fbpx

Održana konferencija Štaba CZ: “Ne pratite Facebook stranice, grupe, portale…”

7 min. za čitanje

Želeći da informišu javnost u vrijeme pandemije korona virusa, jučer je samo za režimski RTV Lukavac održana press konferencija na kojoj su se obratili komadant Štaba CZ Lukavac, Edin Delić i članovi Općinskog štaba CZ Elmedina Memić, epidemiolog i direktor Doma zdravlja Lukavac, Nedim Kurtić.

NAPOMENA: Održano je 7 sjednica Kriznog štaba CZ, a medijima nije proslijeđen niti jedno jedino saopštenje za javnost kako bi svi građani bili informisani za vrijeme vanredne situacije. Zbog svega toga se daje prostor dezinformacijama, povoda pogrešnom informisanju javnosti i stvaranju pogrešne slike o radu Kriznog štaba, kao i koracima u borbi protiv pandemije.

Naravno, tu je bio i šef CZ Lukavac, Edin Hamzić, koji je sam sebe tokom konferencije, namjerno ili ne, oslovljavao kao “Edin Delić”.

Nama još uvijek nije jasno kako postupiti u alarmantnoj situaciji. Imamo zahtjeve da postavimo Izolatorije, ali nemamo upute koja vrsta pacijenata će biti smještena tamo i koji su to minimalni tehnički uslovi koje treba ispuniti, izjavio je između ostaloga Edin Delić i najavio saopštenje za medije i Zahtjev prema Tužilaštvu i Policijskim organima u vezi objava na nekoliko portala gdje se postavlja pitanje da li Štab CZ radi u interesu građana (op.a. Saopštenje za javnost JP RAD riječ je o prenesenom saopštenju. Inače, saopštenja su zabranjena kod režimskih medija ukoliko nisu odobrena od strane “finansijera”). Nakon toga, Delić se ponovo osvrnuo na medije i zaprijetio da će poduzeti Zakonske mjere protiv svih onih koji pišu dezinformacije, ne spominjući o kojim se dezinformacijama radi.

Mi smo danas razgovarali kako ćemo sa preminulim postupati, koje će pogrebno preduzeće raditi, gdje ćemo nabaviti limene kovčege za lica koja se moraju sahranjivati na primjeren način. Ja znam da ovo građanima neće biti drago čuti, ali mi moramo znati da kada se okrenemo oko sebe u kući i komšiluku da imamo kandidate za sahrane i dženaze ukoliko se ne uozbiljimo. Evo već gledamo u Italiji i Španiji da pogrebne službe ne mogu stići da dostojanstveno sahrane lica. Shvatimo da se oko nas vrte neki limeni kovčezi i shvatimo da se moramo uozbiljiti, izjavio je između ostaloga komandant Edin Delić na kraju svog govora i još jednom se dotakao medija:

Pozivam vas da se informišete sa medija. Medij kod nas je Televizija Lukavac. Medij po standardu je nešto što ima pravni subjektivitet, što ima Glavnog i odgovornog urednika, što ima adresu. Privatni portali, blogovi, Facebook stranice i grupe nisu medij i u tom smislu ja vas molim da se odbranite od agresije i koju neki mediji sa općine Lukavac (op.a. iako je prethodno rečeno da je jedini medij Televizija Lukavac) love senzacije koje se plasiraju prema vama. Relevantno je ono što čujete od nas ovdje i mislim da uz ovu odbranu od Korone, moramo razviti sistem odbrane od loših uticaja, loših informacija, pokušaja manipulacije i slično, dodao je Delić.

Konkretnija, sa bitnim informacijama za građane bila je dr. Elmedina Memić, koja je izjavila da je 405 lica sa područja općine Lukavac pod nadzorom, od čega je 67 lica napustilo samoizolaciju i sa ponosom je istakla da nemamo niti jednu pozitivnu osobu na prisustvo korona virusa.

Da li je ovo rezultat manjeg broja testiranja ili ne, ja ću samo reći da poštujemo kriterije koje smo dobili sa višeg nivoa i da su tri osobe koje su testirane sve imale kliničku i epidemiološku indikaciju za testiranje, jer moraju biti zastupljene obje indikacije. Izjavila je dr Elmedina Memić, spec. epidemiolog i pojasnila šta podrazumijeva samoizolacija i kršenje samoizolacije. Također, istakla je da osobe koje se ponosno hvale da ne poštuju samoizolaciju mogu na kraju koštati nekoga životom i pojasnila da pruža podršku Policijskoj upravi i da je za rigorozne mjere. Isto tako, doktorica Memić je izjavila da je bole komentari i ogovaranja na društvenim mrežama i pozvala sve one koji mogu biti na njenom mjestu i osjećaju da će raditi bolje, da dođu i preuzmu njen posao.

Poslije izlaganja dr Memić, obratio se dr Kurtić koji je izjavio da se prate sve situacije, donose zaključci, kotroliše rad ustanove i svakodnevno izvještava javnost. Kurtić se još jednom zahvalio Almiru Bilaliću na ustupanju hotela Domu zdravlja Lukavac i za danas najavio postavljanje billboarda na kojima će biti prikazane mjere zaštite i zahvalio se vlasnicima billboarda koji su ustupili iste bez naknade.

Mi smo u utorak kontaktirali Federalni štab CZ i tražili šator koji će biti kao punkt, a već isti dan smo šator dobili na raspolaganje i isti je skladišten u Domu zdravlja Lukavac. Moram da izjavim da smo dobili i 7 jako kvalietnih maski koje nam omogućavaju rad u najgorim uvjetima. Maske će biti izdate Službi hitne medicinske pomoći i za timove koji su prvi na udaru u ovoj situaciji, izjavio je dr Kurtić i pozvao građane da se pridržavaju svih mjera.

Na kraju konferencije za režimski medij se obratio šef CZ Lukavac, Edin Hamzić, koji je sam sebe tokom konferencije, namjerno ili ne, oslovio kao “Edin Delić” i koji je izjavio da je nabavljen “određen” broj zaštitnih sredstava, maski i rukavica. Istakao je da se nabavka vrši kontinuirano i da to vrlo teško ide, jer se ponuđači ne javljaju. Hamzić je izjavio da su u potpunosti zadovoljene potrebe Doma zdravlja Lukavac, PU Lukavac i određenih institucija kojima je Općina osnivač i da će krenuti podjela prema Kriznim štabovima u mjesnim zajednicama.

Podijeli ovaj članak
8 komentara
Subscribe
Notify of
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite samo Izvornu tv. I mozak na pašu.

Biva folk i otava…

Ovaj lafinas nema pojma da je ovo 2020 doba kada se na prvo mjesto stavlja sloboda govora a lafinas na vraca u vrijeme staljinizma

Opstinski stab na celu sa komandantom Edinom I njegovim komesarom Edinom odlucno stupa u bitku. Nabavili su 4 para rukavica I 3 zastitne maske za potrebe stanovnika opstine Lukavac.
Napomena: raspodjela sredstava ce se vrsiti samo starijim osobama od 90 godina ukoliko se pojave u pratnji oba roditelja.
Naprijed crveno / zeleni , ravno do dna.

Izgubili smo svi..sa takvim vlastima.nadam se da ce posle svega priznati greske i povuci se sa pozicija i prije izbora,jer samo je to cilj..zahtijevajmo da kazu sa koliko testova na covid 19 raspolaze cijeli Tk
Neka prestanu varati i lagati narod

ONO i DSZ -New, “Nasi” i “Njihovi” mediji…

Još jednom : Tomas Džeferson, jedan od osnivača Amerike i treći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, jednom zapisa: „Da je na meni bilo da donesem odluku o tome da li nam treba vlada bez štampe ili zemlja sa štampom bez vlade, ni za trenutak ne bih oklijevao već bih se odlučio za ovo drugo.”

ja samo ne shvatam kome ovi nasi ljudi daruju aplauze haaa kad u dom zdravlja ne mozes ni uci da si sav slomljen ovo je njima kao godisnji odmor haaaa zalosno