fbpx

Lukavac: U toku uklanjanje svih divljih deponija smeća

1 min. za čitanje

Od početka maja provodi se projekat čišćenja svih registrovanih lokaliteta, a do sada je uklonjeno njih 25%. Plan je da do mjeseca septembra divlje deponije budu stvar prošlosti. Sredstva za projekat u iznosu od 40 000 KM obezbijeđena su iz ekoloških naknada za koje je Općina Lukavac aplicirala.

Prije nešto više od mjesec dana u ovoj je općini bilo 107 divljih deponija smeća. Procjenjeno je da je na njima odloženo 5 560 metara kubnih smeća. Čak 36 deponija nalazi se u slivnom području akumulacije Modrac. Značajan broj ovakvih odlagališta nalazi se u neposrednoj blizini stambenih  objekata  i izvorišta vode.

Međutim, na nekim od očišćenih lokaliteta već su uočene nove količine smeća. Problem je u ovom slučaju u odsustvu ekološke svijesti i savjesti kod pojedinih građana. Ukoliko se to ne promijeni uklanjanje deponija će biti samo Sizifov posao.

Održivosti ovoga projekta značajno mogu pomoći komunalni inspektori i redari. Kazne za fizička lica koja odlažu otpad na mjestima koja nisu predviđena za to su od 200 do 700 KM. Ugovor o redovnom odvozu smeća je 7,90 KM mjesečno.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Komentar:smanjite naknadu na 4 km i uvedite obavezu za svako domacinatvo i rijesen peoblem

Mislim da bi vrijedilo pokušat da na veće divlje deponije postavit velike kontejnere pa nek narod ,kad već baca smeće nek baca u kontejner……valjda su toliko svjesni i da će vidjet taj kontejner.

Joj da mi je kakvog utovarivača,kakvo kamionče pa da sam dobar sa ovim u opštini i ovima iz sjenke da mi naštele ovih 40 hilljki .Odveo bi ih poslije na janjetinu,ma dao bi i njima koju hiljadu,ne bi beg bio cicija.Da mi je da sam dobar sa ovim u vlasti i sa ovima iz sjenke pa da me zaposle kao komunalnog redara pa da šetam po našem gradiću da kažnjavam raju za siću. Da mi je redovna plata, regres i topli obrok pa godišnji od mjesec dana.Neka nama divljih deponija,dok je deponija biće para.Šta je 40 hiljada , to je sve za naše dobro da nam okolina bude čista makar taj jedan dan.Narod će opet nabacati smeća a mi “jope” kamionče, “jope 40 hiljki u padže.Joj jes” dobro bit na vlasti i imat” “vaki” narod, ko ovce,oni bacaju smeće a mi ubacujemo markice u džepić. Ma ko j…e narod nek samo baca,Sve se nema a samo bacaju.

totalan nerad ostinskih sluzbi na celu sa nacelnikom ,divlje deponije svake godine aktuelne i niko nezna kako da rijesi.neznam zasto postoje komunalni inspektori ako ne mogu to da sprijece lopate u ruke i pocistite svoj nerad i bruku, zasto da narod to placa.