fbpx

Lukavac dobio pitku vodu sa izvorišta Toplice

1 min. za čitanje

Iz JP RAD Lukavac danas je došla informacija da je vodovodni sistem kojim se grad Lukavac opskrbljuje vodom sa izvorišta Toplice u potpunosti  doveden u funkciju.

Riječ je o sistemu koji dugo godina nije bio u funkciji i vodi koju je Općina Lukavac prodavala Gradu Tuzla za 200.000KM. Vodovod je rekonstruisan i sa dovoljnim pritiskom da bi uskoro moglo uslijediti i napajanje korisnika vodom sa ovog izvora. Ove informacije potvrdio je presjedavajući OV Lukavac Suad Salibašić.

Izvorište Toplice sastoji se od 4 bunara, maksimalnog kapaciteta 220l/s i namjenjeno je za vodosnabdijevanje Tuzle, Živinica i Lukavca. Voda sa izvora je takvog kvaliteta da je nije potrebno tretirati.

Podijeli ovaj članak
12 komentara
Subscribe
Notify of
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A ćutuci otišli lafo u Sloveniju po savjete za vodu?hahahaha,haman im dali savjet da naprave fabriku pa Da onda uzmu iz Toplica?

Sramota za vas soda live,što ne objavljujete komentare

Hahaha a išli u Sloveniju po savjet za fabriku,hahahs

Čitam komentare i nevjerujem. Napravi se pitka voda i opet ove SDA pristalice nesto pljulju. Ja ne mogu da vjerujem koliko neko moze biti “zatupljen”. Sutra da vam isti taj SDA napravi rat u ovoj državi vi bi slali svoju djecu da ginu za te guzonje. Ovaj narod mozda i treba pobit koliko smo zatupljeni.

E jest im bila od koristi zadnja ekskurzija u Sloveniju, svaka cast kako su im klikeri brzo proradili…

Super svaka čast na uloženom trudu, samo sumnjam da će biti pitka ako bude prolazila starim azbestnim cijevima.
Lp

Taj vodovod, od Toplica do Lukavca, rađen je sa AZBESTNIM cijevima koje su dovežene iz iz Fabrike “POLIVINIL” iz Splita. AZBEST je kancerogen i iz tog razloga zabranjena je njegova primjena u gradnji i građevinarstvu, a njegovo uklanjanje i zbrinjavanje traži posebne mjere. Ta voda koja će dolazit od Toplica do Lukavca može biti još goreg kvaliteta nego voda koju sada Lukavačani troše, ako ima nešto još tako loše.

Bosanac, nebih se slozio sa tobom. Azbest jeste karcinogen ali u prasini i u gradjevinskoj industriji kao material je zabranjen vec dugo jer udisanjem cestica azbesta velika je mogucnost respiratornih oboljenja i kancera. Engleska i danas koristi azbestne vodovodne cijevi i istrazivanja su pokazala da azbestos u pitkoj vodi koji je rezultat detoriacije cijevi nije opasan.

Nije bitno je li septicku skrenuo u svoju bašču ili tuđu nego kakav je kvalitet iste na kraju iz pipe.

Te vodovodne cijevi sam ja sa mojim jaranom Smajom tovario u Splitu i dovozio šleperom, a većinu smo istovarali kod Bagremika.

I koliko taj šleper more gonit pun cijevi a koliko prazan?

nemoguće