fbpx

Salibašić: Suljkanović svojim izjavama obmanjuje javnost!

3 min. za čitanje

Povodom novonastale političke situacije u Tuzlanskom kantonu te u vezi navoda Jakuba Suljkanovića, izabranog zastupnika Pokreta demokratske akcije u Skupštini TK na Općim izborima 2022. godine, koji je izjavio da su iz SDA i drugih stranaka donosili mandate u PDA, oglasio se i Suad Salibašić, predsjednik Gradskog odbora PDA Lukavac i predsjedavajući Gradskog vijeća Lukavac, rekavši da je Suljkanovićev postupak urađen bez odluke stranačkih organa PDA.

Kad su iz SDA i drugih stranaka donosili mandate u PDA, kada su lideri pojedinih navikanih stranaka iz Sarajeva koji ovih dana bljuju vatru na moj i postupak mog kolege, prilikom napuštanja SDA sa sobom odnosili mandate te stranke, ni pred čijom kućom nije bilo okupljanja niti je ko to problematizirao, a kamo li vrijeđao, palio petarde… To što sada mene i Alića prozivaju, vrijeđaju, pa čak neki i prijete, svjestan sam, to ima drugu, mnogo dublju dimenziju. Po svoj prilici, poremećeni su nečiji politički planovi. No, ipak je sreća da u ovoj državi postoje, kakvi takvi zakoni i agencije za njihovo sprovođenje – poručio je Suljkanović, na što je svoj komentar dao i Suad Salibašić:

Moj još uvijek stranački kolega Jakub Suljkanović očito je zaboravio da je 2018. godine 11 kantonalnih zastupnika iz SDA podnijelo zahtjev za smjenu tadašnje Vlade Tuzlanskog kantona jer nije dobro obavljala svoj posao. Podsjećam da je tada za smjenu Vlade TK glasalo 20 zastupnika, 3 su bila protiv, dok je 11 zastupnika bilo suzdržano. Nezadovoljni zastupnici su odmah formirali i novu skupštinsku većinu i isti dan na drugoj sjednici imenovali Jakuba Suljkanovića za premijera TK, a koji je bio ministar finansija u dotadašnjoj Vladi TK dok je Senad Alić nastavio da predsjedava Skupštinom TK. Posljedica tog čina bila je da je svih nas 11 zastupnika SDA isključila iz članstva u narednih nekoliko dana, ali isto tako i ministre koji su ostali u Vladi premijera Suljkanovića, a bili su članovi SDA. Premijer Suljkanović je takođe isključen jer je u Vladu došao kao kadar tada Općinskog odbora SDA Srebrenik. To jasno pokazuje da mi tada iz SDA nismo odnijeli mandate u PDA, jer ova stranka tada nije bila ni formirana. Pokret demokratske akcije bit će formiran tek krajem marta 2018. godine, a ne u februaru kada se desio pad tadašnje Vlade TK, izjavio je Salibašić.

Podsjetimo, Alić i Suljkanović su na dan objave zvaničnih rezultata izbora, potpisali izjavu o formiranju skupštinske većine, koju u Tuzlanskom kantonu predvode SDA i DF, ostavljajući tako PDA bez dva mandata u ovom zakonodavnom organu.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Reče preletač, preletaču! Svi ste vi isti.

Ovog ce vola jednom srce da izda.
Zato sto je u dusi p..da

histerija salibašića
jer propade mu stranka,
ni kolega edin nije zamirisao prag, nema s kime nadalje koalirati
dakle valja otići s uhljebljenih pozicija….
…u GRADU SE VEĆ PRIČA DA SALIBAŠIĆ GOVORKA DA ĆE OTIČI U NIP.
sve lični utilarizam, duše se ščipile k'o š..čić

Bizon rumeni