fbpx

Odgovor JP RAD na istup načelnika Općine Lukavac

5 min. za čitanje

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje za javnost JP RAD d.o.o. Lukavac, koje je potpisao direktor Nehrudin Osmić.

Tekst objavljujemo u nastavku bez korekcija:

Tvrdnje načelnika Općine Lukavac Edina Delića o nezakonitostima, zatvaranju i na kraju nestanku J.P. RAD d.o.o  Lukavac kako se približavaju Općinski izbori doživljavaju kulminaciju. Ne treba braniti građane Lukavca ni od koga, ne treba im davati  lažnu nadu i obećanja iznoseći tako neistine i laži jer građani slobodno razmišljaju i iznose komentare o svemu što ih interesuje.

Načelniče, građanima trebaš obezbjediti ono što si obećao, a izgleda da uskoro nećeš ni plaće radnicima Općine Lukavac moći isplatiti. Općinsko vijeće ti je Načelniče odobrilo iznos od 500.000,00KM na ime revitalizacije cjevovoda vodovoda Toplice ali kako ih uložiti u popravke cjevovoda koji nije tvoje vlasništvo, već Grada Tuzle. Za to ti je naravno krivo komunalno preduzeće, a vjerovatno i za izgradnju fabrike pitke vode jer ti je Općinsko vijeće jednoglasno podržalo starategiju izgradnje još u decembru 2018 godine, a od fabrike ni traga.

Da je direktor J.P. RAD d.o.o. Lukavac postupio po tvojim uputama i lažima preduzeće bi platilo GIKIL-u po većim cijenama oko 3.000.000, 00KM više za isporučenu vodu gradu Lukavcu.

Na tvoju žalost Načelniče, 25.09.2019 godine pred Općinskim sudom u Tuzli sačinjen je zapisnik br: 32 0 PS 247425 15 PS i usaglašena nagodba između J.P. RAD d.o.o. Lukavac i GIKIL-a Lukavac koja glasi:

STRUČNI TIMOVI TUŽITELJA I TUŽENOG NAKON ODRŽANIH BROJNIH SASTANAKA USAGLASILI SU SE O NAGODBI, TAKO ŠTO ĆE ZA PERIOD ZA KOJI SE ODNOSI TUŽBA, A I U BUDUĆE, BITI UTVRĐENA RANIJE POSTOJEĆA CIJENA OD 0,3232 KM ZA JEDAN METAR KUBNI VODE BEZ PDV-a, TE DA SU U TOJ CIJENI OBUHVAĆENE I KOLIČINE KOJIMA RASPOLAŽE TUŽENI ODNOSNO NJEGOV  OSNIVAČ OPĆINA LUKAVAC“.

Da pojasnimo građanima općine Lukavac. Direktor J.P. RAD d.o.o. Lukavac nije načinio štetu preduzeću, koju bi načinio da je poslušao laži i podlegao pritiscima Načelnika Edina Delića, već je spasio oko 3.000.000KM, koje će ostati kao prihod J.P. RAD d.o.o. Lukavac.

Pa zamislite da sam kao Načelnik kazao da ću JOŠ ODLUČNIJE BRANITI ZAKONIITOST I INTERESE GRAĐANA, a onda na kraju to postane laž pred otvaranje predizborne kampanje.

Moj posao je gospodo rukovođenje i upravljanje imovinom i resursima J.P. RAD d.o.o Lukavac, i moj posao jeste da radim u interesu građana Lukavca, a ne da dajem zakletve koje ću onda prekršiti.

Načelniče, uprava komunalnog preduzeća štiti preduzeće od tvoje pohlepe za vlašču, od tvojih malverzacija i laži, koje bi pod tvojom komandom uništile ovo preduzeće za nekoliko mjeseci. To si htio na zadnjim sjednicama Općinskog vijeća u pokušaju formiranja paralelnih preduzeća sa istim djelatnostima. A ti znaš zašto Načelniče.

Da ne zaboravim pohlepni Načelniče koji bi radije prihod od vodovoda Toplice ostavio Tuzli nego ga ustupio J.P. RAD d.o.o Lukavac, prepuštamo ti ga u cjelosti ako će on ostati u Lukavcu, ali već je poznata stvar da taj prihod ne možeš naplatit ti od vodovoda Tuzla, jer Opština nije vodoprivredno preduzeće, a da bi i ostvario taj prihod moraš ispostavit poresku fakturu što općinu Lukavac automatski ubacuje u sistem zakona o PDV-u.

Tada dolazi na naplatu tvoje neznanje i nestručnost, a prije svega pohlepa za novcem Načelniče. Tada na snagu stupaju zakoni koje ti ne poznaješ i ne poštuješ pa tvoja tvrdnja da ćeš braniti zakonitost postaje najbrutalnija laž.

Usput ako nisam u pravu pitaj svoje ekonomiste ili možda poresku upravu koja ti je 24.09.2018. godine, dala sledeći odgovor na Vaš upit.

„SHODNO NAVEDENOM, UKOLIKO U PREDMETNOM SLUČAJU ORGAN LOKALNE SAMOUPRAVE – OPĆINA, USTUPA KAKO JE U UPITU NAVEDENO, PRAVO ZAHVATANJA PITKE VODE JAVNOM KOMUNALNOM PREDUZEĆU, TADA SE RADI O OPOREZIVOM PROMETU USLUGA U SKLADU SA ČLANOM 8. ZAKONA I ČLANOM 17. STAV (4) PRAVILNIKA, TE JE OPĆINA U OBAVEZI DA JAVNOM KOMUNALNOM PREDUZEĆU ZA PREDMETNU USLUGU ISPOSTAVI PORESKU FAKTURU SA OBRAČUNATIM PDV-om NA OSNOVICU UTVRĐENU U SKLADU SA ČLANOM 20. STAV(1) I (8) ZAKONA O PDV-u“.

Pa ispostavi je Načelniče šta čekaš tri godine. E ovo ti je zakon nesposobni Načelniče, ako Bog da do oktobra  2020 godine.

Nehrudin Osmić, direktor JP RAD d.o.o. Lukavac

Podijeli ovaj članak
16 komentara
Subscribe
Notify of
16 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pusti se sad vode nego ti nama gradjanima napisi kad smo vec kod obecanja sta je za manje placanje grijanja za ovu godinu.Kako ja znam rekoste vi da je glavni cjevovod isplacen i to je obecano a sad ste se ucutali da i to nije sta nacelnik kriv? Ne branim nacelnika ali mi je ovo pismo njemu stvarno ruzno citati ono kao TI nacelnice ovo TI nacelnice ono.Valjda bi jedan direktor trebao da se obraca sa VI nebitno sto se nevolite brate niste ovce cuvali skupa.Barem su mene u skoli tako vaspitali.I de to za grijanje objavite mislim da sve gradjane to interesuje.Haj zdravo…

Raduje sad će 2020 i nećemo imati Predsjednika OV ko ovog sad 2016-2020,pa ovo vijeće ni Lafinaša nemože da smijeni

Haj zdravo —- ehhh to sigurno nisu te ucili u skoli nego Dovidjenja a neke gradjane interesuje pitka voda , veliko obecanje vozda delica — DA LUKAVAC PRODISE , ciscenje Modrackog jezera sa onim kombajnima na vodi itd itd . Reci slobodno da si zanosac damu tvom VOZDU delicu

Vi za gospodina , Ti za Čobana.
Deri ga Nehro, jedini imaš mu .. da napišeš uhljebu šta ga slijeduje.

Nehro idite i ti i Delic u ***. Danas gledam kamion za odvoz smeca kod Biroa u Titovoj Ulici, iz kamiona lije tecni otpad i cijeli put je prekriven odvratnim smradom i ko zna kakvim bakterijama. Uzmite cisternu pa operite kontejnere i povrsine oko kontejnera.

Ne nastojeći niti jednom riječu u ovom komentaru da branim načelnika, ovaj dopis JP RAD, tj direktora Nehre smatram za jedan vid omaložavanja građana Lukavca. Naime, predmetni spor još uvijek riješen i ovakav istup direktora predstavlja najnekorektnije zadiranje u sudsku djelatnost i iznošenje stavova koji još uvijek nisu uobličeni u sudsku odluku koja se presudom zove. Dalje, dug je sada star tri godine i više tako da će se na isti obračunati i zakonska zatezna kamata u iznosu od 50% vrijednosti duga. da ne spominjemo silne sudske troškove koje je dužan platiti (advokata GIKIL-a i svog advokata). Hvali se gospodin Nehro svojim uspijehom kao da je on sam 3 miliona zaradio a ne da godinama JP RAD zabušava u izmirenju svojih obaveza prema GIKIL-u, također većinu duga nastoji prebiti nekvalitetnim građevinski uslugama koje ne zadovoljavaju ni minimalne standarde gradnje. Ne objašnjava niti jednom rečenicom zašto je “industrijska voda” koju plaćaju građani Lukavca 3x skuplja od vode koja se nabavlja od GIKIL-a? Žalosno je da živimo u 21 vijeku i da mnogobrojni visinski krajevi Lukavca i dan danas nikad nemaju vode tokom ljetnih mjeseci (nećete vjerovati ni materi ne da vodu u T.Lukavcu). Dotični je oko sebe okupio gorile i zajedno sa čelnim ljudima iz svoje stranke zastrašuje nas Lukavčane. Žalim te Nehro, ne razumijem kako imaš obraza napisati ovakav članak dok je stanje komunalnih usluga u Lukavcu na nivou neke najveće selendre u BIH.

J.P. “Rad “d.o.o je jos jedna lukavacka institucija koju El Dumo, kao i lukavcki “Radnicki”,pokusava da okaci kao lovacki trofej na zid “sobe” za trofeje iz svog bogatog populistickog safarija. Gadja On istovremeno na sve sto se mice i sto mu nije po volji.Sada je u “lovu” na navedenu instituciju i Vaser u Puracicu kao simbol stare puracke carsije.Samo,i nad “lovcem”egzistiraju “lovci”…

Nehrudine Osmiću, persiranje je valjda osnovni vid kulture, pa cak i ako se obracas neistomisljeniku…

Ovaj dopis je na nivou zene tracare.

Torbicom ga Edine?

Sve sto ovaj delic obeca sve je laz od prodisace Lukavac , kombajna na Modracu , pitke vode …….. samo jedno je ispunio da ce Radnicki ispasti

Samo vi iskljucite jos koji put vodu po cijeli dan i ovdje se prepirite pa kad vam platise dodju i polupaju prozore i na opstini i JP RAD recite ne znam sta im bi. Vec vi se prihvatite posla na vrijeme pustite portal sodalive.

Našli se pametnjakovića i seljačina prepirati preko ledja naroda,strašno

svaka na mjestu….nacelnik …ma dajte, ne budite sm8jesni, to je neozbilja lik koji samo trcj za novcem i pozicijom…taj lik nema djela, samo ton

tosamja….svaka na mjestu to svako zna samo se pravi blesav.Direktora nemozes spartlom skinuti ko Tito dozivotni direktor kao da nema jos sposobnih ljudi za to mjesto.Ovaj sto kaze obacanje pitke vode i ciscenje jezera.Malo da razmislis o tome sto pises znao bi da je pitka voda dugogodisnja problematika i da se radi na tome i da ovi iz vijeca ne blokiraju neke stvari teklo bi brzim tokom sve.Sto se jezera tice i to bi trebao znati da jezero ne pripada samo Lukavcu i nego i drugim opcinama tako da se svi trebaju ukljuciti u taj projekat.prezentacija masine za ciscenje je bila samo PREZENTACIJA ako neko ne razumije sta je to neka se raspita.Covjek nije rekao evo kupit cemo i sutra pocinjemo cistiti citavo jezero.Dosadilo mi citati ove jedne te iste optuzbe na neciji racun.Daj malo za neupucene malo bolje pratite sta covjek prica ako ne razumijete a prica se na BOSANSKI neka vam neko prevede i ne lupajte nebuloze po portalu.Znam da se javljaju uhljebi koji su privrzeni jednoj stranci koji gledaju samo sebe.Nisam pobornik niti jedne stranke i vidi narod ko sta dobro uradi za njih, nije niko lud.Lukavac je postao zadnja rupa,prijasnja stranka je imala priliku godinam pa neka mi neko napise sta je to napravljeno za to vrijeme.

TO Nehrooo, *** u onu glavu tvrdoglavu mahnitu, samo jako…Izmišlja toplu vodu, a ni ovu pitku nam nije riješio *** obični.