fbpx

Obilježena 31. godišnjica formiranja 117/223. brdske brigade

3 min. za čitanje

Jučer, 6. oktobra 2023. godine, u Lukavcu je upriličena svečana akademija povodom 31 godine od formiranja 117/223. brdske brigade.

Prije 31 godinu u Lukavcu je formirana 117/223. brdska brigada. Brigada kojoj, uz 212. bosansko-oslobodilačku brigadu, pripadaju najveće zasluge za oslobađenje cjelokupne teritorije Lukavca. Kao i svake godine, s ciljem očuvanja uspomene na herojski i slavni put, u Lukavcu je položeno cvijeće, odata počast za 338 poginulih boraca ove brigade, te je upriličena i svečana akademija na kojoj se prisutnima obratio i premijer Kantona Irfan Halilagić. U svom obraćanju premijer je, uz sjećanje na poginule heroje ove brigade, istaknuo i neophodnost brige za 578 ranjenih pripadnika ove brigade, te demobilisane branitelje i članove njihovih porodica.

„S razlogom je ova brigada u narodu nosila naziv „Bedem brigada“. Na njenim rovovima i pred njenim borcima višestruko jači i opremljeniji agresor je lomio svoje zube. To dovoljno govori o snazi i bosanskohercegovačkom opredjeljenju boraca ali i čvrstini komandnog lanca. O tome nabolje svjedoči činjenica da u njenoj zoni odgovornosti niti jedan rov nije pao u neprijateljske ruke, te da je 19 boraca odlikovano je Zlatnim ljiljanom. Na tome vam i danas čestitam i hvala“, rekao je premijer Halilagić.

„Nažalost i danas smo izgleda na nekim drugim prekretnicama. Nisu one ratne i borbene i nadamo se da više nikad neće biti, ali jesu diplomatske i političke. I danas, kao i 90-tih moramo pokazati našu odlučnost, jedinstvo i opredjeljenje da sačuvamo jedinstvenu, cjelovitu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu“, naglasio je Halilagić i čestitajući godišnjicu osnivanja Brigade dodao da će svi branitelji u Vladi Tuzlanskog kantona imati uvijek oslonac i partnera, te pruženu ruku da zajedno iznalazimo najbolja moguća rješenja za sve izazove s kojim se pripadnici ove populacije budu suočavali.

Također premijer Halilagić je ponovio da državu ne može izgraditi jedna generacija.

“Državu gradi više generacija, a oni koji budu bili u prilici da uživaju u njenim blagodetima, nekad kasnije sjećat će se i historija će pisati upravo o generaciji ljudi koji danas sjede ovdje, učestvovali su u osnivanju brigada, danas obilježavaju njihove godišnjice, a uz osnivanje brigada bili su i prva generacija koja je stvarala modernu državu Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Halilagić.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sramota za Opštinu i boračke organizacije.Najveći dezerteri su direktori u fabrikama i liječe svoje komplekse nad radnicima borcima .Fuj.