fbpx

Kenan Omerdić: “Ne želim sumnjati u patriotizam gospodina Delića”

3 min. za čitanje

Nakon velikog broja napada od strane pojedinaca i udruženja boraca na izjavu Edin Delića, izjavu je na Facebook-u komentarisao i predsjednik SDP-a, Kenan Omerdić:

Ovih dana svjedočimo brojnim reakcijama na istup i govor uvaženog gradonačelnika Delića.

Razumijem reakcije brojnih boračkih udruženja, kao i brojnih drugih udruženja građana. Razumijem i potrebe građanki i građana Lukavca da se očituju povodom svega sto je rečeno (i naknadno protumačeno). Međutim, premda se povodom brojnih pitanja možda i ne slažem sa gradonačelnikom, korektnosti radi, ne želim sumnjati u patriotizam gospodina Delića. U želji da naglasi da je neophodno graditi i jačati društvo u kojem se čuvaju, njeguju i poštuju različitosti, kao i u želji da istakne da je Lukavac, grad svih njegovih građana, a gospodin Delić gradonačelnik svih koji žive i djeluju na njegovom teritoriju, gradonačelnik je nepromišljenom izjavom doveo u pitanje sve principe za koje se zalaže i koje brani. Opet naglašavam, siguran sam da je riječ o nespretnoj izjavi.

Međutim, koliko god da smo sigurni u patriotizam gradonačelnika Delića i koliko god da smo ubijeđeni da je riječ o političkom gafu (nespretnoj i nepromisljenoj izjavi), ipak jedna izjava je jako upitna.

Nedopustivo je da naš gradonačelnik kaže da je iza nas rat u kojem nije bilo pobjednika!

Tu izjavu treba da obrazložiti javnosti i da eventualno potvrdi ili negira svoj stav.

Podsjećam, da ideja o ostanku Bosne i Hercegovine u Jugoslaviji nije ostvarena.

Ideja o Velikoj Srbiji u periodu 1992.-1995., zahvaljujući PATRIOTAMA, također nije ostvarena, tako da postoji pobjednik – a to je država Bosna i Hercegovina. Jer da nije tako niti bi on danas obnašao funkciju, niti bi većina nas bila ovdje gdje smo sada.

Slažem se i insistiram na tome da je Lukavac grad svih građanki i građana, bez obzira kojem narodu pripadaju. Slažem se da se treba okrenuti ka budućnosti. No, oštro se suprotstavljamo svakom revizionističkom pristupu.

Države BiH je bilo i biti će je!

Ona se brani danas jednako kao i jučer, jednako kao i sutra. I toga naše civilne vlasti trebaju biti svjesne. Oko svega se mogu nuditi ustupci, ali oko države NE MOGU, NE SMIJU i NEĆE.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

inače su se od patriotizma najviše okoristili Omerdići, od Žike pa do Kenana
prvi je ‘ratovao’ u svom starom kafiću 444
a ovaj mlađahni se vješto vagonski zakačio u interesnu lokomotivu
i dopustio urušavanje SDP-a koji je nešto i bio dok ga nije delić zajahao

Prvi bi za Austriju kod punca hukno hukile sa Delicem pod ruku.
Kenana za predsjednika. Kucnog savjeta.

Kako Keno stidljivo kritikuje svog bivseg i buduceg predsjednika Partije…

Ako je neko gledao Halilagica na Hayat tv onda zna ko je pravi patriota.
Pametan,odmjeren,direktan…