fbpx

Naša stranka Lukavac: Tražimo ozbiljan pristup lokalne vlasti u rješavanju problema u predškolskom odgoju

2 min. za čitanje

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje Naše stranke Lukavac koje objavljujemo u nastavku bez korekcija:

Posljednjih godina roditelji u Lukavcu imaju sve veći problem sa nedostatkom kapaciteta u obdaništu Poletarac. Iz tog razloga, Naša stranka Lukavac poziva općinske vlasti i rukovodstvo JU za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta Lukavac na ozbiljan pristup u rješavanju nagomilanih, stvarnih problema.

Lukavačko obdanište ima kapacitet primiti oko 140 mališana, a prijavi se više od njih 200. Samo u prethodnoj godini, 80 mališana nije uspjelo da bude upisano u ovu ustanovu. Za ovu godinu nemamo informacije. To govori o neozbiljnoj vlasti, ovoj i prethodnoj, koja nije nikada na ovo gledala kao problem za koji treba naći rješenje. Rukovodstvo obdaništa je dozvolilo da obdanište u Puračiću postane ruševina, a veliki broj mališana u Lukavac dolazi baš iz te i okolnih mjesnih zajednica, izjavio je Dino Osmanović, potpredsjednik OO Naše stranke Lukavac.

OO NS Lukavac poziva lokalnu vlast da počne rješavati probleme i da stvara bolje uslove za život njenim građanima. 

Ovo je ozbiljan problem koji se može riješiti, ukoliko za to postoji volja što do sada nije bilo slučaj. Trenutno se u novom dijelu grada izgrađuje jedna, a planirane su još dvije zgrade. Zbog čega Opština ne bi kompenzirala razne rente i takse za veći poslovni prostor ili dva veća stana i napravila manje obdanište? To se tako radi u svim gradovima i ne vidim zbog čega bi Lukavac bio iznimka, kazao je Osmanović.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Haman dijete prispjelo za obdaniste. Masala. Nek je zivo i zdravo. Podpredsjednice oo vase stranke taj problem se vuce godinama toliko da ljudi odvode svoju djecu u Tz zbog nedostatka mjesta u Lukavcu. Nece svako da ostavi dijete u privatno. Higijena,losi odnosi zaposlenih,los menadzment itd vec dugo su prisutni. Najposle privatno obdaniste imate skoro u svakoj zgradi pa bujrum. Skuplje je 30ak maraka. Opcina je u raspadu. Otkuda njima ideje za dva stana kao sto to rade u Tz. Bulevar, Stupine…

Pitajte Nesudjenog savjetnika načelnika i pomoćnicu Selmu iz Obdaništa,koja je jedva dvicom prošla u školi

Problem nedostatka kapaciteta obdanista ili otvaranje novog je trenutno prioritet. Svakako je prioritet i izgradnja novih igralista u novom dijelu grada, nove zgrade..Ocigledno da nove stanove kupuju samo oni koji zive u dijaspori tako da nema potrebe za djecija igralista kad dodju na 7 dana. Mozemo vidjeti da je jedino igraliste koje je nedavno adaptirano kod doma kulture prepuno sto ce reci da je bio pun pogodak i da u tom pravcu treba nastaviti. Zasto se izdaju gradjevinske dozvole ako se ne radi planski, zgrada, parking, zelene povrsine, djecija igralista. Sve su to preduslovi za plansku gradnju, ali kod nas se sve radi HU HA pa kako ispadne, zgrade nicu kao pecurke poslije kise, kome jos znaci pojam planska gradnja, drvoredi i slicno. Odose Vam glasovi ako ne stvorite preduslove za normalan zivot.