fbpx

Objavljena lista top 50 brzorastućih kompanija u BiH, jedna iz Lukavca

2 min. za čitanje

Podaci o top 100 najbrže rastućih kompanija u BiH s minimalnim prihodom od dva miliona KM otkrivaju zanimljivosti.

Ove kompanije su tokom 2019. ostvarile vrlo značajan prihod od ukupno 11 milijardi KM, kao i zavidan izvoz od 1,6 milijardi KM.

Bh. brzorastuće su ovom segmentu imale i vrlo dobru dobit od 990 miliona KM, a što je važno i nezanemariv broj zaposlenih (57.800). T

ri najzastupljenije branše u kojima su ove kompanije poslovale su nespecijalizirana trgovina na veliko, trgovina na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama, trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavnicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima.

Najviše brzorastućih kompanija locirano je u tri općine: Banja Luka, Sarajevska Općina Novi Grad i Mostar.

Njemački AFT Bosnia koji posluje u Živinicama je najbrže rastuća kompanija u Bosni i Hercegovini u 2020. godini, a prema posljednim dostupnim završnim računima. Prihod ove kompanije koja se bavi proizvodnjom autodijelova u toj godini je iznosio 19,2 miliona KM, a po složenoj godišnjoj stopi rasta (Compound Annual Growth Rate CAGR) je u istoj godini u odnosu na prethodnu rasla sa stopom 3.764%.

Među 50 kompanija, nalazi se i jedna iz Lukavca, na čak 11 mjestu. Riječ je o kompaniji Quadro plus d.o.o. Lukavac koja je ostvarila prihod od 2.175.860 Eura.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments