fbpx

Postignut dogovor Vlade TK i sindikata, od januara povećanje plata za 6.5%

3 min. za čitanje

Za uposlenike u obrazovanju, policiji, pravosuđu i upravi, nova godina donjet će povećanje plata. Rezultat je to postignutog dogovora između sindikata i kantonalne vlade. Podsjećamo budžetskim korisnicima plate su smanjene još 2012.godine, a nakon jednomjesečnog pregovaranja, danas je postignut kompromis.

Vlada Tuzlanskog kantona zaključila je pregovore  sa sindikatima zaposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave ovog kantona, čime su postignuti preduslovi za produženje kolektivnih granskih  ugovora.

Dogovoreno  je  da osnovica za obračun plata u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave od prvog januara 2018. godine iznosi 404 KM, a da se naknade za ishranu  zadrže na nivou 8 KM.

Premijer TK, Bego Gutić zahvalio se  sindikatima na konstruktivnom pregovaranju u posljednjih mjesec dana i na svemu što su uradili u proteklih pet godina, ocijenivši da je sindikat bio stabilizirajući faktor unutar TK, pokazujući razumijevanje za finansijsku situaciju u kojoj se nalazio ovaj kanton.

-Mi smo danas u prilici da na neki način ispravimo tu nepravdu, da vratimo iznos od 2.5 posto smanjene plate iz 2012. godine i podignemo je za četiri posto, znači šest i po posto grubo proračunato bit će povećanje plata budžetskim korisnicima – kazao je Gutić.

Postignut je dogovor da kantonalna  vlada i sindikat permanentno prate realizaciju ovog dogovora.  Pratit će se finansijska situacija u Budžetu, a ukoliko bude prostora kantonalna  vlada je polovinom naredne godine spremna razgovarati o daljem popravljanju standarda budžetskih korisnika, poručio je premijer Gutić.

Iz  Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata (KO SSS) ističu  da su pregovori bili dugotrajni i u nekim momentima teški, ali u konačnici su zadovoljnim postignutim kompromisom.

Predsjednik KO SSS, Fahrudin Šahović navodi da je  Sindikat pošao od stanovišta da su ljudi koji plaću primaju iz budžeta u proteklim godinama imali umanjenje plaće od 2012. godine 2.5 posto, a dvije godine nije bilo regresa.

-Danas smo uspjeli da finaliziramo ove pregovore na način da smo dogovorili da se osnovica na obračun plaće uskladi, da topli obrok ostaje kao i dosad, a regres bude isplaćen 50 posto od prosječne plaće u FBiH, ističe Šahović.

Ostalo je otvoreno je  pitanje implementacije zakona o platama policijskih službenika u FBiH, a u narednom periodu bit će  otvoreni  pregovori i oko sklapanja kolektivnog ugovora za oblast sigurnosti.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments