Odbijeno izdavanje odobrenja za izgradnju TE Banovići

2 min. za čitanje
 Odbijeno izdavanje odobrenja za izgradnju TE Banovići, još jedna potvrda da ekološke organizacije s pravom osporavaju legalnost okolinskih dozvola za TE Banovići, navode iz Udruženja za zaštitu i unapređenje okoliša, prirode i zdravlja “Ekotim”.
Navode da je Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo zahtjev RMU Banovići, za izdavanje odobrenja za izgradnju TE Banovići, zbog toga što je utvrđeno da rudnik nije riješio ključna pitanje poput vodosnabdijevanja, snabdijevanje ugljem, pitanje otpadnih voda, te izgradnju deponije šljake i pepela.

Nakon što je Ministarstvo okoliša i turizma, i pored činjenice da su bili upoznati sa ovim nedostacima, izdalo okolinske dozvole, organizacija “Ekotim” je protiv ovih dozvola pokrenula sudske tužbe.

Pored toga, predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice su u procesu medijacije objasnili predstavnicima investitora i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, da emisije polutanata u zrak propisane u okolinskoj dozvoli za TE Banovići nisu u skladu sa međunarodnim standardima koje je Bosna i Hercegovina prihvatila i koje je obavezna primjenjivati.

“Odluka Federalnog ministarstva prostornog uređenja je još jedna potvrda da su i dalje  neriješeni mnogi drugi propusti i nedostaci u projektu TE Banovići”, navode iz Ekotima.

Loše okolinske dozvole za TE Banovići, koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo iako su nevladine organizacije na vrijeme ukazale na postojanje problema sa nedostatkom vode, pogrešno propisanim emisijama polutanata u atmosferu, otpadnim vodama, te deponijom šljake i pepela, kao i uvažavanje principa učešća javnosti, odnosno kršenja međunarodnih konvencija i direktiva, kao i domaćih zakona, su dokaz da je krajnje vrijeme da se proceduri analize i odobravanja Studija uticaja na okoliš treba pristupiti daleko ozbiljnije i profesionalnije.

Iskreno se nadamo da će ovo biti dodatni dokaz u pokrenutim sudskim procesima, te da će se nakon ove odluke, poništiti pogrešno donesene okolinske dozvole, a da će Federalno ministarstvo okoliša i turizma posvetiti više pažnje kvalitetu Studija uticaja na okoliš, te izdavati kvalitetne okolinske dozvole, kao što je to zahtijevao i Evropski parlament u rezoluciji o Bosni i Hercegovini, navode iz Ekotima.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Tako treba ! Neka nam posluzi kao uzor pa da jednom prodisemo…

Sad je gospon Kuko na potezu….

Suknuše ga Kuki da valja, drekno kažu i Lafinaš zaboljelo ga dobro osta čojk bez mentora a oba doktori nauka, pu hebem ti nauku kad je volovi vuku.

Ne znam kako ce kuko ovo primiti, jer je dva izborna mandata dobio na osnovu ovog nemoguceg projekta. A sad sda-ovce izvolite pjenit kao sto ste naucili. Bujrum.

Lafinas Cumuras Delic ce ga primit I vec ga prima snazno. Idu krivicne prijave iste one kojima je on prijetio kome je stigao sad ce mu doc pred vrata. I njemu I Zuhdiji Salihovicu sto radi po Lafinasevim zeljama glupson!