Pokrenut postupak javne nabavke za izradu idejnog projekta za izgradnju postrojenja za pripremu sirove i tretman pitke vode

2 min. za čitanje

Građani Lukavca se već godinama susreću sa problemom pitke vode. Vodovodom u Lukavcu decenijama teče tehnička voda koja nije za piće. Gradska uprava Lukavac u posljednjih nekoliko godina kontinuirano ulaže napore u rješavanju ovog decenijskog problema.

Kako bi se ovaj gorući problem riješio, planirana je izgradnja fabrike pitke vode na lokalitetu MZ Modrac što bi stvorilo uslove za uredno i kvalitetno vodosnabdijevanje. Specijalno postrojenje fabrike bi prerađivalo vodu iz izvora, a po potrebi i jezera Modrac koji bi svojim kapacitetima mogli zadovoljiti potrebe stanovništva.

U proteklom periodu, intenzivno se tragalo za rješenjima koja je moguće primijeniti u Lukavcu.

Sa ciljem iznalaženja mogućih rješenja za izgradnju fabrike pitke vode u Lukavcu organizovane su studijske posjete Sloveniji i Hrvatskoj prilikom čega je organizovan obilazak postrojenja za proizvodnju pitke vode kao dobrih primjera koji su uz određene modifikacije primjenljivi i u Lukavcu.

U završnoj fazi je eksproprijacija zemljišta na lokaciji na kojoj je predviđena izgradnja fabrike pitke vode.

Formirano je preduzeće „Vodovod i kanalizacije“ d.o.o. Lukavac koje će preuzeti obaveze vodosnabdijevanja i upravljanje procesom izgradnje fabrike.

Izvršena je restauracija starog cjevovoda koji je zatvoren prije 15 godina, pokrenuta je procedura osposobljavanja sistema Toplice a istražuju se i plitki i bunari u Bokavićima.

Realizacijom navedenih pripremnih aktivnosti stvorene su pretpostavke da se krene u tehničko projektovanje i pripremu finansijske konstrukcije.

Dana 13.04.2022. godine pokrenut je postupak za nabavku usluga za izradu idejnog projekta i studije izvodljivosti za izgradnju novih postrojenja za pripremu sirove i tretman pitke vode za potrebe centralnog vodovodnog sistema Lukavac.

Radi se o jednom od najznačajnijih projekata za građane općine Lukavac jer će izgradnjom fabrike biti riješen decenijski problem vodosnabdijevanja.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
5 komentara