fbpx

Lanac dugovanja preko leđa građana: Hoće li Lukavac ostati bez pitke vode

4 min. za čitanje

Ko će popustiti, a ko platiti, znat će se vrlo brzo, jer petak je veoma blizu, a s njim i rok za najcrnji scenarij i prekid obustave pitke vode u Lukavcu, piše Faktor.

Više od 25.000 građana Lukavca bi već u petak moglo ostati bez vode zbog međusobnih dugova tri firme. Javno preduzeće “Spreća” od lukavačkog GIKIL-a traži naplatu 1,1 milion duga za vodu, a GIKIL od Javnog preduzeća “Rad”, kojem isporučuje pitku vodu, potražuje tri milona maraka. “Spreča” prijeti da zvrne pipu GIKIL-u, a GKIKL isto planira uraditi “Radu”, odnosno u konačnici Lukavčanima.

Zbog ovog problema načelnik Edin Delić u Općini Lukavac sazvao je sastanak svih uključenih u ovaj problem, a napravljeni su i određeni zaključci.

– Dogovorili smo da se do kraja naredne sedmice napravi sporazum o izmirenju dogovanja između “Rada” i GIKIL-a te da se sa “Sprečom” pokuša iznaći rješenje da se ne obustavlja isporuka vode dok se to ne riješi. Kako smo shvatili “Spreča” ne dovodi u pitanje isporuku vode građanima, ali je problem što voda za GIKIL i građane “ide na isti ventil” – rekao je za Faktor načelnik Lukavca Edin Delić.

U saopćenju GIKIL-a navedeno je da “Rad” ovoj kompaniji “duguje oko tri miliona KM, od čega je u toku 2018. godine plaćen iznos manji od pet posto od fakturisanog iznosa i to putem kompenzacija”.

– Koliko je GIKIL odgovoran govori i činjenica da smo u ovoj godini plaćali “Spreči” 80 posto svih računa, ali ova plaćanja se gledaju prema starim dugovanjima i ta priča se nastavlja. Imamo rok do petka da platimo pola miliona maraka, nismo ni za kakve ishitrene postupke, ali ukoliko “Spreča” u potpunosti obustavi vodu GIKIL-u, onda ni mi nećemo imati šta isporučiti gradu. Tu ćemo najviše ispaštati mi, GIKIL i stanovnici Lukavca i takav scenario ne želimo. Otvoreni smo dalje za razgovore i dogovore i bit ću iskren do kraja i reći da koliko god nama plati “Rad” mi ćemo taj iznos proslijediiti na račun Spreče – kazao je na današnjem sastanku u Lukavcu generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly.

S druge strane direktor “Rada” spori da je dug njegovog preduzeća tri miliona i navodi da postoji tužba GIKIL-a, ali i kontratužba po osnovu dugovanja za vodu.

– GIKIL je nama jednostrano povećao cijenu vode za više od 50 posto i od 2014. godine postoje razmirice. Oni su iskoristili ovu situaciju i svoj dug prema “Spreči” vezali za nas. Mi preuzimamo samo 20 posto vode koju GIKIL dobija od “Spreče”, dok ostalih 80 posto GIKIL koristi u proizvodnji. Također, oni plaćaju “Spreči” peterostruko nižu cijenu vode u odnosu na cijenu po kojoj mi kupujemo – kaže direktor “Rada” Nehrudin Osmanović.

On tvrdi da GIKIL nezakonito šalje “Radu” fakture i za bunarsku vodu, a da pri tome nemaju koncesiju za njeno korištenje. Dodaje da je stvarni dug “Rada” prema GIKIL-u nešto više od 1,7 milona maraka, a da je pola tog iznosa bunarska voda za koju smatraju da se ne može naplaćivati.

– Zbog svega toga mi mislmo da smo u pravu, ali ćemo gledati da se dogovorimo naredne sedmice, prije svega, zbog interesa građana – zaključio je Osmić.

JP “Spreča” danas popodne imala je sjednicu Upravnog odbora, pa direktor Suad Hasanović nije bio dostupan za komentar cijele situacije. Kako saznajemo, veći dio rasprave na sjednici odnosio se upravo i na situaciju s GIKIL-om.

Ko će popustiti, a ko platiti, znat će se vrlo brzo, jer petak je veoma blizu, a s njim i rok za najcrnji scenarij i prekid obustave pitke vode u Lukavcu.

Podijeli ovaj članak
11 komentara
Subscribe
Notify of
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bez “pitke vode” 🙂

”pitke vode” Ko ima pitku vodu?

Ušla voda u uši, Lafinaš i dalje lafina- sve se puši!. Sada će uslijediti Javno fejsbuk izvinjenje gradoNačelnika Opštine građanima Lukavca za sva do sad izrečena prazna obećanja po pitanju rješavanja pitanja pitke vode i ekologije i kako ipak nije mogao ništa da uradi za dvije godine boravka na poziciji načelnika Opštine jer nije stigao ništa da uradi obzirom da je morao da napiše 764380 objava na fejsbuku, statusa , instagrama, da napravi 38907 fotografija … od Ozrena do Rampe na Petraku…mada je cijelu kampanju predizbornu i postizbornu zasnovao na EKOLOGIJI! Nebi mu bilo prvi put da liže , što je izasrao…od njega već vidjeno!. Važno je samo da ON i dalje IMA PETLJU DA PETLJA…

nije bitno sto ionako nemamo pitke vode nego je tebi bitan “lafinas”?! Sad treba da nam zavrnu i ovu “djeriznjacu” kojom se tusiramo pa da smrdimo poput takvih kao ti –

Bujrum izaberite novog ako možete s 2500 glasova

Pa on će na kraju sam Pobjeći konji bez referenduma kad bude još dojebo ovo sve kako je krenuo , pa vi bujrum svi za njim u Banoviće sa svim Vašim glasovima ebo Vas kukić sve odreda što ga održava ovdje onakvog herlavog!

LAFINOM o ekologiji i vodi je dosao na vlast lafinas a upatite moje rijeci i izgubice vlast radi ekologije i vode . Covjek laze mota o ekologiji i vodi a svaku sedmicu ekoloski incidenti a pitanje je dana kada ce i ovu zagadjenu vodu zatvoriti

kako ovaj baksuz nacelnik dodje ostacemo i bez vode

Ovo je cijena koju Lafinaš mora platiti PDA i Kukiću jer nije dogovorio koaliciju sa SDP na TK, kako je obećao Kukiću.Voda je samo protisak od strane direktora Spreče koji je iz PDA.ja mislim da će se neko u ovoj “mutnoj vodi” utušiti jer je nekom došla voda do grla.

Žao mi je što će neki PDA direktori popušiti na TK-a,a i šire.Jer sad radi metla, a ljudi navikli na reprezentaciju u “ZLATNIKU”, i na mladu jagnjetinu kod BEĆE na Brani.Posebno mi je žao ovih preletača iz Lukavca koje je Kuko pustio ko štetu niz vodu.

Kakve pitke vode.pitka se naplaćuje a industrijska se koristi lopovi i marvo