Pirić vs. Gutić: Ko je stekao imovinsku korist?

3 min. za čitanje

Prije nekoliko dana prenijeli smo vijest portala Klix.ba u kojem su objaviljena pisma koja su visoki funkcioneri Stranke demokratske akcije (SDA) uputili predsjedniku Bakiru Izetbegoviću. Kantonalno tužilaštvo Tuzla počelo je provjeravati optužbe za kriminal, korupciju i nepotizam koje su iznijeli funkcioneri SDA jedni o drugim.

Vezane vijesti: Mirsad Kukić zaslužan za pobjedu Edina Delića i Samira Kamenjakovića

Tužilaštvo u Tuzli provjerava navode koje su SDA zvaničnici iznijeli u pismima Izetbegoviću

Nakon što je predsjednica OO SDA Banovići i federalna poslanica Elzina Pirić premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića optužila  za protupravno sticanje imovinske koristi zamolili smo premijera da prokomentariše ove navode. Premijer Gutić kaže da je upoznat sa objavljenim tekstom u jednoj bh. dnevnoj novini, te da se radi o dopisu koji je svojedobno poslanica uputila i na adresu predsjednika Bakira Izetbegovića, te da je na tekst koji je objavljen upućen i zvaničan demantij. Također, premijer kaže da će zbog iznesenih kleveta pokrenuti i ličnu parnicu.

Moja porodica i ja se još od prije rata bavimo privatnim biznisom, pa tako i danas ostvarujem određene prihode od poslovnog prostora. Također, porijeklo svih mojih i nekretnina članova moje porodice je vrlo lako dokaziva, a javnost dobro zna ko je već osuđivan za pribavljanje protupravne imovinske koristi, te protiv koga se vode istrage i sudski procesi zbog nezakonitog zapošljavanja, tako da se radi o klasičnoj kleveti“ kategoričan je Gutić.

Premijer je, tokom razgovora, pozvao zastupnicu Pirić da javnosti obrazloži kako je ona za dvije godine, od stupanja na dužnost predsjednice OO SDA Banovići, u svoj imovinski karton ubilježila automobil i stan, te ko je i kako organizovao sergije za prikupljanje sredstava za njihovu nabavku.

Za zapošljavanja u državne organe i institucije, a koja se meni spočitavaju  Elzina Pirić vrlo dobro zna da su išla upravo preko nje i zna ko je i preko koga dostavljao spiskove sa imenima osoba koje je trebalo zaposliti u javne institucije. Jedan od primjera takvog zapošljavanje je upravo zapošljavnje sestre Elzine Pirić u Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, što je samo posljednji primjer, obzirom da su upravo Pirići i srodne familije po izuzetno malom broju i procentu nezaposlenih članova najbliži području Općine Tešanj. Da li je i ko prilikom pravljenja tih spiskova pribavljao korist, u to neću ulaziti, ali i tu informaciju najbolje da nju pitate“ kaže premijer Gutić i javno poziva nadležne organe da se pored njegovog imovinskog kartona pozabave i imovinskim kartonima mentora gospođe Pirić, a za čije se interese ona u svom tekstu zdušno zalaže.

„Gospođu Pirić, kao ozbiljnu političarku, pozivam da se, sa svim svojim navodima i optužbama koje iznosi na moj račun, obrati nadležnim institucijama, a ne medijima, koje na ovaj način iskorištava u dnevnopolitičke svrhe“, zaključio je Gutić.

(TIP.ba/Nezavisni.ba)

 

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nesto je truHlo u drzavi Banovici i sire? A kaj sad? Svi smo mi tranzicija njaka. Proćiće i ovo, kao i svaka serija. A za ove malo “starije” ima ona stara. prepisujem “Trebalo je odavle uteć’ kad su Titu nogu odsjekli” al’ nije kasno za mlade , nek ostane zemlja starih, peMzionera, uhljebovica, nehljebovica, 100-njak milionera, par miliona sirotinje i saka jada – “Ča Je život Vengo Fantažija, život je šaka suza i vrić smija” — pa nekom suze a nekom smijeh — a na ove se i gladan mozes nasmijat, ha ja vala jarabi 😉