fbpx

Najveći izvoznici u BiH: U top 10 i dvije lukavačke kompanije

2 min. za čitanje

„ArcelorMittal Zenica“ najveći je bh.izvoznik. Osim ove kompanije, na listi deset najvećih izvoznika iz BiH u prošloj godini, je još šest firmi iz Federacije BiH, dvije iz Republike Srpske (RS) i jedna iz Brčko Distrikta, rečeno je Feni u Upravi za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

Na drugom mjestu nakon zeničkog „Mittala“ je „Prevent BH“ Visoko – Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet automotivima, zatim „Aluminij“ Mostar, „Sisecam soda“ Lukavac, te „Alumina“ Zvornik.

Među deset najvećih izvoznika iz naše zemlje lani je bio i „Global ispat koksna industrija“ Lukavac, Fabrika za proizvodnju ulja „Bimal“ Brčko Distrikt, zatim „Cimos TMD“ – automobilska industrija Gradačac, „Borac export-import“ Travnik i na desetom mjestu „Optima grupa“ Banja Luka.

Sedam od ovih najvećih izvoznika iz BiH ujedno je i među deset najvećih uvoznika u našu zemlju.

Na prvom mjestu uvoznika je „Optima grupa“, koju je osnovao ruski „Zarubežnjeft“ nakon što je preuzeo Rafineriju nafte Bosanski Brod, Rafineriju ulja Modriča te maloprodajnu mrežu benzinskih pumpi „Nestro Petrol.

„Holdina“ Sarajevo, “Global Ispat-Koksna industrija”, „Prevent“ Visoko, „ArcelorMittal“ Zenica, „Petrol BH Oil company“ Sarajevo, „Bimal“, zatim „Porsche“ Sarajevo, mostarski „Aluminij“ i „Cimos“ iz Gradačca također su na listi najvećih bh.uvoznika za 2016.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević potvrdio je za Fenu da je lani došlo do porasta i uvoza i izvoza, u odnosu na 2015. godinu.

Ostvareni izvoz iz BiH u 2016. iznosio je 9,7 milijardi KM, dok je 2015. bio 9,07 milijardi KM.

U istom periodu uvoz u BiH je iznosio 16,26 milijardi KM, dok je u 2015. bio 15,27 milijardi KM.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svi su se ovi parametri drasticno popravili kako smo na danasnji dan otjerali komunisticku bagru sa vlasti..ne ponovila dd

Hajmo sada dežurni kritičari krenite sa blaćenjem dva giganta.

SODA je gigant, a KOKSARA nikada neće biti dok je “garonja” tu.
SODA plaća redovno svoje obaveze i prema drzavi i prema radnicima dok “garonja” u KOKSARI em sto taji porez nego i izvlaci lovu iz nje. Takva nam koksara ne treba.

Izvoze oni mnogo. Ponajviše novca iz Lukavca u svoje banke širom dunjaluka.
Dok su “komunjare” ostvljale i jare i pare. Fabrike, puteve,škole, domove zdravlja, stambene zgrade… I čist obraz. A moglo je bolje…

Izvoze oni mnogo. Ponajviše novca iz Lukavca u svoje banke širom dunjaluka.
Dok su “komunjare” ostvljale i jare i pare. Fabrike, puteve,škole, domove zdravlja, stambene zgrade… I čist obraz. A moglo je bolje…