fbpx

Sutra novi pokušaj da se građani bez jasnog obrazloženja zaduže za nova 2.5 miliona KM?

3 min. za čitanje

Nakon što je na prethodnoj sjednici povučen Zahtjev za davanje saglasnosti za kreditno zaduženje grada Lukavca tj. građana za nova nešto više od 2.5 miliona KM, sutra se ide sa novim pokušajem. Istina, malo izmijenjenim.

Naime, Gradskom vijeću se ponovo obratio gradonačelnik Edin Delić za zahtjevom da se na dnevni red 26. sjednice Gradskog vijeća Lukavac uvrsti tačka Zahtjev za davanje saglasnosti za kreditno zaduženje.

U prvom neuspjelom pokušaju, tražena su 2.577.120KM za “Proširenje mreže vodosnabdijevanja grada i prigradskih naselja, rješavanja imovinskih odnosa, odvodnje oborisnkih i otpadnih voda i izmirenje obaveza po osnovu kapitalnih ulaganja iz ranijeg perioda iz kreditnih sredstava.”.

U novom pokušaju, traži se isti iznos na ime LOT 1 – „Izgradnja postrojenja pitke vode (I faza)“.

Naime, iako se sredstva traže za kreditno zaduženje za finasiranje realizacije „Proširenje mreže vodosnabdijevanja grada i prigradskih naselja“, sada imamo ubačen novi faktor i zove se LOT 1 – izgradnja postrojenja pitke vode.

Zaista nije jasno kako lokalnim političarima nije više dosta, ali ni žao, koristiti nesreću i njihovu nesposobnost da građanima obezbijede pitku vodu u svoje političke igre. Sasvim je jasno da se sredstva traže za “mazanje” očiju već dovoljno zaglupljenim građanima.

Ne mogu se tražiti sredstva za LOT 1, ako nije objavljen projekat sa finansijkim planom i lotovima, kako bi građani konačno znali koliko će pitka voda da ih košta.

Očigledno je da glavni projekat još nije završen, a obećan je poečtak rada na istom, sada već daleke 2017. godine.

Podsjećamo građane i lokalne političare, kao i one koji će sutra glasati da zaduže građane u izbornoj godini bez predočenog projekta i finansijskog plana na slijedeće:

2017. godina – Načelnik Edin Delić: “Lukavčani bi kvalitetnu pitku vodu mogli imati za tri godine”

2020. godina – Edin Delić za N1: “Lukavčani će pitku vodu dobiti za dvije godine”

2021. godina – Lukavac dobio pitku vodu sa izvorišta Toplice

2023. godina – Optimistična pretpostavka: Čista voda u lukavačkom vodovodu za 3-4 godine

2023. godina – Edin Delić: “Za očekivati je da za dvije godine dobijemo pitku vodu”

Da li će barem voda do Toplica proteći kroz azbestne/kancerogene cijevi, koja je 2021. potekla sa Toplica, a informaciju je ekskluzivno i uzbuđeno prenio predsjedavajući GV Lukavac, Suad Salibašić? I kako će, kada je ista ustupljena za 200.000KM i ove godine, a prema budžetu je planirano njeno ustupanje i narednih godina? Od radova da se nešto uradi u izbornoj godini, bez projekta i finansijske konstrukcije građani nemaju ništa. Jer, dosta ste obećavali.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Gospodine Delicu,
dobili ste nase glasove u prvom mandatu, jer ste obecali rijesiti pitku vodu i zagadjenje zraka. Sad nakon toliko godina Vi nas kreditno zaduzujete, da bi navodno tek sad rjesavali te probleme.
Mene bi bilo stid hodat “gradom” na Vasem mjestu, a kamoli se vozat limuzinom, koju ste takodje kupili od gradjanskog novca.
Nazalost, kako stvari stoje i na sledecim izborima nece biti postenog i ozbiljnog kandidata, tako da ce gradjani Lukavca “grada” pocrkati, a pitku vodu i cist zrak docekati nece. A sta Vas to briga, Vas sincina ne zivi u ovoj banana drzavi.

lažeš sereš hoces da sebi dzepove ko bakir napunis