fbpx

Reakcija na članak “Vijeća Mjesnih zajednica nisu odraz volje građana već lokalnih šerifa”

4 min. za čitanje
Povodom članka našeg čitatelja u rubrici Vaš stav: “Vijeća Mjesnih zajednica nisu odraz volje građana već lokalnih šerifa” na naš email stiglo je saopštenje Vijeća MZ Poljice Donje koje prenosimo u nastavku:

Poštovani građani općine Lukavac,

Javljamo Vam se zbog niza grubih grešaka (iskreno se nadamo da se radi o greškama, a ne o želji autora da namjerno manipuliše javnošću) objavljenih unutar članka pod nazivom „Vijeća Mjesnih zajednica nisu odraz volje građana već lokalnih šerifa“ dana 29.01.2017. godine na portalu Soda Live.

Naime, u pomenutom članku je navedeno da je na nedavno proteklim oktobarskim izborima u MZ Poljice Donje Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila 26,4% glasova građana. Na web stranici Centralne izborne komisije BiH (www.izbori.ba) lako se može provjeriti da su oktobarski izbori u MZ Poljice Donje provedeni na dva biračka mjesta. Na izborima je glasalo ukupno 622 birača, pri čemu je 581 glasački listić bio važeći. Građani MZ Poljice Donje su svoje povjerenje dali sljedećim političkim opcijama:

SDA – 266 glasova (45,78%)

Dosta je bilo – 77 glasova (13,25%)

DF – 62 glasa (10,67%)

SBiH – 56 glasova (9,64%)

SDP – 47 glasova (8,09%)

BPS – 38 glasova (6,54%)

Ostale stranke i nezavisni kandidati – 35 glasova (6,03%)

Nakon provedenih lokalnih izbora i formiranja Općinskog vijeća Lukavac, svi politički subjekti u MZ Poljice Donje su očekivali obavještenje o načinu konstituisanja Vijeća Mjesnih zajednica, obzirom da su se tokom predizborne kampanje veoma često mogla čuti obećanja pojedinih kandidata o promjeni principa konstituisanja istih. Međutim, kako do tih promjena nije došlo, dana 26.12.2016. godine, od Službe za opću upravu, privredu i društvene djelatnosti općine Lukavac stiže akt (koji dostavljamo u prilogu), prema kojem Vijeće MZ Poljice Donje čine sljedeći politički subjekti: SDA sa 7 mandata i Dosta je bilo sa 2 mandata. Prema istom aktu Konstituirajuću sjednicu Vijeća MZ potrebno je održati do 09.01.2017. godine. Shodno pomenutom dopisu, politički subjekti su dostavili svoje kandidate, te se Vijeće MZ Poljice Donje konstituiše dana 07.01.2017. godine.

Dakle, MZ Poljice Donje je u potpunosti postupilo u skladu sa dopisom nadležne općinske službe. Mi ni u jednom trenutku nismo i ne želimo ulaziti u usklađenost Statuta Općine Lukavac sa Izbornim zakonom BiH. U konačnici za to ni nemamo mandat.

Stoga tražimo od općinskog načelnika gospodina Edina Delića, i Službe za opću upravu, privredu i društvene djelatnosti, što hitnije očitovanje po ovom pitanju. Koliko je nama poznato, važeći zakonski akti su na snazi sve dok se ne promijene. Čim dođe do promjene akata koji uređuju ovu problematiku, svi politički subjekti u MZ Poljice Donje su spremni u okviru 48 sati dati svoje predstavnike i pristupiti formiranju novog saziva Vijeća MZ.

Na kraju smatramo da je izuzetno važno napomenuti da je rad predsjednika i članova vijeća Mjesnih zajednica u Općini Lukavac zasnovan na VOLONTERSKOJ osnovi!

Vijeće MZ Poljice Donje

VAŠ STAV: Vijeća mjesnih zajednica nisu odraz volje građana već lokalnih „šerifa“

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
17 komentara
Subscribe
Notify of
17 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Zanimljivo to da vijecnici u MZ nisu placeni za svoj rad…hahahahah
Pa bando SDAovska, uvedite i za to naknade da dzaba ne gitaljate…Valja doc jednom u dva mjeseca na sastanak u MZ, naporno je to..

U Tuzli je naknada u Savjetima MZ 500 KERMA mjesecno

Moj stav je da je većina stanovnika glasala protiv SDA,i glasači SBIH su glasali ”Glasaj promjeni” i ”Mi nećemo sa SDA”,ali sami smo krivi opet SDA pobjedi.Kako?

Opaaa prepala se zelena ***. Skontali da bi mogli izgubiti vecinu u MZ Poljice Donje, pa pozurili da ukazuju ne nebitne greskice. Sustina je da nacin računanja nije zakonit i da volju gradjanja najbolje oslikava dodjela mandata po Izbornom zakonu kao sto se dodjeljuju mandati u Opcinskom vijecu. Nema vise varanja, krivicne prijave onima koji su do sada nezakonito racunali.

Sta ste se prepali???? Poenta je da SDA po izbornom zakonu ima 4 vijecnika, a ne 7 kako OIK dozvoljava da Tarikovi opštinari racunaju… A to jel greskom napisano 26 umjesto 46% je irelevantno.

Ma mislim da je ovdje poenta da svi šute i gosp. načelnik i ti opštinari. Ljudima treba konačno reći po kojem se osnovu računaju ti mandati i gotovo.

Ti koeficijenti se računaju po odluci OV 2012-2016 Većine SDASBIH…Ta odluka najvjerovatnije nije u skladu s Izbornim zakonom niti sa ustavom,a to mora neko da pokrene spor pred ustavnim sudom,2008 je bilo 3%,2012 je prag dignut,2016 još dignut sve o dlukama OV,jer za MZ su nadležni OV ali mora bit u skladu sa izbornim zakonom i ustavom.Da li je,odlučit će nadležni organ Ustavni sud ako neko pokrene Zahtjev.Trenutna pozicija odgovara SDA.(Oni su i navikli da krše zakon i ustav)

Nas nacelnik Edin Delic je na svojoj fb stranici trazio ispravke krivih navoda objavljenih u izvornom clanku. U kojem je to univerzumu 46 i 26 toliko blizu da kazete da se radi o sitnoj greski? Slusaj nacelnika, budi kao nacelnik.

Vece licemjere od SDA nisam jos sreo. U stanju su pravit pricu oko nebitne greske 26 umjesto 46 da bi zamaskirali 7 vijecnika SDA umjesto realnih 4, koliko ide po Izbornom zakonu, i da bi zamaskirali krivična djela tarikovih uhljeba po opstini. Dakle 26 je samo greskom napisano, vidjlivo je da se u tabeli dalje racunalo sa 46. Koja zelena licemjerna olosh!

Najveci neprijatelji Bosnjackog naroda aka SDA se isprepadali jer njihove dugogodisnje lazi i obmane isplivavaju na povrsinu.

Svaka čast piscu teksta koji je prethodio ovoj reakciji. Sad su nam i branioci “časti” SDA pokazali u kojoj se mjeri poštuje volja građana. Volja izražena u procentima 10%, 8%, 7% za njih je nebitna. Sad znamo da su samo oni otrovali vodom, doduše volontarski, građane ove mjesne zajednice. Nadam se da će volonterski i u KPZ Tuzla da rade zbog ovoga. Da ne pričamo kako i na koji način vrše izdavanje vakufske imovine pored jezera Modrac. Da li zna poštovani reis da izdaje vakuf za Hašimovu kafanu i da se na toj izdatoj imovini popije više alkohola nego igdje na kantonu ako se mjeri po jedici mjere 1m2. Možda mi ne znamo, možda ako si član ili simpatizer neke od bošnjačkih stranaka ti je i to dozvoljeno. Neka i nas ostale prosvijetle.

U kakvoj su vezi Mjesna Zajednica i Islamska vjerska zajednica?

Nemaju neke veze Islamsku zajednicu biraju članovi Islamske zajednice po Pravilima IZ u skladu s Ustavom i Zakonima zemlje,a MZ biramo na izborima na dan izbora po Pravilima OV koji MOŽDA nisu u skladu s ustavom BH trenutno.

Nick “perac novca” je postao prepoznatljiv po svojim humoristickim komentarima. Kada je otvorio jedan vodovod u jednoj MZ u jednoj Opcini, kao istaknuti SDA kadar, tada mu nije smetao način raspodjele mandata u Vijecima MZ, a sada bi isao do Strasbourg-a da ganja pravdu. Potpuno se slažem, sve treba istražiti i sve krive poslati u KPZ Tuzla i Zenica. Ali “peracu novca” i tebe valja podobro istraziti. Po ovom nadasve cuvenom braniocu Ustava BiH i vladavine prava svi stanovnici MZ Poljice Donje neka spremaju kofere za zatvor.

Ispravka-Nisu stanovnici za KPD Zenica već dio vlastodržaca,npr svi članovi biračkih odbora ,Predsjednici,koji su dopisivali glasove određenim kandidatima unutar liste,zatim djeca koja su za 30 KM prekršila Zakone BH i glasala 5 puta tj za sebe i uvela 4 stare osobe,te Naši vijećnici koji nisu dozvolili dva puta jedinom Srbinu da bude Predsjednik ili podpredsjednik OV(2008 i sad),te naši Predsjednici MZ koji uzmu pare sebi a neasvaltiraju državni put,i oni bivši načelnici koji dopuste da kamate premaše glavni dug,oni direktori DZ gdje doktor dođe u 10,prvo je pauza,pa kaže nema opreme,pa kaže dođite mi popodane privatno i sl

Ha ha,sulejman o sulji.. pravo zboris sulejmane,kad je muzo sda bila mu je druga kuca,sad bi da rusi pravila zakone i odredbe samo da joj iz vlastite sujete naudi…jest vala perac novca pravi i iskusni

Bila jednom jedna Mesna zajednica u kojoj je jedan politički pokret, organizacija, subjekt (ne znam kako da ga nazovem) glasove na izborima dobio stavljajući čestitu, mladu, školovanu i pametnu djecu na listu. Taj broj glasova bješe skroman (narod tako odlučio). I bio jednom jedan načelnik koji je kao univerzitetski Profesor dozvolio da mu politiku vodi samo jedan čovjek iz tog političkog pokreta, organizacije, subjekta, … Onda oni nakon višednevnog vijećanja doniješe mudru odluku, odluku svih odluka, odluku koju će pamtiti generacije i generacije Lukavčana, odluku koja će zlatnim slovima biti upisana u historiju općine Lukavac. Ta odluka glasi: MESNE ZAJEDNICE MORAJU PASTI!