fbpx

Lukavčanin Zehrudin Osmanović dobio zlatnu medalju za inovaciju “Pretvaranje hemijskog otpada u cement”

1 min. za čitanje

Mladići su se predstavili inovacijom “Upravljanje računarom očima”, dok su djevojke na sajmu prikazale kako radi “Biološki filter za prečišćavanje vode”.

ZehrudinZlatnu medalju dobio je tuzlanski univerzitetski profesor, Lukavčanin Zehrudin Osmanović, doktor hemijskih nauka, za inovaciju “Pretvaranje hemijskog otpada u cement”. Njegova je težnja da talog, nus produkt u procesu proizvodnje sode, pretvori u sirovinu za proizvodnu cementa. Ovo nije prva nagrada za ovaj izum koji je do sada osvojio, između ostalog, bronzanu medalju na 10. izložbi inovacija u Osijeku.

Pročitati: Profesor iz Lukavca pronašao način kako otpad pretvoriti u cement

Zagrebački je žiri imao težak zadatak – odabrati najbolje od više od osamdeset kolektivnih izlagača koji su se predstavili sa 220 inovacija.

Natprosječno dobre rezultate ostvarilo je još nekovo članova bh. tima inovatora koji i pored maćehinskog odnosa države prema njima uspjevaju proslaviti ime Bosne i Hercegovine na ovim smotrama znanja te osvojiti medalje i priznanja.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dobro i čestitka.
Ali, Anam Oni već podavno pronađoše, i primijeniše,
“Pretvaranje cementa u kemijski otpad” !

Bravo profesore ali to ti ništa ne vrijedi ako to u stvarnosti ova država ili već ko ne pretvori u stvarnost tako da svi imaju neku dobit,,,,,

Daj skinite Zehrinu sliku sa naslovnice. Izgleda kao posmrtnica.