fbpx

Općina Lukavac zbog nerada službenika ostala bez 350.000KM (FOTO)

2 min. za čitanje

Tek prije nekoliko dana u javnosti se pojavio dokument Fonda za zaštitu okoliša koji se odnosi na dodjelu sredstava aplikantima Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2017. godinu.

Općina Lukavac je jedna od onih koja je aplicirala za projekat: “Smanjenje gubitka vode, proširenje kanalizacije i izgradnja postrojenja za tretiranje otpadnih voda – Odvodnja oborinskih i opadnih voda u Gradu Lukavcuza što je odobren iznos u iznosu od 350.000KM od strane Fona za zaštitu okoliša.

Ipak, građani, kao i Općina Lukavac, ostali su bez realizacije ovog projekta u vrijednosti od 350.000KM zbog neodgovornog rada uposlenika Općine Lukavac.

Naime, Fond je poslao Obavijest o dodjeli finansijskih sredstava za realizaciju projekata pojedinih korisnika. Izabranim korisnicima sredstava je naložena dostava dokumentacije koja je preduslov potpisivanja ugovora, a u najdaljem roku od 6 mjeseci od dana objave Odluke.

U obavještenju je nadalje navedeno da će se, ukoliko aplikant – korisnik sredstava ne dostavi svu traženu dokumentaciju u navedenom roku u odnosu na tog aplikanta – korisnika, Odluka Upravnog odbora o odabiru korisnika Fonda staviti van snage.

Navedeni rok produžen je za 30, odnosno 90 dana.

Kako Općina Lukavac nije ispoštovala rok, te nije dostavila traženu dokumentaciju koja predstavlja uslov za zaključenje ugovora, odlučeno je da sredstva neće biti donirana.

Tražena sredstava Fonda na osnovu provedenog Javnog konkursa dobilo je 114 projekata, odnosno 19 aplikanata. 20 projekata, među kojima i projekat Općine Lukavac je odbijen zbog nedostatka dokumentacije.

Ostaje pitanje li je neko u Općini Lukavac odgovarao zbog neodgovornog rada i gubitka iznosa od 350.000KM, iako su imali rok od 6 mjeseci koji je produžen za dodatna 3 mjeseca.

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pohvale je vrijedno što ste došli, kao novinari portala Sodalive, do ove informacije. Svakako očekujem da i dalje istražite navedeni slučaj. U skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama možete se obratite Općini Lukavac za pristup informacijama, a zbog javnog interesa tražći najmanje odgovore na sljedeća pitanja:
1. Da li je Općina Lukavac dostavila traženu dokumentaciju na vrijeme (prema obrazloženju vjerovatno nije, ali to se pitanje mora postaviti)?
2. Ako nije (vjerovatno nije), zašto to nije učinila?
3. Koja službena lica u Općini Lukavac su imala zaduženje da traženu dokumentaciju pripreme?
4. Da li je interna kontrola općine Lukavac (pošto pretpostavljam da imaju implementiran ISO 9001:2008/2015) ustanovila koja službena lica općine Lukavac nisu izvršila svoje zadatke, te da li je eventulno ustanovljeno nesavjesno postupanje službenika u radu?
5. Da li je zbog, eventualnog nesavjesnog rada u službi, a kojim je nanešena šteta javnom dobru (spriječen je projekat od javnog interesa) pokrenut disciplinski postupak?
Kada dođete do ovih informacija, javna objava istih na vašem portalu bi bila odličan potez.
U slučaju da vam tražene informacije općina ne omogući, možete se obratiti drugostepenom organu, kao i uredu ombdusmenu (ovo je objašnjeno u pomenutom Zakonu). Želim vam puno uspjeha. Nakon eventualne objave informacija koje pokazuju da je došlo do nesavjesnog rada u službi, bilo koji građanin ili grupa građana može podnijeti krivičnu prijavu za nesavjestan rad (jer je je nanešena šteta javnom dobru). Samo tako bi mediji i mi i građani postali pravi korektiv bilo koje vlasti (i sadašnje i svake buduće). Tada bi “vlastodržci” (shvativši da nema za…cije) počeli da rade za građane, a ne za stranke i sebe. Inače, sarkastični komentari nažalost nisu baš od koristi, jer odražavaju nemoć da se išta promijeni. Promjene dolaze od nas običnih, malih ljudi. Još jednom pohvala za Sodalive, koji postaje sve bolji. Budite samo svoji.

A gdje je Egolog ?
Ozrenski vakif i graditelj ?!
Šta on sad ima da kaže, ili je prešao u ove cyber kriminalce lakše dolazi do love ne treba mu nikakva dokumentacija? Kakvi debili …

Vazno je da po Ozrenu otvara puteve i spomenika

K'o i uvijek , i za ovo je On zasluzan…

Al zato kad nur u 2020 primi jos 16 sluzbenika u opcinu onda ce se posao mnogo lakse zavrsavati. Kada porodice fatusic, subašić krenu radit po projektima, tad ce biti blagostanje. Pomoci ce im i biscic, posto mu je nur odobrio da ostane u radnom odnosu bez obzira sto je stekao uslove za penziju. Bagro

Fatušić SD,Mina SD,Kasumović SD,Biščić Po potrebi SDA-SD,Hamzić SDA,RikoSDA….