“Lukavactrans” na rubu propasti – dužnici se ne obaziru

3. Septembra 2009.
2 min. za čitanje

lukavactransLoše provedena privatizacija, nelojalna konkurencija, tržišna ekonomija, nesposoban menadžment i druge loše okolnosti dovele su “Lukavactrans” do ruba propasti, odnosno do jedinog zakonskog rješenja – stečaja, koji je sudskom odlukom stupio na snagu 18. maja ove godine.

Stečajni upravnik kao jednu od mjera potrebnih za sanaciju stanja u preduzeću otpustio je 52 radnika, a na poslu zadržao 46. Otpušteni radnici smatrajući da su time oštećeni, jer im nije uvezan staž i nisu izmirena dugovanja po osnovu plata, da im nije omogućeno materijalno zbrinjavanje odlučili su se boriti za svoja prava.

Na sastanku otpuštenih radnika i radnika koji su na radu donešen je zaključak da se sutra izađe na mirni protest sa četiri autobusa i obavi defile po gradu sa radnicima koji će biti ispred autobusa. Radnici “Lukavactransa” na ovaj način žele da upozore nadležne institucije na stanje u kome se nalaze, na neisplaćene plaće i uplate osam mjeseci doprinosa.

“Lukavactrans” ima ranija dugovanja od 2,5 miliona maraka koja su u ovoj godina narasla za još 400 hiljada KM. Istovremeno imaju kapital vrijedan 10 miliona i 400 hiljada KM koji je uglavnom blokira hipotekom. Potraživanja “Lukavactransa” su preko 2,5 miliona maraka, a najveći dužnici, Koksara sa 542 hiljade i Soda sa 372 hiljade KM, se ne obaziru na situaciju u kojoj se radnici nalaze.

Radnici “Lukavactransa”  danas su o svojim problemima upoznali i načelnika Općine Lukavac Dževada Mujkića koji im nije mogao ponuditi nikakva konkretna rješenja. Iz resornog ministarstva dobili su obećanja da će se naći modul za zbrinjavanje radnika.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments