fbpx

Održana edukativna radionica “Stop raku grlića materice” (FOTO)

2 min. za čitanje

Danas je u prostorijama Crvenog križa u Lukavcu, u saradnji sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, održana edukativna radionica “Stop raku grlića materice”.

Današnja radionica je jedna od brojnih aktivnosti koje Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, pod mentorstvom prof.dr Dženite Ljuce, organizuje u svih 13 opština TK, a povodom Evropske sedmice prevencije raka grlića materice.

Cilj ovogodišnje edukacije je bio da mladi edukuju mlade, tako da su današnju edukaciju vodili dr. Čolić Irma (specijalizant ginekologije i akušerstva), te Semir Hadžić i Amir Bećirović, studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Na ovoj edukaciji prisustvovali su mladi volonteri CK Lukavac, učenici srednjih škola, kao i učenici završnih razreda osnovne škole, a činjenica da su interaktivno učestvovali u razgovoru na temu “Stop raku grlića materice”, postavljali pitanja na koja ne mogu da dobiju odgovore od roditelja ili od nastavnika u školama, govori u prilog tome da su djeca voljna da uče, a to je jedini pravi način prevencije bolesti.

Svakog dana nekoj ženi u BiH se otkrije rak grlića materice. Obzirom da je ova bolest preventabilna i jedini način da se dosadašnja statistika poboljša je pravovremena edukacija. Edukacijom će se povećati svijest o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, PAP testa, što dovodi do otkrivanja bolesti u ranom stadiju, što omogućava sigurno izlječenje.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments