fbpx

U Lukavcu to nije praksa: Naredne sedmice počinje jesenja deratizacija u Brčkom

2 min. za čitanje

Redovna jesenja sistematska deratizacija na području Brčko distrikta BiH trebala bi početi u ponedeljak, 2. oktobra i trajaće do kraja mjeseca – potvrđeno je Higijensko-epidemiološke službe u Brčkom.

Građani Lukavca mjesecima nam pišu o ovom problemu koji evidentno postoji u gradu, ali nismo dobili odgovor kada će deratizacija biti urađena na području grada.

Postalo je sasvim normalno da pacove viđamo na ulicama poput psa ili mačke. Pisao sam vlastima, ali kažu zgrade su nadležne. Kao predstavnik etažnih vlasnika mogu reći da jesu, ali u zgradu. Sve do zgrade je nadležnost grada, ali oni neće da čuju za to. Nadam se da će otvoriti oči i riješiti ovaj problem, izjavio je jedan od naših čitatelja.

U posljednje vrijeme imaju i slučajevi napada pacova na ljude, ali srećom, bez većih posljedica. Sve dok ne počnu napadati i djecu, dodao je naš čitatelj.

Vratimo se u Brčko, tamo će se vršiti kompletna deratizacija i istovremeno će se prema planu raditi i gradsko i seosko područje. Ovo je prvi put nakon pojave virusa korona da se radi kompletna sistematska deratizacija na području distrikta Brčko.

Deratizacijom će, kako navode iz nadležne službe, biti obuhvaćena sva domaćinstva, trgovine, firme i javne ustanove, te vodotokovi, šahtovi i kanalizacione cijevi.

Deratizacija domaćinstava je besplatna, a građani koji u vrijeme deratizacije ne budu u svojim kućama, sredstva za deratizaciju mogu preuzeti u prostorijama Higijensko-epidemiološke službe u Brčkom.

Svrha deratizacije je smanjit broj glodara koji su prenosioci zoonoza – zaraznih bolesti koje se sa životinja mogu prenijeti na ljude.

Akcija sistematske deratizacije se provodi postavljanjem efikasnih sredstava za uništavanje glodara u domaćinstvima, na javne i zelene površine u pojasu gradskih i prigradskih naselja, obale rijeka, u kanalizacijske šahtove, deponije čvrstog otpada, ruševne objekte, obrazovne i zdravstvene ustanove, vjerske i druge javne objekte.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nacelnik je zamolio macke da odrade taj posao. Jasno se vidi iz slike koju je postavio na svoj fb.

Na području Brčko distrikta prikupljeno više od hiljadu kilograma pesticidnog ambalažnog otpada!!!!Pa šta sad, otrov ili glodari?

Edo glava stipsa