fbpx

Sisecam Lukavac: Zbog kvara na kotlu povišena emisija čvrstih čestica

1 min. za čitanje

Jučer je od strane „Sisecam soda“ d.o.o Lukavac, upućeno je saopštenje za javnost sljedećeg sadržaja:

„Na osnovu člana 15. Zakona o zaštiti zraka, te njegovim izmjenama i dopunama, („Službene novine Federacije BiH br. 33/03 i 04/10, te Zakonu o zaštiti okoliša i njegovim izmjenama i dopunama („Službene novine Federacije BiH 33/03 i 38/09), obavještavamo vas da od dana 4.08.2017.g.(petak), imamo problema sa radom kotla K8, kad je isti i neplanski zaustavljen.

U rad su pušteni kotlovi K2 i K3. Zbog puštanja malih kotlova i preopterećenosti elektrofilterskih postrojenja kotlova K6 i K7, imamo povišenu emisiju čvrstih čestica u atmosferu.

Mjere koje su preduzete:

Smanjen je nivo proizvodnje za 30 %,

Maskimalno su se angažovali vanjski izvođaći radova i radnici SSL, na otklanjanju nastalog kvara“.

Završetak radova očekuje se 7.augusta 2017.g., stoji u obavještenju Sisecam Soda Lukavac.

Podijeli ovaj članak
17 komentara
Subscribe
Notify of
17 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Cudi me…Kvar…kako to…

Jao kakvo saopstenje. Treba da vas je sram sta radite Lukavcanima. Nema noci da na veliki dimnjak ne ispustate tone otrova. Poslije koksare, najveci trovaci na kantonu. Crkli dabogda

Hoće li načelnik i ostale nadležne osobe poduzeti bilo šta po pitanju zagađenosti ili će ovo pitanje služiti samo za ubiranje političkih poena?

Čvrste čestice treba suspendovati u 3 PM …

Koja farsa! Do kada gospodo menadzeri iz,Sise Cam mislite bas sve ovdje ygrozene da,smatrate debilima I nepismenim u tehnickom smislu?! Šta za nas koji zive u Lykavcu gradu uopste treba da znaci ovo vase saopstenje? Treba li mozda da budemo sretni I zadovoljni ishodom vasih predocenih mjera gospodo, pa daj makar se prestanite sprdat s nama,ako Boga znate! Ta izjava da,ste poduzeli kao mjeru smanjenje proizvodnje za,30% u najmanju ruku je zajebancija, cega gospodo ? Proizvidnju sode? Ili proizvodnju zagadjujucih materija za30% iz vasih Kako kazete malih kotlova? Koga ba zahebavate nas ili sebe? Šta nekoga koga vi spaljivanjem sumporom bogatog uglja radi proizvodnje tehnlooske pare koja,se koristi u procesu proizvodnje sode interesuju bilo kakve vase mjere koje ste poduzeli. Jedina mjera je da se prestanete folirrat, lagat I da nas pocnete tretirati ravnipravnim partnerom u kjruzenju koje unistavate radi svog profita!!!

13-i, ode ti daleko, k'o da znaju te kotlove/kazane od Edite Đapo do Bundoglava Duminaša. Ljudi biflaju par onih fraza i floskula i haj’ hija. Ko će se baviti meritumom bilo čega, čuj-fluidizirajući sloj, hajte molim vas. Bundoglav je više ‘nako…'na’, oko ustava i propisa.

Već tri dana iz FSL kulja ugljena prašina i gust crni dim na nove dimnjake,pa me čudi da Delić ekolog nije reagovao da zaštiti svoje građane,al razumijem ga ja da nije mogao ništa uradit za vikend jer živi u Tuzli a mi se gušimo kao u ČERNOBILU.šta je sa Bajazitom,Nailom,Ademom,Jaketom,Zejnilom i čuvenim ekologom Hasanom Ibrakićem.Treba pravit TRIBINU I zvati SIPU.

Vi ste gospodo ocigledno fulali debelo u projektu I samoj izvedbi tog kotla br 8 za koji se volite da falite da je prvi takve vrste u BiH tj. Koncepcija sagorijevanja uglja u tzv. Fluidiziranom sloju. Dakle, precesto otkad ste ga ugradili I pustili u pogon imate zastoje u radu tog ” novog” kotla, I onda,ste kao prinudjeni da pustite u rad kotao br. 1 I 2 za koje u okolinskoj vasoj dozvoli imate odobrenje Ali Samo u slycaju prijeke nuzde. Vi gospodo te situacije siroko tumacite u svoju korist a na nasu stetu, jer nije normalno ko god da Vam je to dozvolio da nas trujete pod izgovorom : “ET mi smo stali,sa kotlom br 8 I bili smo prinudjeni da potpalimo kotlove 1 I 2 za koje znamo da nemamo ni elektrofiltere, niti kontinuiran monitoring polutanata, ni postrijenje za odsumporavanje a sa kojim se itekako falimo da ga imamo na kotlu 8 al ebiga on sad ne radi sta ces, it'd. Itd. … “; vi ste obicni prevaranti I sta Vam Znacl recenica :” preoptereceni su nam filteri na kotlovima 6 I 7”; a u isto vrijeme tvrdite da,ste smanjili proizvodnju za 30%?! Stvarno nemam rijeci, de saberite se gospodo Aekjicu, Hamustaficu, Omercicu, …. I ostala braco Turci , more ne orite drumova, presmjesni ste , kao da Vam Lafinas pise ova kontradiktorna priopcenja!?

da nije prasina iz gikila

To sto je soda veliki trovac nimalo ne umanjuje zlo iz gikila. Samo pozatvarati trovace

takozvani lukavčani vama sve smeta isti ste paraziti, isto pisete svaki dan.sve vam smeta,izadjite iz rupa pesinjaci aktivirajte se a ne samo uz internet

Dosadan si. Nije uopšte tema što si ti iz Dobošnice i kao takav kvalifikuješ raju sa-tzv lukavčani. Tema je što je LK šampion Evrope u zagađenosti.

13 septembar svaka ti je na mjestu. A ko ce sobu da mi ocisti od vaseg trunja.Kud prozor otvori neku noc.Trebo sam se ugusit. J….vam i clan i broj i akt..

Nas najveci heroizam je pomirenje sa cinjenicom da je danas,sutra vece zagadjenje,gori zivot itd.

Zelimo novi park. Ovaj se odlijepio.

Ma dobar je ovaj u Sodi . Makar ulaže nešto i trudi se da otkloni kvar što prije.
Dok ovaj ciganin u Gikilu ne ulaže ništa. Niti ima namjeru. Možete misliti da ovaj u Gikilu nema okolinsku dozvolu od Januara. A još radi.
Gdje je sad Načelnik. Gdje su sada one njegove priče u vezi Gikila, što je i javno iznosio. Ušutio se nešto. Da nisu dolari, euri ili neke druge monete proradile.

Dodo, mislim da se trebas lijeciti pile moje. Nisi uracunljiv.