fbpx

Odobren projekat za udruženje iz Lukavca

2 min. za čitanje
UNDP

Opštine/općine u kojima je objavljen Javni poziv su Bijeljina, Derventa, Foča, Grad Sarajevo, Gradiška, Jablanica, Ključ, Ljubuški, Prijedor, Tešanj, Trebinje, Tuzla, Srebrenik, Zvornik i Zavidovići

Evaluaciju pristiglih projektnih prijedloga u svakoj od općina/opština vršila je zajednička komisija sastavljena od članova Razvojnog programa Ujedinjenih Nacija (UNDP BiH), predstavnika općinskih/opštinskih struktura i predstavnika nevladinog sektora sa istog područja.

Što se tiče opštine Lukavac, na opštini Ključ je apliciralo Udruženje za zaštitu flore i faune Lukavac za projekat I Ja sam ti prijatelj grade moj, pa se nadamo da će ipak projekat biti izveden na našoj opštini.

Ukupno je pristiglo je 302 projektna prijedloga po osnovu Javnog poziva za organizacije civilnog društva, a prioritetne oblasti za finansiranje projekata su bile definisane pojedinačno za svaku općinu/opštinu zavisno od lokalnih razvojnih strategija i aktuelnih pitanja, kao i prioriteta UNDP BiH. Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg finansiranja organizacija civilnog društva u BiH je socijalna uključenost.

LOD II Projektni odbor je donio konačnu odluku o finansiranju 71 projektnog prijedloga organizacija civilnog društva i sa podnosiocima projektnih prijedloga će u skorije vrijeme biti potpisani ugovori o mikro-kapitalnom grant finansiranju. Partnerske JLS sufinansiraju10 posto ukupnog iznosa predviđenog za projekte OCD. Krajnji rok za završetak sprovedbe ovih projekata je februar 2012. godine.

Ovim aktivnostima se nastavlja jačanje civilnog sektora, ali i saradnja između civilnog sektora i lokalnih vlasti. Proces projektnog finansiranja obezbjeđuje transparentnu raspodjelu sredstava organizacijama civilnog društva i rješavanje aktuelnih pitanja u lokalnim zajednicama, te dalju profesionalizaciju u zagovaranju prava ugroženih i pružanju usluga.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

“Što se tiče opštine Lukavac, na opštini Ključ je apliciralo Udruženje za zaštitu flore i faune Lukavac za projekat…”
Mozete li malo bolje pojasnit ovu recenicu, i uopce clanak.. Koje je to udruzenje s opcine Lukavca? I koja je njihova ideja?? Totalno konfuzan clanak :S

pa vjerovatno je to napisano jer je konkurs objavljen na opstinama a ne na nasoj opstini… i sad ovo udruzenje iz lukavca apliciralo u kljucu i dobilo projekat.

Da pojasnimo o cemu se radi…
Javnim pozivom koji je raspisao UNDP je obuhvaceno 15 opcina iz BiH, medju kojima na zalost nije bilo Lukavca.
Na inicijativu Udruzenja za zastitu mentalnog zdravlja “Tunel” Kljuc, zajednicki je napravljen projekat pod nazivom “I ja sam ti prijatelj grade moj”, koji ima za cilj pruzanje pomoci osobama sa mentalnim poteskocama putem radne terapije, odnosno izrade suvenira i rucnih radova od razlicitih otpadaka. Ovime ce biti obuhvacena problematika tretiranja i zbrinjavanja otpada, ali ce se ujedno pruziti pomoc licima koji imaju mentalne poteskoce da se ukljuce u drustvo kroz neku vrstu radne i eko-terapije.
Udruzenje za zastitu flore i faune Lukavac i dalje radi na projektima vezanim prvenstveno za nasu opcinu, poput izrade Plana upravljanja otpadom u Lukavcu, te se nadamo da ce u skorijoj buducnosti strani donatori putem tendera znacajnija sredstva uloziti i na podrucje nase opcine.