fbpx

GIKIL: Zaustavljanje isporuke vode imalo bi nesagledive posljedice

3 min. za čitanje

Povodom nastalog problema vodosnadbijevanja grada Lukavca, a nakon informacije o mogućnosti potpune obustave isporuke vode koju smo putem saopštenja za javnost objavili jučer (30.10.2018.godine), u kabinetu načelnika Opštine Lukavac danas je održan i zajednički sastanak. Pored članova Uprave Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL), rukovodstva JP RAD Lukavac, sastanku sa na poziv načelnika Edina Delića prisustvovali i predstavnici političkih partija koje participiraju u Opštinskom vijeću, dok se predstavnici JP Spreča d.d. Tuzla nisu pojavili u dogovoreno vrijeme.

Generalni direktor GIKIL-a, Debasish Ganguly, podsjetio je da je briga za nastavak snadbijevanja Lukavca vodom bila tema i sastanka koji je dan ranije održan sa premijerom i ministrima u Vladi TK, te direktorom JP Spreča, na kojem je iniciran i ovakav vid zajedničkog sastanka. Ponovio je da je ukupni dug GIKIL-a prema JP Spreča 1,1 milion KM, dok je dugovanje JP RAD prema GIKIL-u oko tri miliona KM, te dodao da čak i kada bi se izostavio osporavani dio, dug RAD-a prema GIKIL-u iznosio bi 2,3 miliona maraka.

„Činjenica je da smo čak i tokom 2018.godine nastavili da redovno isporučujemo vodu, a iznos koji nam je plaćen je samo četiri posto od ukupnog fakturisanog iznosa, i to putem kompenzacija. Ne želimo da građani ispaštaju zbog svega toga, ali mi plaćamo i PDV, a dug se iz dana u dan povećava. Koliko je GIKIL odgovoran dodatno govori i činjenica da smo u ovoj godini plaćali JP Spreča 80 posto svih računa, ali ova plaćanja se gledaju prema starim dugovanjima i ta priča se nastavlja. Imamo rok do petka da platimo pola miliona maraka, nismo ni za kakve ishitrene postupke, ali ukoliko JP Spreča u potpunosti obustavi vodu GIKIL-u, onda ni mi nećemo imati šta isporučiti gradu. Tu ćemo najviše ispaštati mi, GIKIL i stanovnici Lukavca i takav scenario ne želimo. Otvoreni smo dalje za razgovore i dogovore i bit ću iskren do kraja i reći da koliko god nama plati JP RAD mi ćemo taj iznos proslijediiti na račun Spreče“, kazao je Ganguly te dodao da GIKIL koristi značajne količine vode u tehnološkim procesima, te da bi svaki nedostatak mogao značiti i havariju sa još težim posljedicama za sve.

Članovi Uprave GIKIL-a su se složili sa prijedlogom načelnika Delića da se pregovori svih strana moraju nastaviti, te je dogovoreno da će, u cilju pronalaska rješenja, JP RAD i GIKIL naredni sastanak održati već sljedeće sedmice. Zajednički stav je bio i da se JP Spreča mora pozvati na odgovornost i razumijevanje, te da je dati rok ucjena upućena svima, a najprije građanima Lukavca.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

sve je funkcionisalo dok lafinas ne dodje sa svojima krkanima a sad na sve strane problemi od prevoza , vasera , vode , komunalnog a da nepricamo o ekologiji , Sve nas covjek prevari sa led lampicama , tuzbama , kombajnima na jezeru i koja je sljedeca lafina

Za dvije godine Delić je na Opštini jedino pokrenuo MS Windows na svom pederskom tabletu, ostalo je sve propalo i ceste i zrak i voda sve je otišlo u tri p.m., a ova nakarada od profesora samo drži sastanke na kojima i dalje priča i priča i priča..pa hoćeš li išta operativno uraditi da ima hajra više

Tvrdi se pazar. GIKIL ce dati vodu kako bi bio “spasilac”. Narod ce se usutit kako ne bi bio gladan i zedan. JP Rad ce posluziti k'o “zrtveni jarac”.
Slijedi povlacenje sudskog postupka, urucenje dozvole, kolektivno tapsanje po ramenu i … Banket u Blitvi,bezbeli.
Sta je Holivud za Bolivud…

delicu kupi ti sebi jedan novi dzip da mozes obic situaciju na terenu