Potpisan Memorandum o razumijevanju sa World Vision BiH

3 min. za čitanje

Danas je potpisan Memorandum o razumijevanju između Općine Lukavac i World Vison BiH, kojim se formalizuje sporazum o provođenju „Projekta održivog povratka na lokalnom nivou“, finansiranog od strane Evropske unije. Projekat ima za cilj podršku lokalnim zajednicama u BiH koje su pogođene poplavama i odvijat će se kroz podršku ekonomskom i okolišnom oporavku u pet izabranih općina.

„World Vision je jedna od najuglednijih nevladinih organizacija u BiH. Čast mi je da sarađujem sa jednom takvom organizacijom i da Lukavac bude dio te značajne priče. Ovo je nastavak uspješne saradnje koju je Općina imala i prije mog mandata i nadam se da ćemo našu saranju dići i na veću razinu, zato što smatram da uvijek možemo više i bolje. Želimo biti aktivan sudionik projekata koje vodi “World Vison BiH” i da možda budemo Općina, među ovih izabranih pet, koja će imati najbolje rezultate u ovom projektu“, istakao je načelnik Općine Lukavac, Edin Delić.

„Nakon Gračanice, Petrova, Kalesije i Srebrenika danas smo u Lukavcu, kako bismo potpisali Memorandum sa Općinom Lukavac. Ono što mi planiramo uraditi jesu intervencije strukturalne prirode, a to su saniranja klizišta, saniranje vodotoka kako bismo smanjili rizike od poplava i klizišta u budućnosti. Taj projekat u ovih pet općina finansira delegacija Evropske Unije u BiH u vrijednosti od 220.000 Eura. Naravno, ovo je samo dio programa koji EU impementira u BiH i Lukavac je jedna od Općina koja je dio tog sveobuhvatnog programa. Cilj nam je da se zajednice koje su bile najviše pogođene poplavama 2014. godine oporave i pokušaju ponovo vratiti na neke normalne puteve razvoja. World Vision u svom dugogodišnjem radu ima veoma dobru saradnju sa Općinom Lukavac gdje smo do sada implementirali nekoliko projekata, a ono što želimo ovim projektom uraditi, jeste da zajedno sa  Općinom Lukavac identifikujemo ključne lokacije, tkzv. uska grla, krenemo u realizaciju čišćenja kritičnih mijesta vodotoka, koji su do sada uzrokovali poplave, kazao je Almir Zulić, tehnički savjetnik za ekonomski razvoj i otpornost zajednica i porodica “World Vision BiH”.

„Ovo je druga faza oporavka lokalne zajednice od prirodnih katastrofa. Prvu fazu je finansirala Vlada Republike Njemačke putem svoje Ambasade, zbog toga je Općina Lukavac ušla u drugu fazu koju finansira EU. Mi ćemo kao lokalna zajednica učiniti sve da pokažemo najbolju saradnju i razultate kako bismo ova sredstva planirana projektom namjenski potrošili i smanjili rizike od katastrofa na najkritičnijim tačkama naših rijeka koje prave probleme prilikom obilnijih poplava na području Općine Lukavac“, kazao je Amir Sejdinović, pomoćnik općinskog načelnika za civilnu zaštitu.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hoceli ovaj Lafinas sta uraditi konkretno ili samo prodavati maglu narodu

Hoće MAAK lafinaš će nastaviti lagati narod al KONKRETNO:-)

De javite SDP INSIDERU da ste pustili stranicu u rad da moze pocet ponovo da kenja Lafinas ovo ono gor dol… , da mu ne bude sta vjerovatno je vec u teskoj depresiji od kad se nije Izas*ro. Eno I Inzko ga Poselamio i njega i brata mu Suljica Mehmeda.

Prije Lafinasa smo placali stotine maraka za prikljucak a sad marku,prije lafinasa smo imali dug nekoliko miliona a poslije imat cemo plus,e bash je lafinas

Jedina osoba gora od sdpinsidera je novi clan privremenog odbora DZ,a bivsi nacelnik