fbpx

Površinski kop Šikulje: Ispumpano 28 miliona kubika vode, mašine spremne za remont

4 min. za čitanje

U katastrofalnim prošlogodišnjim poplavama Površinski kop Šikulje, koji posluje u sklopu Rudnika uglja Kreka Tuzla, pretrpio je direktnu i indirektnu štetu od oko 80 miliona KM, piše Klix.ba.

“Prije nekoliko dana ispumpali smo posljednje kubike vode koji su se sručili u kop. U tom periodu imali smo probleme sa dotokom voda nakon kišnih padavina i problema sa podzemnim vodama. Pred nama je još puno posla, jer je na dnu kopa ostala ogromna naslaga zamuljenog pijeska. Taj problem ćemo rješavati u narednom periodu“, kaže Enver Omazić, generalni direktor Rudnika uglja Kreka u Tuzli.

150520093.9_xl

Uskoro će započeti remont bagera SRS-401, koji će koštati 6 miliona KM, a sredstva će biti osigurana iz dokapitalizacije. Vlastitim snagama remontovani su samohodni transporteri MK-10 i PS-1400, a vrijednost radova se procijenjuje na blizu 500.000 KM.

“Slijedi nam remont drobilice, hidrauličnog bagera, još dva samohodna transportera i rotacionog bagera SRS-401. Remont ćemo obaviti iz svojih sredstava, a uzet ćemo i kredit u iznosu od 10 miliona KM“, naglašava direktor Omazić.

U zamuljenom pijesku nalaze se još dva izuzetno vrijedna bagera, a nakon osiguravanja sigurnih pristupnih puteva uslijedit će i njihovo izvlačenje i remont.

PK Šikulje, odnosno Rudnik uglja Kreka, kao član koncerna, od Elektroprivrede BiH je za saniranje pričinjenih šteta dobio 1,5 milion KM bespovratnih sredstava i 8 miliona KM pozajmice. Izostala je pomoć države…

“Rudnik uglja Kreka nije dobio ni marku od novca prikupljenog na Donatorskoj konferenciji u Briselu. Šta više, od resornog ministarstva nismo dobili ni odgovor. Isti je slučaj i sa sredstvima Svjetske banke. Odbijenicu smo dobili od Razvojne banke FBiH kada smo tražili kredit od 15 miliona KM“, kaže Omazić navodeći kako je Vlada TK odbila mogućnost oslobađanja plaćanja koncesija u 2014. i 2015. godini, a odbijenica je stigla i od Fonda za pomoć nastradalim u nesrećama.

150520093.6_xl

Ipak, samo dva mjeseca nakon nezapamćene katastrofe dio proizvodnje u PK Šikulje je pokrenut. Proizvodi se dnevno blizu 1.500 tona uglja, što je upola manje u poređenju sa proizvodnjom prije katastrofe. Godinu dana kasnije PK Šikulje nalikuje na “groblje gvožđa“, ali vrijedne ruke tamošnjih majstora čine napore kako bi osposobili višemilionski vrijedne mašine potopljene u naletu vodene bujice koja je nosila sve pred sobom.

“Do kraja godine okončat ćemo radove na izmještanju korita Šikuljačke rijeke i time riješiti jedan od gorućih problema. Bit će izgrađen nasip na rijeci Spreči tako da se svi nadamo kako ovakvih i sličnih katastrofa neće biti više nikada“, kaže Enver Omazić, generalni direktor Rudnika uglja Kreka iz Tuzle.

Blizu 800 zaposlenika PK Šikulje u proteklom periodu bili su angažovani na saniranju nastalih šteta ili su bili raspoređeni u druge radne organizacije Rudnika uglja Kreka. U najtežim trenucima uposlenici su dobijali redovne plate, a godinu dana nakon nezapamćene katastrofe govore kako je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava, jer su pojedini radnici spašavani u posljednji tren prije nego je površinski kop pretvoren u jezero.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

zaduzivanje najbolje rjesenje.. kako neko moze zaduzivati parama budzetskih korisnika nekoga ko je duzan stotine miliona.. za plate i ostalo da nepricamo rudnik neradi a plate redovito za nerad i to visoke plate u odnosu na prave sljakere… (uposleni ce reci pa sta bitno je da radim i da imam redovno platu a zaboli me za firmom) sve privatizovati onda tek ima kontrole nad ovakvim gubitasima koji izjedose drustvo i drzavu .. ovakve velike firme su samo paravan politickim parazitima i mesetarima koji imaju prste unutar firme da se nezakonito domognu dzabnih para tj krada ..milion tu milion tamo milion meni.. sitnica