fbpx

Lukavčani danima udišu nezdrav zrak, još uvijek nije proglašena epizoda “pripravnosti”

1 min. za čitanje

U 14 sati indeks kvalitete zraka (AQI) bio je na brojci 445, dok je u 15 sati indeks iznosio 392, duboko unutar zone koja označava opasno stanje koje utječe na život i zdravlje svih ljudi.

Ta se zona kreće u rasponu AQI od 300 do 500 i oznaka je za situacije ekstremnog zagađenja koje obilježavaju visoke koncentracije čestica prašine, sumpor dioksida i ugljik monoksida.

Klasifikaciju prema indesu AQI primjenjuje američka Agencija za zaštitu okoliša (EPI), a prema njihovim pokazateljima Lukavac je najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini. Uz Lukavac, građani Sarajeva, Tuzle i Zenice također imaju problema sa zagađenim zrakom.

Prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, trenutno je na snazi epizoda „Pripravnosti“ – navodi se u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Općina Lukavac, kao ni vlast Tuzlanskog kantona za sada nemaju komentar na visoku zagađenost i veliku opasnost za građane.

2. i 3. decembra zrak u Lukavcu je okarakterisan kao vrlo nezdrav, 4. decembra kao nezdrav, 5. decembra kao umjereno zagađen dok je posljednja četiri dana zrak nezdrav.

U ovim trenucima zbog kišnih padavina kvalitet zraka je u granicama prihvatljivog za ljudsko zdravlje.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hvala SodaLive za objavljivanje ovih rezultata. Tako odgovoran medij i treba da služi svojim građanima. Neka građani vide šta dišu.
Obratite pažnju na koncentraciju čestica PM 2,5. Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) kao maksimalno dozvoljenu koncentraciju za ovih sitnih čestica (nevidljivih ljudskom oku) navodi sljedeće iznose
1. na godišnjem prosjeku 10 µg/m³
2. na dnevnom 25 µg/m³
,te posebno ističe da ove čestice, zbog svojih malih dimenzija prolaze čak i kroz plućne pregrade te ulaze u krvni sistem. Te čestice su osnovni uzročnik tri najsmrtonosnije bolesti : kardiovaskularnih, bolesti disajnih organa i karcinoma (posebno karcinoma pluća). U momentu dok ovo pišem u Lukavcu je prema Air Visual sajtu koncentracija čestica PM2, 5 191,4 µg/m³ , A jučer u 14.00 sati je bila čak nevjerovatnih 416,5 µg/m³ (koncentracija koja traži mjere koje se primjenjuju u slučajevima ekološke katastrofe). Još jednom hvala SodaLive koji drže ovaj strašni problem u fokusu interesovanja. Inspekcije su već morale na teren prema glavnim zagađivačima (koji će uvijek nas građane ucjenjivati radnim mjestima u svojim industrijskim trovačnicama).
AirVisual je dostupan sa podacima za Lukavac na: https://www.airvisual.com/bosnia-herzegovina/federation-of-b-h/lukavac

Vidim fin komentar. Edukativan, ali kliše a narod u ovom mjestu nema vremena više za kliše jer ima mutacije na ćelijama krvi. Kako nastadoše? Da li su od PM 2,5 ili PM 10. Dosta više šuplje. U ovom mjestu udišemo koksni gas, amonijak, benzol, svakojake okside a priča se o PM 2,5, mjerama opreza, pripravnosti i ostalim glupostima. Prodavanje magle u magli. Standardi, zakoni i pravilnici su pisani da mažu oči i služe interesima kako globalnim tako lokalnim. A zelena energija je takođe šuplja radi interesa. Zašto nijemci su nasadili toliko vjetroelektrana kod sebe i nameću drugima i pored toga što je yield mali-zbog interesa, a kako? Pa tako što će tu pamet, proizvode i tehnologiju izvozit preko Siemensa i sličnih i jačat švapsku ekonomiju jer smo mi glupi napravit betonski stub, kompozitne leptirice i generator. Interes. Naš je haman interes da imamo politiku lokalnih šerifa koji će skupljt jeftine poene kod neukih kojima je vrh kladionica i koji su konzumno meso za njihove interese. A oni su rudari koji pričaju o zagađenosti, metalurzi koji pričaju o kurikularnoj reformi, elektroničari koji pričaju o problematici stacionarnih izvora zagađenja i sl. Dakle, pročitaju se novine ili brošura i evo stručnjaka. Nismo nigdje pošli a kamoli da znamo kojem cilju putujemo. Letargija i površnost su vrhunac. Narodi koji uče i znaju a ostali nisu ni za dva. Nije izlaz otići jer ko se nezna snaći ovde neće ni u švabiji.

Problem nije u zakonima i podzakonskim aktima. Problem je u njihovom neprovođenju i nesankcionisanju zbog neprovođenja. Stoga jeste važno da građani znaju svoja prava, te da ista jasno traže. Da vrše pritisak (kroz milion krivičnih prijava) na vlast da radi svoj posao, tj. da ta vlast bude sluga građanima. Građani i ne trebaju da budu “sveznajući” stručnjaci, već trebaju da imaju jasne informacije o svojim pravima (kao što je pravo na kvalitet zraka koji ne smije ugroziti njihovo zdravlje), kao i informacije kakav zrak udišu, kako bi mogli da podnose krivične prijave, kojima trebaju doslovno zatrpati odgovorne institucije koje se i finansiraju od tih istih građana. Izgraditi svijest građana o tome je najteži proces koji počinje u osnovnoj školi i koji se razvija cijeli život. Imati platu, a živjeti u otrovu i ne buniti se protiv toga, jer se bojimo da ćemo izgubiti tu platu, je život u kukavičluku. Kad to promijenimo onda ćemo biti ljudi.

Hvala ti za ovu aplikaciju?

Udišel ga Lafinaš ovaj u PM