fbpx

Ovako izgleda rijeka Spreča, a mi se pitamo zašto je Sprečko polje zagađeno?

2 min. za čitanje

U istraživanju su uzeti prosječni uzorci zemljišta (koje čini 15 pojedinačnih uzoraka) na dubini od 10 do 30 cm na 41 mikrolokaciji. U većini uzoraka otkriven je povišen sadržaj ukupnih oblika teških metala, ali je na osnovu prijašnjih istraživanja zaključeno kako to neće imati štetne efekte na biljke i životinje, pa time i na čovjeka. Otkriven je povišen sadržaj kobalta, kroma i nikla na devet uzoraka biljnog materijala, a sadržina žive u tlu je iznad dozvoljene granične vrijednosti na šest mikrolokacija.

U Global Ispat Koksnoj industriji (GIKIL) iz Lukavca tvrde da poštuju sve zakonske obaveze, te posjeduju sve dozvole. GIKIL je prva kompanija u BiH koja je dobila integralnu okolinsku dozvolu od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma […] i uklapa se u granične vrijednosti emisija većine polutanata (štetnih materija) koji se mjere, odgovaraju. Sumnje se mogu otkloniti samo ako su u funkciji mjerne stanice koje mjere kvalitet zraka i ukoliko građani mogu sami vidjeti kakav zrak koji udišu, predlažu iz GIKIL-a. Podsjećaju i kako su prije devet godina promijenili kompletnu tehnologiju, te je „kao osnovnu sirovinu, umjesto čistog benzola, GIKIL-ova fabrika počela da koristi n-butan što je s ekološkog aspekta mnogo bolje“.

Iz Sisecama tvrde da otpad koji oni ispuštaju nije štetan: „Proizvodnja sode spada u neorgansku tehnologiju koja kao osnovne sirovine za proizvodnju koristi prirodne mineralne sirovine, slanu vodu i kamen krečnjak“, kažu u tvornici Sisecam Soda iz Lukavca. Sisecam Soda navodi da je u posljednjih osam godina uložila znatna sredstva u ekološke projekte te da je „značajno smanjena količina zahvaćene industrijske vode iz akumulacije Modrac, a samim tim smanjena je i količina ispuštene otpadne vode u rijeku Spreču“. „Otpad nastao iz procesa proizvodnje sode je kreč i kalcijum-karbonat koji se transportuje u taložnice i nije štetan za tlo, biljni i životinjski svijet“, navode.

A kako je Spreča izgledala prije nekoliko dana može se vidjeti u nastavku:

12029139_10204757313793786_639332696_n 12026460_10204757313353775_256648832_n

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Gledaj Sprece ko Vrbas 🙂
Ja ne znam sta je narod digo ovoliku prasinu, nema potrebe… HAHA
Suti i trpi, sve se zna 😉

Bistre vode Bosnom teku

U oči lažu !!!

” Čisto” retorsko pitanje !

Hajde da je zagrnemo!!!!
Sta ce nam Rijeka?
Kad nam vec ne treba,bolje da je zgrnemo nego da fabrike iz Lukavca truju NAS narod.
Jer ovi direktori su svi stranci…..Indijci, Austrijanci ,Turcini i itd sta njih boli ona stvar za rijekom Sprecom.
Ma sta i nas boli za rijekom Sprecom.
Ko J… rijeku Sprecu. Sta ce nam ? Pa nije moja.
E a da je moja, eeeeeeee……??????????