fbpx

PAŽNJA: Voda iz gradskog vodovoda je neispravna i opasna za piće

2 min. za čitanje

Na osnovu bakteriološke analize, a u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće Služba za inspekcijske poslove Lukavac neispravnim za piće proglasila je sljedeće vode:

 • mjesni vodovod (bušeni bunar Kovačević Iljaz) u MZ Turija,
 • bušeni bunar Coly u MZ Turija,
 • bušeni bunar Imamović Sadika u MZ Babice,
 • mjesni vodovod (bušeni bunar) u MZ Babice,
 • mjesni vodovod (bušeni bunar) u MZ Poljice Gornje,
 • mjesni vodovod (bušeni bunar Džemalić Muhameda) u MZ Poljice Gornje,
 • bušeni bunar – javna česma kod Doma kulture u MZ Bikodže,
 • bušeni bunar – javna česma kod džamije u MZ Bikodže,
 • mjesni vodovod (bušeni bunar Aljić Alage) u MZ Prokosovići,
 • mjesni vodovod (kaptirani izvor Mešić Himze) u MZ Gornje Jaruške.

Vode sa ovih izvorišta i vodovoda mogu se koristiti isključivo nakon prokuhavanja ili za higijensko-sanitarne potrebe. Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće odgovaraju:

 • mjesni vodovod (kaptirani izvor Kadrić Naila) u MZ Gornje Jaruške,
 • kaptirani izvor (javna česma Viništa) u MZ Dobošnica,
 • mjesni vodovod (bušeni bunar OŠ Dobošnica) u MZ Dobošnica,
 • mjesni vodovod (bušeni bunar Hamustafić Hašima) u MZ Prokosovići.

Vode sa ovih izvorišta se mogu koristiti bez prethodne termičke obrade.

Voda iz gradskog vodovoda Lukavac a koju građani godinama plaćaju kao “voda za piće” se može koristiti samo za higijensko-sanitarne potrebe jer sadrži povećan udio mangana, a koji je u većim količinama otrovan.

Trovanja nastaju udisanjem para mangana, prašine oksida (MnO2) ili nekog drugog spoja. Prvi vanjski znaci trovanja su umor, iscrpljenost, klonulost mišića, zatim napadaji smijeha i plača, a oboljela osoba sklona je samoubojstvu. U kasnoj fazi javljaja se drhtavica, opći simptomi Parkinsonove bolesti i skleroza nakon čega za oboljelog više nema lijeka. Dozvoljena koncentracija mangana u radnim prostorijama je do 5 mg u m3 zraka, a u vodi za piće 0,05 mg/l.

Malo trovanja je bilo uzrokovano manganovim spojevima, ali izloženost prašini ili parama je opasnost za organizam i radni uvjeti ne bi smjeli prijeći 5 mg m-3, čak ni u kraćem periodu. Njegovi spojevi su eksperimentalni karcinogeni i teratogeni.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Voda iz gradskog vodovoda Lukavac a koju građani godinama plaćaju kao “voda za piće” se može koristiti samo za higijensko-sanitarne potrebe jer sadrži povećan udio mangana, a koji je u većim količinama otrovan.

Znači ovo je zvanična potvrda da voda iz gradskog vodovoda nije za upotrebu koju plaćamo kao vodu za piće.Kad će se jednom gradski oci(vlasti) oglasiti po ovom pitanju pa bar umanjiti cijenu isporučene neispravne vode,kolko godina će tako građane praviti budalama jer ovo nije prvi put da se dešava a spremni su prijetiti i sudskim tužbama za isporučenu neispravnu za piće vodu ako građani nisu plaćali ,dosta nas iz revolta to ne žerlimo učiniti zbog ovakvih situacija ,truju nas neispravnom vodom,koje kakvim izduvnim gasovima iz okolnih firmi a oni ništa ne poduzimaju.

Moze li se dobiti potvda ovih analiza za gradsku vodu pa da narod pocne tuziti JP Rad za ugrozavanje zdravlja ljudi i isporucivanja nekvalitetnog proizvoda stanovnistvu, a znaju to naplatiti i tuziti ako se ne placa?

Mi smo birali općinske vijećnike a oni određuju cijenu vode.Mislim da su sad na potezu…….