U UKC Tuzla zbog trovanja vodom do sada se javilo 39 osoba

26. Avgusta 2016.
1 min. za čitanje

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo, na području Mjesne zajednice Poljice, proglašena je epidemija enterokolitisa. U Kliniku za zarazne bolesti UKC-a Tuzla jučer su se javile 34 osobe zbog sumnje na trovanje vodom sa lokalnog izvorišta, a do jutros novih pet osoba. Kako je saopćeno iz UKC-a Tuzla, jedna osoba je zadržana na Klinici, dok su ostali pušteni na kućno liječenje.

 Protivepidemijske mjere su provedene što znači da je odmah obaviješten općinski sanitarni inspektor koji je donio odluku o zabrani upotrebe vode za piće iz vodnog objekta, obavješteni su građani putem lokalnog radija, građani su upozoreni da ne piju tu ovdu, a istovremeno lokalne oćinske strukture, u to sam se uvjerio već su poslale cisterne vode za građane sa higijenski spravnom vodom za piće. Za sada se nadziru i oboljeli, prati se kretanje i u padu je veći broj oboljelih, tako da mislimo da je epidemija stavljena pod kontrolu. Nalaze mikrobiološke anlazie čekamo kada ćemo moći reći šta je prouzrokovalo povećan broj oboljelih, kazao je prim. mr.med.sci. dr. Blaško Topalović, specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo TK.

Iz Zavoda savjetuju povećan oprez prilikom konzumacije vode sa lokalnih izvorišta zbog mogućnosti trovanja epidemiološki neispravnom vodom.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments