fbpx

Ovako je govorio Sulejman Brkić: “Hapsit ćemo, nećemo provoditi politiku ribolovnog društva, uhvati, pomiluj, poljubi i pusti…”

4 min. za čitanje

Bivši ministar unutrašnjih poslova u Vladi TK Sulejman Brkić danas je u ponovljenom prvostepenom postupku pred Općinskim sudom u Tuzli nepravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog produženog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem počinjenog u stjecaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja. 

Sud mu je izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou Federacije Bosne i Hercegovine u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude.

Sulejman Brkić je 2013. godine isključen iz SDA. Nakon toga prelazi u SDP iz kojeg je također isključen krajem jula 2019. godine nakon čega je postao član stranke Socijaldemokrati BiH gdje je sredinom juna 2020. godine podnio ostavku na sve stranačke funkcije u stranci. Nakon toga uslijedile su informacije da se vratio u SDA, ali ogranak u Živinicama.

Nakon što se Brkić našao pod istragom Tužilaštva Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela odbacio je sve moguće sumnje, a kako je naglasio u jednom od medijskih istupa “samo likvidacijom bi ga mogli spriječiti u borbi protiv korupcije”.

Također, u jednom od svojih obraćanja u predizbornoj kampanji 2018. godine jasno i glasno je poručio “Hapsit ćemo, nećemo provoditi politiku ribolovnog društva, uhvati, pomiluj, poljubi i pusti koju “danas” prvodi, pravosuđe, tužilaštvo i vlast zajedno sa svojim prijateljima – kriminalcima” – govorio je tada Brkić, a danas nepravosnažno osuđen na dvije godine zatvora.

Podsjećamo, Kantonalni sud Tuzla je ranije djelimično uvažio žalbu branioca optuženog, ukinuo prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla koja je i tada bila ista, i vratio ovom sudu predmet na ponovno odlučivanje.

“Optužnicom Tužilaštva Brkić se tereti da je svjestan da koristi svoj službeni i utjecajni položaj ministra u MUP-u TK, u periodu od augusta 2019. do februara 2020. godine, više puta protuzakonito posredovao i utjecao na tadašnjeg direktora, a kasnije i v.d direktora Uprave policije TK, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti, a u vezi s internim preraspoređivanjem većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK, iako je znao da u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima i o policijskim službenicima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave odlučuje o radnim pravima policijskih službenika.

Takve zahtjeve su i tadašnji direktor i v.d direktor odbili, budući da su izlazili van ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika u policijskom organu”, naveli su iz Tužilaštva TK. Također, optužen je da je u maju 2020. godine uputio Vladi TK prijedlog za imenovanje kandidata za novog direktora Uprave policije TK iako je znao da ne zadovoljava uslove u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima TK, jer mu u mandatnom periodu prestaje radni odnos po sili zakona zbog uslova za starosnu penziju. Bez obzira na takva saznanja, nastavio je insistirati na imenovanju ovog kandidata za direktora, te je kao ovlašteni predlagač na vanrednoj sjedici Vlade TK obrazložio svoj pismeni prijedlog i zatajio članovima Vlade da predloženi kandidat ne ispunjava eliminatorni zakonski kriterij.

Održavajući članove Vlade u zabludi, jer su imenovali takvog kandidata za direktora Uprave, ovoj osobi je pribavio korist u vidu imenovanja, kao i u vidu veće plate i doprinosa na platu.

IZVOR:Tuzlanski.ba
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

on je samo jedna riba… svaka smrdi od glave a čisti se od repa.
svi smo mi ništa dok se kritična masa naroda ne popravi.
ostaće bara smrdljiva i ustajala i bez te jedne ribe!