fbpx

Pročitajte preporuke za prvi dan proljeća

2 min. za čitanje

Danas nastupa tzv. ravnodnevnica, a prvi dan proljeća upotpunjen je pomračenjem Sunca. Ovaj dan će trajati 12 sati i 8 minuta. Ovo, po mnogima najljepše godišnje doba, traje do 21. juna, kada nastupa ljeto.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju sunčan dan sa temperaturama i do 18 stepeni Celzijusa. Neće biti padavina, a puhat će slab do umjeren, jugozapadni vjetar.

Subota, kao prvi proljetni dan, kalendarski i atmosferski, mnoge će potaknuti za izlazak u prirodu. Oni koji imaju bašte i dvorišta mogu iskoristiti povoljne prilike i neradni dan za obavljenje proljetnih radova.

Očekuje se da će i obližnja izletišta primiti veći broj prvih ovogodišnjih ljubitelja prirode. Najatraktivnije lokacije na području naše općine za te namjene su: jezero Ontario u Bistarcu i Planinarska kućica na Svatovcu.

Konkretan poziv na druženje i rad uputili su iz KUD „Puračić“.Oni su pozvali sve mještane Puračića, ali i ostalih naselja da im se pridruže na lokaciji Ljuštak. Tamo će u subotu od 10,00 do 13,00 sati biti upriličena prva ovogodišnja ekološka akcija. Nakon što očiste lokaciju, svi zajedno mogu uživati u slobodnim aktivnostima i to u ambijentu koji je uređen u okviru projekta „Probudi se – priroda ne prašta“.

Kraj dana mališani u našem gradu mogu provesti uz pjesmu. U 18,00 sati u Centru za kulturu Lukavac počet će manifestacija „U susret proljeću“, koju organizuje RTV Lukavac. Predviđen je nastup 18 mališana i specijalnih gostiju, među kojima je i Mensur Salkić Neboder.

Dress code za 21.mart su raznobojne i šarene čarape, kao znak podrške osobama sa Down sindromom.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Cak ni pomracenje Sunca nije u stanju da pomraci ideje i elan mojih komsija i prijatelja iz
KUD-a Puracic. Ljudi,kao sto je Hazim, bi trebali da sjede u Parlamentu.
Jednostavno i iskreno BRAVOOOO !!!