fbpx

Lukavac: Uposlenici Doma zdravlja učestvovali u štrajku upozorenja

2 min. za čitanje

Dio uposlenika je ostao na radnim mjestima kako se dinamika rada nebi ugrozila.

Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu donijelo je odluku o štrajku upozorenja u trajanju od pola sata u javnim zdravstvenim ustanovama na teritoriji FBiH. Tokom pauze okupili su se ispred objekata zdravstvenih ustanova kako bi poslali upozorenje Ministarstvu zdravstva FBiH u vezi s rješavanjem problema kolektivnih ugovora.

unnamed

Navode da su poštujući novi Zakon o radu u FBiH, koji je usvojen po hitnom postupku, ispoštovali obaveze i poslali 29. septembra Prijedlog kolektivnog ugovora u skladu s tim zakonom, kao i Prijedlog protokola pregovora Ministarstvu zdravstva FBiH. Zakonski rok za odgovor na to bio je 15 dana i  davno je istekao. Smatraju da je to taktičko odugovlačenje koje neće mirno posmatrati.

Sindikat  traži i da se prihvati inicijativa premijera Federacije BiH Fadila Novalića o dodatnom finansiranju zdravstvenog sektora kroz izdvajanja dijela akciza na duhan i alkohol, te reformu zdravstvenog sistema.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona nije  učestvovao u štrajku upozorenja. Kako su naveli u saopćenju, podržavaju svaki oblik sindikalne borbe za poboljšanje socio-ekonomskog položaja i uslova rada uposlenih u zdravstvu ali neće učestvovati u  štrajku jer nisu učestvovali u pripremi i pregovorima, a što je bila obavezna zakonska procedura.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kako vas nije stid vi se nasli da protestujete koji nemate veze o poslu vi niste doktori kao sto se smatrate vi ste obicni medicinari,vi samo sluzite dole ako treba nekoga previti i dati inekciju o znanju ste apsolutne trube,svaki dan idete u 13h kuci sramote jedne treba vam dati po 400KM platu i to bi vam bilo puno,lijep pozdrav od rokija.

Eh svaka ti čast na komentaru!

upravu si roki…ja mislim da nema goreg doma zdravlja u bosni i hercegovini…ne hljebari nista ne rade a dobijaju plate kao sto roki kaze u 13:00 su vec kod kuce sramota.

To sto je na slici je i onako visak, na biro saljite zajedno samnom da se javljamo svaka tri mijeseca kod one Puracke..A nevidim kralja na slici sa gornjeg kata sto sto godina upravlja tom klinikom Svarcvald..on nije na strajku.ha.ha ima se….

Gdje ste zelenaši, pa daj ljudi uvedite ove tovare razbolit će se na hladnoći pa tek smo onda j..ani.

SVE SAME DANGUBE, MOZETE I IMATE KAD I STRAJKATI JER VAM DRUGI SVAKAKO PLATU ZARADJUJE, DA JE VAMA JEDAN MJESEC 430,00 KM LIMIT OD KOGA MORATE SVE IZMIRITI I JOS NEPLANIRANIH TROSKOVA KOJE NA KLASU POJEDETE PITALA BIH VAS BISTE LI IMALI KAD RAZMISLJATI O STRAJKU. BORILI BI SE ZA SVAKOG PACIJENTA BILI BISTE LJUBAZNIJI I POCINJALI BISTE SMJENU KAO I SAV NORMALAN SVIJET, ALI, DOVOLJNO JE DA DODJETE, BUDETE VIDJENI I KAFU DA OTARASITE, ONDA PRIPREME ZA DORUCAK, DOVIKIVANJE PO HODNICIMA “HOCES LI BUREK OVAJ ILI ONAJ, JOGURT I STA ZASLADITI” A UZ PUT MOZE SE STOSTA I URADITI KAD STE VEC TU. I ONDA LAGANO PRIPREME ZA ODLAZAK KUCI, PA IMATE I VI DUSU A MI BEZDUSNI MOZEMO DOCI I SUTRA, I ONAKO NEMAMO DRUGOG POSLA.