fbpx

Sutra počinje 158. vašer u Puračiću, vrijeme idealno

2 min. za čitanje

Ove godine vašer se održava 158. put od njegovog postanka. Za vrijeme trodnevnog trajanja vašer posjeti desetine hiljada ljudi iz kantona, države ali i dijaspore.

Za to vrijeme Puračić, čaršija smještena na području općine Lukavac, će biti centar Tuzlanskog kantona i najposjećenije mjesto u Bosni i Hercegovini.

Veliki broj posjetilaca iz dijaspore pređe ogroman broj kilometara da bi došli “maksuzije” na vašer kako bi zaigrali kolo pod šatorom “Refkinih ahbaba” ili recimo degustirali razne specijalitete s roštilja i mezili neizbježan vašerski specijalitet: Janjetinu. Ipak šećerna vata, orašnice i halva su zaštitni artikli svakog vašera pa iste možemo naći na gotovo svakom štandu.

Na svakom koraku možemo naići na Tombole ili druge igre na kojima je mogućnost osvajanja dobitka veoma mali. Ono što svaki vašer čini posebnim jesu šatori, izvorne pjesme, kolo i narodno veselje u kojem ne morate brinuti na stajling, frizuru, cipele i sve drugo o čemu vodite računa na zabavama ozbiljnijeg i kulturnijeg sadržaja.

Najposjećeniji dio manifestacije je veliki zabavni park u kojem se okuplja mlađa populacija.

Vašar počinje u subotu 12., a trajat će do 14. oktobra, uz napomenu da na vašer možete doći i danas u poslijepodnevnim satima 🙂

Vremenska prognoza ide na ruku “vašerdžijama” jer u naredna tri dana najavljene su visoke temeperature za ovaj period godine, do čak 23 stepena.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Samo neka komunalna inspekcija radi svoj posao i posjece sikaru koja zaklanja pogled pri dolasku vlaka iz pravca Bistarca. Nema vise smisla.