SDA Lukavac: “Izražavamo sumnju u izborne procese koji će voditi novoizabrana Općinska izborna komisija”

3 min. za čitanje

Na email [email protected] dobili smo saopštenje OO SDA Lukavac koje objavljujemo u nastavku bez korekcija:

Prije nekoliko mjeseci, tačnije 5. jula smo na našoj zvaničnoj Facebook stranici SDA Lukavac pisali o namještenom imenovanju podobne službenice općine Lukavac na poziciju člana Općinske izborne komisije iz reda srpskog naroda. 
Dakle, dakle autohtonoj mještanki Poljica Donjeg, srpske nacionalnosti, sa stvarnom adresom prebivališta u Tuzli, nije bilo dovoljno zaposlenje u općini, nego će i cijenu svoje poslušnosti uredno naplaćivati kroz rad u Općinskoj izbornoj komisiji.

Na juče održanoj, 8. redovnoj sjednici Općinskog vijeća, općinska većina SD/PDA je otišla i korak dalje kada je u pitanju imenovanje novog saziva izborne komisije. 

Prije svega, nije nam jasno kako je moguće da u konkurenciji pravnika sa položenim pravosudnim ispitom, iskustvom u radu biračkih odbora, i sa sjajnim referencama,  bude odabran inženjer informatike. Vjerovatno je njegova najjača referenca zaposlenje u općini Lukavac u toku prošlog mandata, ali i činjenica da je vršio obuke SD članova biračkih odbora pred lokalne izbore prošle 2020.godine

Kada pomislimo da je to sve oni nas dodatno iznenade i pokažu kako uvijek može gore. Izvijesna Edisa Suljić, preko noći postaje Hrvatica i bez dana radnog staža, doduše sa nagomilanim volonterskim iskustvom, i diplomom privatnog fakulteta, dobiva “zasluženo” mjesto u Općinskoj izbornoj komisiji. 

Ako ovome dodamo činjenicu da je dotična prije nekoliko mjeseci imenovana za v.d. direktoricu novoosnovanog i po svemu sudeći, fiktivnog JP za vodovod i kanalizaciju, slika o načinu kadroviranja trenutne vladajuće većine postaje još jasnija. Ili jadnija, rekli bismo. 

Ovaj fenomen “izjašnjavanja zbog pozicije” je najbolje u svom komentaru na jednom od lokalnih portala opisao naš sugrađanin iz Bistarca: “Baš mi je drago, mogao sam umrijeti, a ne bih znao da je Edisa Suljić Hrvatica, još da joj vidim krsni list, odmah se sunetim i ja prelazim na islam.”

Kada je riječ o preostala dva imenovana člana,  Izeti Bajrić i Mariu Tunjić, nemamo sumnje da su prave osobe na pravom mjestu.

Podsjećamo,  prethodni saziv Općinske izborne komisije je u nekoliko navrata odabran  kao  najbolji i najuspješniji u cijeloj državi Bosni i Hercegovini. SDA je u mandatu tog sastava OIK-a, ostvarivala odlične, dobre i manje dobre izborne rezultate i nikada nismo imali bilo kakvu sumnju u profesionalnost imenovanih, niti smo i njima tajno, pogotovu ne javno tražili krivca za naše rezultate. 

Zbog svega navedenog već sada izražavamo sumnju u izborne procese koje će ovakav, u većem dijelu politički podobni i podkvalificirani sastav Općinske izborne komisije voditi. 

Gospodo, samo nastavite kako ste započeli. Narod vidi.
Press služba SDA Lukavac

Podijeli ovaj članak
6 komentara