fbpx

Tumare: Provaljena i oskrnavljena parohijska crkva Presvete Trojice

1 min. za čitanje

Otac Slavko precizirao je da su ulazna vrata u crkvu obijena i da su provalnici ulazili u oltar. On je naveo da su ukradena dva kandila sa ikonostasa i krst koji se cjeliva na tetrapodu.

Otac Slavko pretpostavlja da su provalnici oskrnavili crkvu u noći između ponedjeljka i utorka, jer je ulje iz kandila bilo prosuto po podu crkve u Tumarama.

U crkvi su prije rata bile mošti Svete velikomučenice Marine za koje se ne zna tačno kako su dospjele do ovoga hrama, ali se pretpostavlja da ih je iz Jerusalima donio neko od sveštenika iz porodice Popović.

Poslije rata mošti su prenesene u manastir Ozren. Hram je obnovljen 2005. godine i ponovo ga je osveštao tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije.

U ovoj parohiji postojalo je nekoliko drvenih kapela koje su zapaljene tokom rata od 1992. do 1995. godine, i to u Karačiću i groblju u Tumarama, dok je Hram Pokrova Presvete Bogorodice, koji je osveštan 1989. godine u selu Riječani, tokom rata srušen do temelja.

Crkva Presvete Trojice u Tumarama do sada je oskrnavljena nekoliko puta. Nakon dojave da je crkva oskrnavljena uviđaj su danas na licu mjesta obavili pripadnici Policijske uprave Lukavac.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Istražiti, uhapsiti, osudti počiinioce!

Pronaci bandu i javno kazniti pred TV auditorijumom i niko vise nikad .
A kojem se on-i bogu mole ………….?
Bijednik ili bijednici!

Nepostovanje vjerskih objekata je kraj ciovilizacije,kraj ljudskosti.Oko je uradio to vjernik onda je posramio i svoju vjeru i vjeru objekta.Slazem se sa Blagojevicem uz dodatak IZKLJUTI TAKVE OSOBE IZ DRUSTVA VJERE I PORODICE jer je ta osoba ili osobe sramota za sve nas.Ja sam ATEISTA ali mi ovakvi postuci padaju veoma tesko jer je to dokaz da je drustvo dno od dna.
Upotrebicu rijeci rahmetli Kadije Muminhodzica NEK NAM JE BOG NA POMOCI.

@star covjek
Nas dvojica se dobro razumijemo.
Biće da je što dolazimo iz drugog,boljeg, vakta…