fbpx

Kako zaštititi markacije opasnih područja!?

4 min. za čitanje
Akcija uklanjanja mina

NVO-e, UG «Plaže jezera Modrac» Prokosovići (Lukavac) i Asocijacija «Zelene staze – Green tour» Tuzla, u cilju pripreme za organizaciju biciklističke vožnje za Dan planinara BiH su se obratile sektoru Civilne zaštite općine Lukavac da se iz predostrožnosti izvrši pregled kotline riječice Strojina u cilju kontrole eventualnih nanosa eksplozivnim napravama i stanja postavljenih makera na sumnjivim područjima.

«Na ovakav potez smo se odlučili iz razloga što je Strojina popularno izletiše i ovih dana uz ovu rječicu srest ćete brojne ljubitelje prirode, kampere, a posebno kupače koji u sparnim danima osvježenje potraže u izvorski čistoj vodi. Kao istinski ljubitelji Strojine, znajući za njenu svakodnevnu posjećenost ali i za naplave koje je bujica nanijela na put, predostrožnosti radi odlučili smo se da općinskoj službi CZ uputimo dopis radi postavljanja uništenih i uklonjenih oznaka o eventualnim opasnim zonama» – kaže nam Nedim Zejnilović, jedan od članova nevladinih organizacija.

Prihvatajući prijedlog NVO općinska služba za CZ općine Lukavac je angažirala stručnu komisiju i 20.07. i sa predstavnicima UG izišla na teren.

Područje Strojine kao i ostale okolne terene koji sačinjavaju kompleks rudnika krečnjaka Vijenac, deminerski timovi su u skladu sa programom deminiranja propisno obilježili i izvršili deminiranje kritičnih zona. Sama Strojina i put nisu bili kontaminirani eksplozivnim napravama tako da se problem sveo na kontrolu naplava rječice, razvaline puta i kontrolu stanja postojećih markera.

Na sreću Strojina nije nije nanijela eksplozivni materijal, što su brojni kupači ustanovili prije ekipe koja je izišla na teren.

Ovako to rade nesavjesni građani...

Na nesreću, opet priča koju ćemo ponavljati iz dana u dan. Ljudski faktor – samoodgovornost, samoorganizacija, samozaštita, kultura, disciplina ili kako god hoćete to da nazovemo. Postavljene markacije o eventualnim opasnim zonama nismo zatekli na terenu. Uvidom u karte potrudili smo se da pokušamo pronaći njigove tragove i pošlo nam je za rukom pronaći svega dvije: jedna bačena pore ostataka vatre, sva izbušena mecima i druga postavljena na vidnom mjestu, onako kako ju je postavio deminerski tim, ali… savijena tako da se uopće ne može pročitati.

«To nam je jedan od najvećih problema sa kojima se susrećemo» – rekao nam je Nedžad Kukuruzović, vođa tima. «Izađemo na teren, propisno obilježimo sumnjivo područje, već sutradan markacije nema, netko ju je skinuo. Markacije smo uradili na limovima, bojom koja se ne može spaliti, izbušili rupe na limovima kako nitko od njih ne bi imao koristi, praktično bezvrijedna ploča… ali ništa ne vrijedi… čak nam uništavaju i tzv. trajne markere, betonirane kline za čije je uništenje baš potrebno da se čovjek dobro namuči. Zamislite sada kada mi završimo jedan projekat i pozovemo donatore na teren da pogledaju urađen posao… koja sramota. Ali to ni po jada kolika se opasnost krije u ‘sumnjivim zonama’. Nikada ne možete biti sigurni gdje možete naići na eksplozivnu napravu. Zaista ne znam kada ćemo se dozvati pameti…»

Po završetku obilaska terena timovi su se složili da se izvrši ponovno obilježavanje područja sa kojih su uklonjeni markeri.

«Akcija koju su inicirale NVO je primjer dobre suradnje građana i općinskih organizacija koje u suštini i treba da budu u njihovoj službi. Zahvaljujemo se MAC timu ali i inicijatorima ove akcije. Pozivamo također građane da se uključe u zaštitu i očuvanje postavljenih markacija i da prijavljuju eventualno uočena neeksplodirana minskooksplozivna sredstva – izjavio nam je predstavnik službe CZ općine Lukavac, Sejfo Halimović

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments