fbpx

Problem pitke vode u općini Lukavac sve izraženiji

1 min. za čitanje

Od toga ih četiri nije odgovaralo Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Uzorci su imali povećanu koncentraciju ili nedostatak Cl-rezidualnog hlora, visok nivo mangana i pojačanu mutnoću.

Za bakteriološku ananlizu uzeto je ukupno 11 uzoraka, od kojih jedan nije, a 10 jeste odgovaralo Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Prema izvještaju iz JZU Dom zdravlja Lukavac, izolovana je bakterija Enterobacter species.

U istom periodu analizirano  je i 73 uzoraka vode  sa javnih česmi i izvorišta. Čak 46 nisu odgovarali za piće, a 27 jeste. U nekim od uzoraka izolovane su bakterije: E.Coli, Enterobacter species, Citobacter species, Streptoccocus faecalis, Klebsiella species i Pseudomonas species. Neke od izolovanih bakterija su izuzetno opasne, a mogu biti i smrtonosne. Posebno je alarmantna činjenica da su neispravni uzorci vode u pojednim školskim objektima.

Informacija o stanju voda na području  općine Lukavac našla se na dnevnom redu 28.redovne sjednice Općinskog vijeća Lukavac. Izazvala je raspravu ali je ipak jednoglasno usvojena. Dogovoreno je da se u narednom periodu upriliči tematska sjednica na kojoj će biti govora o zagađenju voda.

 

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments