Obavljena dženaza prof. dr. Deše Mešića

2 min. za čitanje
Foto: Tuzlarije.net

Isticali su dobre osobine Deše Mešića, njegovu ranu izraženu ljubav prema medicini koja će ga držati cijeli život. Briljantan učenik i student ostaće upamćen i kao čovjek koji je radio prvu transplanatciju jetre u Bosni i Hercegovini. Pored vrhunskih rezultata koje je postizao kao hirurg, univerzitetski profesor i naučni radnik, ostaje u sjećanju i zbog svoje pristupačnosti i dobre naravi. Napisane rečenice dio su od onoga što su danas sa puno emocija govorili, opraštajući se od kolege i prijatelja, prof. dr. Elmir Čičkušić direktor JZU UKC Tuzla, doc. dr. med. sci. Mirsada Prašo, doc. dr. med. sci. Zijah Rifatbegović i estradni umjetnik Šerif Konjević.

Dženaza je klanjanja u nakon džuma namaza u Prinčevoj džamiji, a ukop je obavljen u haremu Džindijske džamije.

Iz biografije: Rođen je 29.11.1959. godine u Živinicama. Medicinski fakultet završio je u Tuzli, 1983.godine, a nakon završene specijalizacije iz hirurgije u Zagrebu počeo raditi na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla.

Odbranio je magistarski rad i doktorsku disertaciju, sticao iskustva i nova znanja u svjetskim centrima uz vrhunske stručnjake. Educirao se u SAD-u i Beču, a uz to je bio učesnik niza kongresa i stručnih skupova.

Njegov rad je bio usmjeren na probleme transplantacije, komplikacije u hirurgiji, preventivnu i socijalnu hirurgiju kao i edukaciji u ovoj kompleksnoj nauci.

Značajnu preokupaciju u istraživanju posvetio je problemima laparoskopske hirurgije. U novije vrijeme prateći svjetsku hirurgiju prvi je u timu koji je izvršio tranplantaciju jetre na prostoru Bosne i Hercegovine pa i šire.

Osim medicine velika ljubav prof. Mešića bile su muzika, posebno sevdalinka i sport.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Neka ti je laka crna zemlja dragi prijatelju.

Neka ti je Rahmet dushaaa veliki covjece…a porodici neka je SABUR…