fbpx

Naša stranka Lukavac podnijela prijavu na 7 adresa protiv prevoznika “bijelog mora”

5 min. za čitanje

Kako je u više navrata najavio Dino Osmanović, član Gradskog odbora Naše stranke Lukavac, danas je Naša stranka Lukavac podnijela prijavu na 7 adresa protiv prevoznika “bijelog mora”.

Oni su putem svoje Facebook stranice obavijestili javnost da su podnijeli prijavu na 7 adresa, osim na najavljene četiri.

Kako je ranije najavljeno, danas smo umjesto na četiri, prijave poslali na sedam adresa kako bi spriječili “prebacivanje loptice” i nadležnosti. Sada čekamo odgovore koje ćemo svakako prezentovati građanima grada Lukavca. Istrajat ćemo do kraja. Niko nikada neće i ne smije biti veći od Države. Pravda je spora, ali uvijek dostižna. Može bolje!, piše u objavi Gradskog odbora Naše stranke Lukavac.

Tekst prijave možete pročitati u nastavku:

TEKST PRIJAVE:

PREDMET: Zahtjev za HITNO djelovanje u cilju rješavanja problema i prevencije saobraćajnih nesreća na magistralnom putu M4 (Tuzla – Doboj) u gradu Lukavcu i gradskom putu do površinskog kopa Rijeka

Poštovani,

Početkom 2021. godine počela je rekultivacija terena površinskog kopa Rijeka, nedaleko od naselja Huskići. Za saniranje površinskog kopa koristi se tkz. „Bijelo more“, nus proizvod iz Sisecam sode Lukavac.

Prevoz ovog materijala svakodnevno se obavlja kamionima, magistralnim putem M4 u gradu Lukavcu i gradskim putem kroz naseljena područja do površinskog kopa Rijeka. 

Na ovoj dionici puta zabilježen je veliki broj saobraćajnih nesreća. Posipni materijal „Bijelo more“ može se primjetiti duž cijele saobraćajnice što govori da je riječ o pretovarenim kamionima i neprilagođenoj brzini. Nedavno smo bili svjedoci prevrtanja pretovarenog kamiona u naseljenom području, na sreću bez ljudskih žrtava.

Primjećeno je i fotografisano da kamioni osim što su pretovareni, ne poštuju saobraćajne propise, mnogi su bez registarskih oznaka, brzina je neprilagođena uslovima na putu, fizički su bez svjetala i nekih dijelova, a cijela dionica je devastirana i prljava od blata i posipnog materijala čime se također povećava opasnost za nove saobraćajne nesreće. U ljetnim danima, povećana je količina prašine u blizini puta uz rijeku Spreču, što također ometa ostale učesnike u saobraćaju.

Od pripadnika PU Lukavac je u više navrata tražena pomoć da sankcionišu vozače zbog neprilagođene brzne i tehnički neispravnih vozila, ali ostali smo uskraćeni za reakciju, što govori da se radi o povlaštenom položaju prevoznika. Iz svega navedenog, zahtjevamo da što hitnije djelujete i iskoristite svoje zakonske ovlasti kako bi problem bio riješen. 

Predlažemo:

 • Izvršite kontrolu kvaliteta dionice puta M4 u gradu Lukavac (od Sisecam sode Lukavac) do skretanja na improvizovani put uz rijeku Spreču, kao i dionicu gradskog puta od mosta na starom putu Lukavac – Puračić do površinskog kopa Rijeka.
 • Inspekcijskim radom na terenu kontinuirano vršiti vaganje i provjeravanje pretovarenosti teretnih vozila.
 • Inspekcijskim radom na terenu kontinurano vršiti kontrolu da li se poštuju propisi o načinu prevoženja ovog hemijskog i toksičnog otpada.
 • Kontinuirano vršite tehničku ispravnost teretnih vozila koja saobraćaju navedenom dionicom na magistralnom i gradskom putu.
 • Kontinuirano vršite poštivanje saobraćajnih propisa i vršite kontrolu brzine kretanja vozila (putničkih, sa posebnim osvrtom na teretna vozila).

Svi kojima je upućen dopis su dijelom odgovorni za postojeće stanje. Očekujemo da što hitnije reagujete i obavijestite nas šta je poduzeto po ovim pitanjima.

U slučaju pokušaja „prebacivanja“ odgovornosti, smatrat ćemo vas direktno odgovornim za nanesenu štetu na dionici puta:

Magistralni put M4 (Tuzla – Doboj) od izlaza iz Sisecam sode Lukavac do skretanja na improvizovani put uz rijeku Spreču, kao i dionicu gradskog puta od mosta na starom putu Lukavac – Puračić, preko naseljenih područja do površinskog kopa Rijeka.

DOSTAVLJENO:

 • Enver Abadžić, glavni kantonalni inspektor za saobraćaj i ceste
 • Tomislav Mikulić, glavni federalni saobraćajni inspektor
 • Mirela Bubić, šefica službe za komunalne i inspekcijske poslove Grada Lukavca
 • Edin Delić, gradonačelnik Grada Lukavca
 • Dževad Korman, direktor Uprave policije i generalni inspektor
 • Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK
 • Mehmet Tekin Özdemir, generalni direktor Sisecam soda Lukavac

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Samo stati u kraj lopovima

tražite na prve tri navedene adrese da vas zaposle u neku od inspekcija!

veoma dobro dokumentirano,
ako još niste primjećeni,
posao odrađen špijunski

Od Envera do Mehmeta svi ce pocesase po zadnjici zbog ovog pisma. Nazalost.

Irfana Halilagic za predsjednika drzave