fbpx

Naša stranka: Spomenik u Puračiću nije trebalo rušiti, već izmjestiti!

2 min. za čitanje

Prethodnih dana u Puračiću je srušen spomenik borcima NOR-a koji se od 1949. godine nalazio u staroj čaršiji.

Na njegovo mjesto planirano je da bude postavljen novi, koji će biti zajednički spomen na borce NOR-a 42.-45. i borce Armije BiH. Na to je reagovao Dino Osmanović u ime Općinskog odbora Naše stranke Lukavac:

Nemamo ništa protiv da se uradi zajednički spomenik borcima Armije BiH i borcima NOR-a. Nemamo ništa ni protiv toga da bude na mjestu na kojem je dosad stajao spomenik posvećen samo borcima NOR-a. Međutim, protiv smo rušenja starog spomenika. Smatramo da je on morao biti izmješten. Stajao je u Puračiću 70 godina i utkan je u identitet tog mjesta. Njegovo rušenje loš je odnos prema onima koji su ga gradili i prema svima koji su odrastali uz njega. Rušenjem se govori da to ništa nije vrijedilo. Izmještanjem bi se reklo, da, vrijedilo je, ali smatramo da je potreban reprezentativniji spomenik na ovoj centralnoj lokaciji, a stari ćemo izmjestiti na drugo mjesto, čime ćemo pokazati kontinuitet našeg poštovanja prema borbi protiv fašizma. Da stvar bude teža, novi spomenik i rušenje starog nisu odobrili mještani Puračića, jer nije održana javna rasprava. Sve to stvara sumnju da se radi o jeftinom populizmu kojeg je i previše.

Osmanović kaže da se rušenje, tamo gdje je neophodno, izbjegava, a dešava se gdje za njim nema potrebe:

Načelnika Delića i njegove savjetnike bih podsjetio da općina Lukavac, posebno gradska jezgra, ima problem nelegalnih objekata koji su izgrađeni i dograđeni bez potrebnih dozvola. Građanima se godinama obećava njihovo rušenje, a mi imamo situaciju da danas cvjeta divlja gradnja. Međutim, lakše je rušiti spomen na ljude kojih više nema i koji se tome ne mogu usprotiviti te time maskirati nedostatak hrabrosti za suprotstavljanje onima koji se bave nelegalnom gradnjom, kojih itekako ima i upravo zbog načelnikovog kukavičluka ne posustaju u pretvaranju zajedničkog u lično.

Podijeli ovaj članak
10 komentara
Subscribe
Notify of
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Da li će se na novom spomeniku naći ime djeda Nikole iz Srpske varoši koji je ubijen na početku rata na kućnom pragu a od strane pripadnika Armije BiH ? Kao civilna žrtva rata i kao lojalan građanin BiH to svakako zaslužuje .

Borci NOR-a su se borili za Jugoslaviju. Borci Armije BiH za nezavisnu BiH od Jugoslavije. Uz duzno postovanje objema frakcijama, nije im mjesto na zajednickom spomeniku.

odkud da smo se borili protiv Jugoslavije?

Borci Armije BiH su se borili protiv zlocinacke politike kojoj je cilj bio da posrbi cijelu BiH..
Borci Armije BiH su se borili da sacuvaju ljude, teritoriju,kulturu,jezik i vjeru od svetosavskog zla.
Borci NOR-a su se borili za Sloveniju,Hrvatsku,BiH ,Srbiju,Crnu Goru,Makedoniju u zajednickoj Jugoslaviji.
Borci NOR-a i Armije BiH su se borili i izborili protiv zala fasizma i nacizma .
Borci NOR-a i Armije BiH su bili na istom zadatku.
Borci NOR-a i Armije BiH zasluzuju da pocivaju jedan uz drugoga i na posebnim i na istim spomenicima.
Zlo je zlo , pravda i sloboda jedna -jedina,bez predznaka.
Pravda i sloboda su ista strana spomenika.

Mislim da bi ga bundic glavom srusio prije bagera.

Poštovani građani opštine Lukavac,

ovim putem želim da istaknem svoje javno zadovoljstvo prema kompaniji GIPS Tuzla na iskazanoj spremnosti da nastavi sa uslugom prevoza putnika po ustaljenom redu vožnje na 11 općinskih linija koje su bile u prekidu u mjesecu oktobru 2018 godine.

Također bi želio da iskoristim priliku da uputim javno izvinjenje kompaniji Junuzović Kopex i njenom vlasniku Amiru Junuzoviću za sve izjave u proteklom periodu, a koje su nanijele indirektnu štetu spomenutoj kompaniji. Naime, kompanija Junuzović Kopex je jedna od najvećih kompanija u našem gradu koja konstantno doprinosi razvoju našeg društva i predstavlja ponos ovog grada.

Na kraju želim ponovo iskazati svoju zahvalnost firmi GIPS Tuzla na iskazanoj društvenoj odgovornosti. To im ova opština i njeni stanovnici neće nikada zaboraviti, te im ja kao načelnik zajedno sa svojim nadležnim službama stojim na raspolaganju.

P.S.Botovi, hajde udrite minuse na ovu brukuvasega “bosanskog Zajeva iz Poljica…

Koji sulj od covkeka. Amir mu se naopcio sa zenskim dijelom porodice onako javno preko medija i opet bundoglavi poliza sve. Koji odron od licnosti.

U cjelosti podrzavam misljenje i kritiku DineOsmanovica i Nase stranke upucenu odgovornima koji su odlucili da se rusi stari spomenik.Jedan sam odmnogih koji je uz njega rastao i odrastao .Pocinitelji su porusili i dio naseg carsijskog identiteta i nase licnosti.Izgleda da “faraoni” nisu izumrli.Eto,nas minijaturni “faraon” podize sebi i svome egu i suspektnim ambicijama-pii,ramidu.
Udario je brutalno da pokaze carsiji,koja ga NIKAD ZA NIKAD prihvatiti nece,ko je ovdje “faraon”.More kako hoce,al ne more kako hoce.Ko previsokoleti,nisko pada.Kad drmne odledinu,bice pomagajsanja pa ,kako smo od Njega ili Ga vec naucili i izvinjenja.
Hoce On ,ako vec ne more da bude Macron,makar -Micron…

Treba dignuti spomenik u prirodnoj velicini gospodinu Edinu Delicu na ovom mjestu. Kakav je napredak napravio za Opcinu Lukavac i sam Puracic to ne pamte ni starije generacije. Koliko bi materijala potrosili na samu glavu to niko ne zna.

Nije tako,
Niti branim debelog nit zelim da se nesto ulizujem nikome. Kritike treba gledati i na pozitivana i negativan nacin. Mnogo godina se razgovaralo o tom spomeniku koji je trebalo podici borcima proslog rata. Da ga bogdom nismo morali podizati nikome ali sta je tu je. Za vasu informaciju ovo se razmatgralo i ranije. Znaci lokacija uopste nije upitna, samo od tada do eto danasnjih dana mnogo se politickih garnitura izmijenilo. Najveci neprijatelji rusenja i podizanja su sami puracani, nit je debeli nit onaj bivsi iz devetaka i mnogi. Problem je u nama puracanima. Seremo kako smo jedina MZ a nemamo spomenika, sad kad je sve dogovoreno opet mi seremo kako se samo kod nas moze ovako nesto desiti….
Ja sam za , neka se obnavlja sve, mladje, ljepse, pametnije, na kraju, treba pustiti neka se napravi sto je zapoceto, onda cemo vidit jel treba korekcija ili ne.
Zar je ljepse da se redaju koje kakve ploce sa imenima po carsiji kako se kome digne. Cak ima ploca gdje pise da je bio nekakav stab partizanski a istina da je tu boravio nekakav Sait, vodja zelenog kadra….
Mi puracani smo sami sebi jedini neprijatelji u svakom segmentu, al eto sad vi recite da nije tako!!