fbpx

Priključenje poslovne zone u Lukavcu na sistem daljinskog grijanja

3 min. za čitanje

Na  Javni konkurs Fonda za zaštitu okoliša FBiH za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2019. godinu prijavila se i, tada općina Lukavac, sa projektnim prijedlogom „ Toplifikacija netoplicifiranih dijelova grada Lukavca – Priključenje poslovne zone na sistem daljinskog grijanja“. Ugovorom broj 01-09-2-766/2020 od 03.02.2020. godine  odobrena su sredstva za sufinansiranje ovog projekta od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH u iznosu od 100.000,00 KM.

Nakon zatvaranja finansijske konstrukcije projekta započelo se sa aktivnostima na realizaciji projekta, obezbjeđenju potrebnih odobrenja za izvođenje radova, izboru najpovoljnijeg izvođača radova te izmjeni projektne dokumentacije.

Obzirom da je projekat kompleksan te  da je prema projektno-tehničkoj dokumentaciji predviđeno prokopavanje pruge na jednoj dionici i da je to jedini način priključenja ovog dijela grada Lukavca na sistem daljinskog grijanja, Služba za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša se obratila vlasniku, JP Željeznice FBiH, za davanje saglasnosti investitoru, općini Lukavac, da može izvršiti poslove iskopa ispod pruge.

Prema projektu,  prolaz ispod pruge je predviđen na dijelu gdje se nalazi pružni prelaz, te su Željeznice FBiH formirale komisiju čiji je zadatak bio provjeriti kompletnost zahtjeva i izvršiti uviđaj na terenu te predložiti najoptimalnije mjesto za prokop.  Komisija je uvidom na licu mjesta sačinila Zapisnik i dala preporuku da se može izdati tražena saglasnost ali uz prethodno izrađen Elaborat koji treba da sadrži sve tražene podatke navedene u Zapisniku.

Obzirom da je ovo dug proces,  da je nephodno bilo izraditi Elaborat  na koji će dati saglasnost JP Željeznice FBiH i da se ne bi realizacija projekta dovela u pitanje, to je donesena odluka da se isti realizuje fazno odnosno I faza od Industrijske zone do pruge i II faza od pruge do mjesta priključka. 

Prva faza projekta realizovana je tokom 2020. godine a ovih dana se izvode završni radovi II faze projekta  „Proširenje toplovodne mreže u Lukavcu – Ulica Titova do poslovne zone – dionica od zaštitnog okna „A“ do  T4“.

Realizacijom ovog projekta stvorili su se preduslovi za priključenje poslovne zone Lukavac na sistem daljinskog grijanja čime će se znatno smanjiti troškovi zagrijavanja poslovnih objekata unutar zone i uz zonu, stvoriti bolji uslovi za odvijanje poslovnih procesa i unaprijediti kvalitet zraka u gradu Lukavac.

Tokom 2023. godine planiran je nastavak ovog projekta i izgradnja sekundarne toplovodne mreže unutar poslovne zone Lukavac.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Samo vi iskopajte. A cijevi kada budu.

Ma to je vec odradjeno i zagrnuto.

Nije vam u interesu grijanje za Lukavac Mjesto. Skola, dom kulture itd. Al industrijska zona, e tu se pare okrecu.