Lukavac: Nastavak aktivnosti na projektu “Kontrola zdravstvene ispravnosti vode školskih vodovoda”

2 min. za čitanje
Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović, direktorica JU Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Maida Mulić i direktorica Fondacije tuzlanske zajednice Jasna Jašarević danas su u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta potpisali Memorandum o saradnji u cilju kontinuiranog i neometanog nastavka aktivnosti na kontroli zdravstvene ispravnosti vode u školskim vodovodima.

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je u periodu od juna 2016. godine do juna 2017. godine realizirao aktivnosti zajedničkog projekta “Kontrole zdravstvene ispravnosti vode školskih vodovoda”, a tiče se prevencije zdravlja djece na području Kantona. Projektom je analizirana kvaliteta vode u 53 školska objekta sa područja grada Tuzle i općina Srebrenik, Kalesija, Živinice i Lukavac. Aktivnosti su obavljene u četiri turnusa uz ugradnju 44 UV lampe u 44 škole koje su bile u najugroženijem stanju.

S ciljem zaštite zdravlja učenika i prevencije pojave hidričnih epidemija u školskim objektima koji nisu u sistemu gradskog vodosnabdjevanja, ovim projektom se želi obezbjediti higijenski ispravna pitka voda provođenjem dezinfekcije vode UV filterima u školskim objektima pod najvećim rizikom. Projektom je obuhvaćeno 53 osnovne škole, uglavnom smještene u ruralnim i prigradskim naseljima u pet ciljanih općina, a nastavkom realizacije projekta obuhvatilo bi se 62 školska objekta i time monitoring kvaliteta vode svih školskih objekata u ovih pet općina biće kompletan.

Ministar Muratović iskazao je zadovoljstvo realizacijom projekta i nastavkom aktivnosti, te kazao:”Vlada TK je generalno opredjeljena i zadovoljna ovim projektom koji ima cilj unaprijediti i poboljšati zdravstveno stanje djece školskog uzrasta u toku obrazovnog procesa”. Potpisivanjem Memoranduma, u narednom periodu nastavit će se sa realizacijom aktivnosti, jer je iskazana zainteresovanost za saradnju svih učesnika u projektu, kako resornih ministarstava odnosno Vlade Tuzlanskog kantona, tako i Zavoda za javno zdravstvo i Fondacije tuzlanske zajednice.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments