fbpx

Prostor Balkana ove sedmice pogodiće četvrti toplotni udar

5 min. za čitanje

Da će zime i proljeća biti bogatiji padavinama, a ljeta sušnija, sa temperaturama koje obaraju stoljetne rekorde, prognoziraju i u Komitetu za klimatske promjene BiH, koji je na ovaj ekstremni poremećaj upozorio u prvom nacionalnom izvještaju o klimatskim promjenama.

“Trenutne vremenske prilike potvrda su procjene klimatologa svijeta da je trend globalnog zatopljenja na sjevernoj polulopti, pogotovo na Balkanu, nezaustavljiv. Čak do kraja ovog vijeka temperature će biti više za šest stepeni i u svakom slučaju neće se mijenjati režim padavina”, kazao je Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH.

Za potpuno izmijenjenu klimu krivac je čovjek jer je tehnološkom revolucijom i emisijom štetnih gasova u atmosferu doveo do toga da se oko Zemlje stvorio omotač koji onemogućava da se ona hladi, već da se dodatno zagrijava.

“Gustina tog sloja i materije koje se nalaze u njemu dovode do toga da imamo globalno otopljenje sa različitim posljedicama na različitim dijelovima planete. Činjenica je da kada bi ovog trenutka svi zagađivači koji stvaraju efekat staklene bašte prestali da zagađuju okolinu trend globalnog zatopljenja bio bi nastavljen i narednih 50 godina”, ističe Kuštrinović.

Da bismo stanje bar malo popravili moramo da štedimo energiju, gasimo bespotrebna svjetla, smanjimo upotrebu automobila.

“Na vladama je da se opredijele na alternativne izvore energije. U BiH ih, nažalost, premalo koristimo, pogotovo vjetar i sunčevu energiju. Primjera radi imamo bar 30 odsto sunčeve energije od Njemačke i Austrije, a te resurse ne koristimo ni u najmanjoj mjeri. Mora biti urađeno puno toga da i mi uskoro dobijemo vjetroparkove i velike solarne centrale, jer takvih prostora imamo skoro na svakom koraku, a pogotovo na prostoru naše krševite Hercegovine”, objašnjava Kuštrinović.

U Hidrometeorološkom zavodu RS ističu da je posljednja decenija najtoplija otkada se mjere temperature, a one su porasle 0,7 stepeni. Ističu da će one i u narednim godinama rasti od dva do tri stepena, usljed promjene klime.

“Postoje različiti scenariji posmatranja klimatskih promjena. Sigurno je da postoje prirodni procesi, ali je mnogo veći čovjekov uticaj. Zbog emisije gasova i zagađenja, stvoren je efekat staklene bašte, što ne dozvoljava da se Zemlja dovoljno hladi. Moglo bi se desiti da imamo preraspodjelu padavina, odnosno da neka mjesta budu sušnija, a da negdje imamo značajne količine snijega i kiše. Osim toga, usljed topljenja glečera, povećaće se nivoi okeana”, pojasnio je Igor Kovačić, meteorolog.

Naučnik Džejms Hansen, direktor NASA Instituta “Goddard”, ističe da su crna predviđanja o posljedicama stalnog porasta temperature, iznesena 1988. godine, već premašena.

Stručnjaci napominju da klimatske promjene ne izazivaju samo materijalne štete, a sve više njih upozorava da one izazivaju i stres odraslih i tjeskobu djece i da bitno utiču na mentalno zdravlje ljudi. Takođe, dodaje se da je ovaj fenomen premalo istražen. Promjene klime mijenjaju i poljoprivredu, prvenstveno smanjujući prinose nekih povrtlarskih kultura.

“Da bi negativan uticaj klimatskih promjena bio ublažen potrebno je da bude osigurano navodnjavanje što većih poljoprivrednih površina, inače će jedina slika sa polja biti ispucala zemlja”, upozoravaju srbijanski klimatolozi.

Prostor Balkana tokom ove sedmice pogodiće četvrti toplotni udar, što se dešava jednom u stotinu godina, kažu u Komitetu za klimatske promjene BiH.

Dnevne temperature će se penjati do 40 stepeni Celzijusovih, a večeras i u petak uveče nema rashlađenja, jer se očekuju tropske noći. Čak ni jutra neće biti svježa, jer živa u termometru neće padati ispod 20. podioka.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda napominju da ne treba očekivati rekorde. Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, visoke temperature zadržaće se desetak dana.

Olakšanje, kažu klimatolozi, dolazi nam u septembru, kada se očekuje ugodno vrijeme, ali i znatno više padavina. Prva kiša mogla bi da padne već 3. septembra, a osvježenje stiže i polovinom mjeseca. Sjever i zapad primiće standardnu količinu padavina, dok će nešto jača kiša padati na jugu, u Hercegovini.

(SodaLIVE.ba/Nezavisne novine)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments