je i šestosatni sastanak predstavnika uprave preduzeća, Sindikata GIKIL-a i Vlade TK, na kojem se pokušao naći izlaz iz nastale situacije. Uprava je ponudila rješenje, ali s obzirom da se radilo o nepotpunoj ponudi, Sindikat to nije prihvatio. Problem su bile isplate zaostalih plaća.

– Bilo je dogovoreno da od narednog mjeseca krenu redovne isplate plaća, a da se zaostale riješe do kraja godine. Međutim, radnici to nisu prihvatili, kazao nam je Mustafa Burgić, savjetnik premijera TK, koji je učestvovao na sastanku.

Umjesto dogovora, predstavnici Sindikata i Uprave GIKIL-a od ponedjeljka su na sudu, jer sindikalce GIKIL tuži zbog nezakonito organizovanog štrajka. Iako je bilo formirano arbitražno vijeće za štrajk, koje  je trebalo donijeti odluku o minimum radnika i poslova koji se za vrijeme štrajka moraju obavljati, ono  nikad nije donijelo konačnu odluku, jer je član vijeća iz Uprave bojkotovao vijeće.

– Odluka nikada nije donesena, jer je član vijeća iz preduzeća bio prisutan na samo dva sastanka, tako da minimum poslova i radnika nije određen. Sad će Sud odlučiti da li je rađeno po zakonu, kazao je Tomo Vidović, predsjedavajući ovog vijeća.

U Sindikatu GIKIL-a, ipak, kažu kako nije prekršen zakon, jer sva postrojenja u fabrici rade bez zastoja.

– Mi smo samo zaustavili izvoz gotovog materijala, a proizvodnja se nesmetano nastavlja. Čak dopuštamo uvoz sirovine, koja je potrebna za proizvodnju. Međutim, direktor nas je tužio i mi trenutno čekamo  konačnu odluku Suda, kazao je Nezir Kovačević, predsjednik Sindikata GIKIL-a.

Bilo kako bilo, blokada izvoza koksa iz GIKIL-a se nastavlja do ispunjenja prvobitnih radničkih zahtjeva, a to je redovna plaća, te povećanje plaće treće, četvrtom i petom stepenu za 40 maraka.

(RTVL/SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments