fbpx

VAŠ STAV: Sjećate li se šta su Vam značili Vijenac i Jaruške?

4 min. za čitanje

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email redakcija@sodalive.ba stigao je stav našeg čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Pismo objavljujemo bez izmjena.

“11 maj Dan oslobađanja Vijenca i MZ Gornje Jaruške jedan je od najznačajnijih datuma u historiji  Općine Lukavac, ali i cijele Bosne i Hercegovine. 11. maja palo je jedno od najjačih uporišta agresorske vojske, Vijenac, čime je Armija BiH izvojevala jednu od najznačajnijih pobjeda u proteklom odbrambeno oslobodilačkom ratu.

Jedna od najmanjih mjesnih zajednica na području općine Lukavac,za ovu odličujuću bitku dala je 18 šehida i 7 zlatnih ljiljana. Njihov se “glas” u najtežim vremenima daleko čuo, a sada, nakon više od 20 godina, Jaruške su zaboravljene. Zaboravljeni su Zlatni ljiljani i hrabri borci, a njihovoj djeci je čak onemogućen i prevoz.

Problematika sa kojom se trenutno susreće stanovištvo ove MZ, dostigla je nivo koji svakom normalnom čovjeku izaziva ljutnju i bijes, razočarenje u vlast. Naši đaci su ostavljeni bez mogućnosti da putuju u školu, radnici su ostavljeni bez redovnih smjenskih prevoza, stari i bolesni nemaju mogućnost posjetiti ljekara. Usluge javnog prevoza u ovoj Mjesnoj zajednici ne postoje, razlog je jadan i u jednu ruku smiješan: Prevoznicima se ne isplati voziti u Jaruške!

Je li se gospodo, u najtežim ratnim godinama, našim borcima, očevima i sinovima, isplatilo dati svoj život na bojnom polju? Jesmo li zaslužili zaborav i poniženje kojim je pogažena naša borba i žrtva iz ratnih godina? Jeste li zaboravili koliko smo dali za slobodu i čast, sjećate li se šta su Vam značili Vijenac i Jaruške?

Problem prevoza je prisutan već nekoliko mjeseci, a u tom smo se periodu nebrojeno puta obraćali općinskim službama. Prilikom posjete općinskog načelnika, ovaj smo problem predstavili kao prioritet, te smo u zajedničkom razgovoru iznijeli svoje prijedloge za rješenje ovog problema. Načelnik, kao ni općinske službe nemaju, ili ne žele da nađu rješenje. U čemu leže razlozi ovakvog “maćehinskog” odnosa prema nama još uvijek nam nije jasno.

Je li malo 7 Zlatnih ljiljana i 18 šehida, ili vam nije dovoljan broj glasova koje osvajate na našem biračkom mjestu? Mi Vam gospodo više ne možemo ponuditi, u najtežim smo vremenima dali svoj maksimum. Dok su neki od Vas pisali pjesme, mi smo dali živote svojih očeva, braće i sinova, a u 21.vijeku Vi ste nas ostavili bez javnog prevoza.

Niti u jednom trenutku ne želimo, niti nam je namjera da ovo “pismo” shvatite kao prijetnju, ali ukoliko u što skorijem vremenu ne nađete rješenje ili se oglušite na naš apel, bićemo primorani svoje nezadovoljstvo iskazati protestom, mirnim ili ne, ali protestom ispred zgrade općine Lukavac. Protestom kojim ćete imati jasnu sliku našeg problema, nas ste doveli do blokade! Pa da malo zamijenimo uloge!”

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
12 komentara
Subscribe
Notify of
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Tacno vidis ko su zelenaši/sdaOVCE na ovo portalu. Komentari su dovoljni za procitati.
Neka nama Delića.

KADA CETE DA VRATITE STANOVE STO STE BESPRAVNO ODUZELI ??
BORISA KIDRICA BB ???

Načelnik uvaljuje Pekinšku patku,biva da budemo k'o Kinezi.
Da se vozimo biciklima i udišemo smog.Sila su Kitajci,sila…
Inače, protesti su pravi odgovor samovoljnoj dumini.

Dragi Jaruscani,nemojte dozvoliti da vas itko potcjenjuje iz ove Opstine pa ni iz ove drzave za koju ste dali sve sto ste imali.Dragi nasi LJILJANI sto ste dozvolili da ratni podrumasi maltretiraju nase majke koje su odhranile takve hrabre i postene borce.Ratni vojni invalidi i borci pokazite da vam je zao sto nasa djeca idu pjesice a radnici moraju traziti smjestaj u Lukavcu da bi mogli stizati na posao.Inteligencio Jarusaka Vas 25 sa fakultetskom diplomom ukljucite se i ne dozvolite da pojedinci sa zavrsenim vecernjim kursom ponizavaju nase selo.Udruzimo se, sazovimo pres konferenciju u nasem selu,da vidimo jesu li nas zaboravili nasi komadanti, nasi profesori,nasi prijatelji.Da vidimo koliko ih sada imamo!

Šta će im prevoz kad su svi u Lukavcu i Banovićima,jedino kad koridu organizuju nek im kiš da dva altobusa da se hukile vrate

Poštovani, ni jedan komentar nije izbrisan. S poštovanjem

Kakvi protesti ba , treba predsjednik OV traziti opoziv ove harlovine od NAčelnika pod hitno, cilj mu je samo da palemudi do 2018 i da se kao nelegalno izabrani predsjednik opštinske organizacije SDP-a Lukavac metne na neku od listi na izborima iduće godine, ništa njega drugo apsolutno ne interesuje, on je ionako rat na radiju proveo šta njemu znače ljiljani i ostalo cvjeće, Ništa!

Eee,dobra stara vremena kad je sve funkcionisalo. A onda dodjoše izbori 2016.godine i sve
stade. Narod se okliznu na koru od banane. Sad mu oči otvaraju novokomponovani komentatori,
sve po zadatku a i poneki stari kajlu udara. Ja kakve je kupleraje Pešta nekad imala , All'ahu dragi…
Jazuk za Peštu…

Ja kako si ti naletio na komunistiku propagandu da ti možda istorija ne počinje od 42 pa si časne begovske porodice proglasio klasnim neprijateljem a radnički stalež svjetlom budućnosti. Nešto ti se raspade radnička klasa a titovi pioniri razjebaše ti državu, uh pardon nisu oni nego nekakvi nacionalisti, izvini molim te. E na takve komunističke gluposti naleti bošnjo pa ga povremeno čete ili uje dobro oprže ali on opet sebi ne dolazi nego zamišlja crvene zastave i guta lafinu ofucanih profesora koji ne znaju ni ko su ni šta su. Samo naprijed dragi moji građani, pred opštinu i da pokažemo nepalcima i pitagori pravac Tuzla bez povratne karte. A ovi koji tuguju za zatupljenim lafinašem mogu na paciklo pa odpedalajte za njim kad ste blesovine.

Svi čestiti i pošteni građani općine Lukavac,a pogotovu oni koji pamte ratne strahote i borce Jarušaka ,a posebno naše zlatne ljiljane kojih ima najviše iz Jarušaka na području naše općine a najmanja su mjesna zajednica nesmiju dozvoliti da nas Lafinaš Delić podijeli jer on nije bošnjak nije musliman a organizuje Iftar i dođe iz Tuzle na Bajram u pola noći da bi nam se prodao,a u isto vrijeme krka prasetinu po Ozrenu u vrijeme ramazana i alkohol u Kruševici kod vijećnika Hasana.Zato njega nije briga što Jaruščani nemaju prevoz,on se bavi visokom politikom razvojem SDP-a i naučnim radom iz oblasti ŠUPLJIRANJA,jer ga EKOLOGINA NE ZANIMA I VIŠE NE POSJEĆUJE EKOLOŠKU DRUŽINU IZ SDP.Vakat mu je pokazati put ka Tuzli,al obavezno da povede i PENZIONERA.

Kada ce proci ovaj Pornic oko referenduma i onaj glavonja sa svojim slikama na bilbordima (kao SOJIC )

Nema Delić senzibiliteta prema Jaruškama on krči puteve na Ozrenu gdje je dobio glasove, a Vi građani Jarušaka nabavite sebi bicikla pa krenite “ZELENIM STAZAMA”,odozgo prema Općini.
Niste Vi iz mjesne zajednice koja je najviše dala za opstanak BiH njemu prioritet čovjek ima prečeg posla da vodi “PROCESE” prijema Tuzlaka u općinu Lukavac,a u isto vrijeme da otpušta Ermina Jusufovića iz sportskog saveza i naše doktore iz Doma zdravlja.OVO JE NAJVEĆA SRAMOTA ZA GRĐANE LUKAVCA A BOGAMI I SELJAKE.OVO NE TREBA DOZVOLITI NI PO KOJU CIJENU I ČEKATI KO JE SLJEDEĆI NA REDU DA GA TUZLACI OTPUSTE I DA MU UKINU AUTOBUSKU LINIJU.