fbpx

LDS Lukavac predstavio Deklaraciju o stanju opasnosti za klimu i okoliš

5 min. za čitanje

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje za javnost Liberalno demokratske stranke BiH koje objavljujemo u nastavku bez korekcija:

Danas je u Lukavcu održana konferencija za štampu povodom predstavljanja Deklaracije o stanju opasnosti za klimu i okoliš.

Deklaraciju su predstavili  Muharem Musić, predsjednik Glavnog odbora i Amir Husarić, član predsjedništva Liberalno demokratske stranke   BiH.

Muharem Musić je rekao: da LDS  prepoznaje vlastitu odgovornost i obavezu da promoviše sve ciljeve zaštite okoliša, kao i donošenje Deklaracija o stanju opasnosti za klimu i okoliš u svim zajednicama i na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koju je već donijelo više od 2.000 lokalnih i parlamenata na nivou država i EU. LDS BiH će biti pokretačka snaga ove tranzicije u Bosni i Hercegovini.

Amir Husarić je dodao da su u Poljskoj ovakve i slične priče doživjele sretan završetak.  EU banka je spremna ponoviti pomoć  i na zapadnom Balkanu, dati svoju podršku u iznosu od 62 milijarde eura. Evropska investicijska banka su spremna dati 400 miliona godišnje, da kroz investicije te razvoj energetske i prometne povezanosti, preduzeća i slično, prljavu industriju zamijeniti čistom.

Mihad Sakić, povjerenik LDS BiH za Lukavac je govorio o lokalnoj problematici: Vlast u Lukavcu je nenadležna, ali je odgovorna! Pokretanje tužbi protiv najvećih zagađivača okoliša u Lukavcu je nužno. Brojni kantonalni i federalni zakoni, uredbe Evropske unije štiti  čovjekov okoliš i zdravlje, dok vlasti u Lukavcu ne čine ništa!

Prošlo je 30 godina u kojima lukavačka politička javnost bezuspješno nastoji riješiti pitanje zagađenja i trovanja životnog prostora. Zvanična politika,  bolje rečeno, političke grupacije koje su imale ključnu ulogu u donošenju važnih odluka, koje se direktno odnose na rješavanje ekoloških problema su po uhodanoj formi sebe nastojale proglasiti nenadležnim.

To im je bio alibi, prije svega za očuvanje radnih mjesta u fabrikama sa najprljavijom industrijom u Evropi. Od strane ekoloških  stručnjaka za pitanja klim,e u prečniku koji iznosi 5 km, smještena je lukavačka prljava  industrija. Ovo je najzatrovaniji dio evropskog prostora, koji je u ekološkom smislu najopasnije područje za život ljudi. Prema podacima  Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac, kako su naveli u svom proglasu građanima općine, od 16.01.2020 godine. „Zar nam je potrebno da znamo  bilo što drugo, osim provjerene činjenice  da je u Lukavcu registrovano u 2018. godini, 14.388 osoba oboljelih od respiratornih bolesti, te 7.281 oboljeli od bolesti krvotoka. U ovoj 2020. godini stanje bi moglo biti još poraznije.“

Rudnik „Šikulje“ doprinosi  promjeni mikro klime: narušeno je provjetravanje šireg područja površinskog kopa Šikulje,  odvodnja podzemnih voda u okolnim mjestima te su mnoga naselja ugrožena kada je u pitanju vodosnabdijevanje.

Decenijama je poznato da su GIKIL, SISECAM (“Bijelo more”), Fabrika cementa Lukavac (spaljivanje opasnog otpada ) najveći zagađivači životnog prostora na području općine Lukavac. Vodna akumulacija jezera Modrac također negativno utiče na klimu i okoliš.

Komunalni otpad se na neadekvatan način zbrinjava na deponiji koja ne posjeduje kapacitete  za zbrinjavanje istog. Postoje i drugi manji zagađivači  što doprinosi  stvaranju ambijenta u kojem je  u biološkom smislu teško ,gotovo nemoguće opstajati.

Postojeći zakoni se ne poštuju od strane zagađivača. Sankcije su minorne . GIKIL  se obavezao 2012. godine da će  uložiti 111 miliona KM u smanjenje  onečišćenja okoliša. Od toga su uložili su svega  5!

Ovo je samo drastičan primjer nepoštivanja elementarnih ljudskih  prava na području općine Lukavac. Lokalna kao i vlast TK-a su nenadležne. Federalna zbog različitih lobističkih uticaja je pasivna i neučinkovita.

Lukavac i dalje ostaje najzagađeniji grad u Evropi.

Današnja konferencija je znak za odgovarajuću akciju predstavničke i izvršne vlasti Općine Lukavac. LDS BiH traži i zalaže se  potpuno  ozdravljenje okoliša   u najzatrovanijem  od strane industrije, gradu Lukavcu i njegovoj okolici.

Press služba LDS BiH

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ahahahahhaahaha..Sakić opet promijenio stranku

Jedan pogled na ove fosile i jasno je zašto Lukavac nezaustavljivo propada već 25 godina.