Dio planine Ozren koji pripada Općini Lukavac bit će proglašen zaštićenim pejzažom

2 min. za čitanje

Na posljednjoj sjednici Skupštine TK usvojena je inicijativa Općinskog odbora Naša stranka Lukavac i Alme Đuranović kao predlagača da se izvrši izmjena Prostornog plana TK i donese Odluka o proglašenju područja planine Ozren, koje pripada Općini Lukavac, zaštićenim pejzažom.

-Područje planine Ozren, koje pripada Općini Lukavac, zauzima više od 20% njene površine, postojećom prostorno-planskom dokumentacijom uopće nije tretirano niti mu je data bilo kakva namjena, što je nevjerovatna šteta. Planina Ozren je obrasla bjelogoričnom i crnogoričnom šumom, sa bogatom florom i faunom. Prepuna je bistrih potoka sa manjim i većim vodopadima, a kroz ovo područje protiče rijeka Brijesnica koja je potpuno nezagađena, a planina je prepuna izvora pitke vode. S obzirom na to da se na ovom području niko ne bavi intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, tlo je potpuno zdravo i bez pesticida. Upravo ovakvo stanje na terenu predstavlja potencijal za najkvalitetniji i ekološki osviješten razvoj pomenutog područja, izjavila je Đuranović.

Nakon izmjene Prostornog plana TK, ovo područje će imati veliku mogućnost za razvoj seoskog turizma, biciklističke i pješačke staze, organizaciju edukativnih kampova za djecu, ekološki uzgoj voća i povrća, žitarica, ljekovitog bilja, kao i izgradnju manjih farmi i proizvodnju tradicionalnih domaćih proizvda.

Malobrojno stanovništvo, čiji je opstanak na ovom području veoma upitan zbog loših životnih uslova, uz jasnu viziju razvoja ovog područja, dobilo bi priliku za opstanak i razvoj obezbjeđenjem novih radnih mjesta, uz očuvanje kopneno-pejzažnih i hidrografskih elemenata navedenog područja.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
12 komentara