fbpx

KHK Lukavac odgovorio na izjavu Dr Zijada Mašića

3 min. za čitanje
KHK Lukavac

 

Povodom govora Dr Mašića vijećnicima u OV Lukavac, reagovao je KHK kao suosnivač i suvlasnik prozvane kompanije GIKIL. Reakciju objavljujemo u nastavku:

Poznato je da je KHK DD suosnivač i suvlasnik d.o.o. „GLOBAL ISPAT KOKSNA INDUSTRIJA“ LUKAVAC, te radi činjenice da u izjavi dr. Mašić Zijada ima navoda koje KHK nesmije prećutati.

Moglo bi se naširoko  govoriti o zloupotrebi govornice i medijskog prostora,doktora kojemu je dio stanovnika opštine Lukavac, odlučio omogućit’ pravo na „govornicu“ i prostor u medijima,ali KHK neće ulaziti u analizu ko je brojao koliko je djece „podiglo ruke“ i da li oni koji su podigli ruke, zaista imaju u ruksaku ili džepu te „pumpice“. To su djeca.

Neću braniti ni FCL ako spaljuje Glinene ploče iz Rafinerije ulja Modriča, niti ŠIŠEDŽAM“  ako spaljuje gume jer sam za to ne kompetentan kao ni doktor.

Reći ću ono što znam a to je:

KHK proizvodi koks preko 60 godina i na temelju tog iskustva,možemo reći da pri normalnom tehnološkom procesu proizvodnje koksa je nemoguće ubacivati ništa drugo osim komponenti kamenog uglja a da se to ne odrazi na nalaz službi koje rade analizu ispravnosti koksa, kako sadržaja komponenti do procenta vlage,pepela,sumpora i drugih supstanci u koksu.

Ako u evidenciji službi koje to rade postoje dokazi za takvo nešto,mora biti dostupno i dato na uvid svima,koji zakonski trebaju da kontrolišu uslove i rezultate proizvodnje koksa.

Sam tehnološki proces proizvodnje koksa,od prihvata uglja na skladište ,pa preko transporta do mlinova, vaga i mješača do bunkera ,treba biti i jeste zatvoren, te samim tim ako bi neko, htio ubaciti lijekove morao bi to raditi na mašini za punjenje peći, što je veoma teško izvodljivo ali nije nemoguće.

KHK zna da GIKIL ima „okolinsku dozvolu“ koja ističe ove godine,i mi smo spremni, svima u procesu odobravanja i davanja saglasnosti dozvole,pomoći u dijelu koliko je do KHK.

Nije okoliš u Lukavcu čist, nije ni bio a neće ni biti, sve dok se mnoge stvari neriješe. Prvenstveno u GIKIL-u a po meni mnogo više u široj društvenoj zajednici, da se stvari dovedu u zakonske okvire.

Zuhdija Hasanhodžić

Dr Mašić: “Od 26 učenika, 19 koristi pumpice za disanje!”

Podijeli ovaj članak
24 komentara
Subscribe
Notify of
24 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kada se doktori budu poceli baviti svojim poslom onda bi se od njih moglo nešto i očekivati. Ako se doktori budu bavili pričama “rekla-kazala” i iznošenjem netačnih tvrdnji možete misliti kakav je njihov karakter. Spuštaju se na takav nivo za pisljivu naknadu Općinskog vijećnika.
Evo i ja sam čuo da ovaj isti doktor dolazi na posao u poslijepodnevnim satima, da kad dođeš kod njega na pregled za kraj ostavlja uvijek mlade žene, djevojke, koje dođu na pregled oko 8 – 9 sati naveče.
Ne znam da li je tačno. Ali i ja sam čuo.

vjerovatno radis u koksari ili ?

”KHK proizvodi koks preko 60 godina” Sa istom tehnologijom od prije 60 godina ili novom modernijom tehnologijom?

KHK truju hiljade stanovnika Lukavca i okolnih sela, kao i cjelokupnog sliva Sprece a brane se sa “Nismo samo mi krivi, krivi su svi”. Da bi nekoliko stotina dobilo minimalne plate treba da pobijete pola Lukavca? Kako vas nije strah za vlastitu djecu koja se radjaju, odrastaju i umiru u otrovu koji bez prestanka suklja iz fabrike smrti zvane KHK.

Nista njih nije strah prijatelju. Oni bi i nas ubacili u kotao da mogu..

Prosječna isplaćena plata u GIKIL je 1050 KM mjesečno po radniku, što sigurno nije minimalna. Topli obrok je 8,5 KM DNEVNO + obezbjeđena ishrana u restoranu. Zato molim vas da kad pišete ne pišite gluposti.

Da je plata i 10 hiljada tko tim parazitima daje pravo da hiljade nas i nase djece truju kao u gasnim komorama? KHK je simbol toksikoloskog genocida koji Lukavac trpi.

Postavite neke mjerače na sve velike privredne subjekte u Lukavcu na njihove dimnjake i znat ćemo ko ispušta šta. I kod nas truje,

Zuhdija ZNA a DR DR DR Masic NE ZNA.

a sta ubacujete u nju!??? Pobili ste nam pola grada i sad se nasao pricati. Dabogda se sutra zatvorila

To da li vi spaljujete lijekove najmanji je problem. Mene bi stvarno bilo stid staviti u istu rečenicu okolinsku dozvolu i Koksaru. Pa jel vi stvarno mislite da su stanovnici opštine toliki JETIMI pa takve izjave dajete kao repliku na izjavu dr Mašića? Jeste li vi svjesni da taj NORMALNI TEHNOLOŠKI PROCES izazvao toliko rakova pluća i načinio zemljište pored rijeke Spreče 1000 puta zagađenije?

50-ih godina sam rođena i živjela najljepšu mladost u lukavcu ali se oduvijek znalo da je soda smrdila a koksara trovala,nisi imao snježćno bijeli veš ma koliko ga iskuhavali,svo zasađeno povrće je imalo crni pepeo po lišću a ako kojim slučajem hoćeš na dvorištu jesti mliječne prerađevine sigurno nećeš uspjeti jer će se brzo zacrnjeti kao da ga je tko crnim biberom posuo,koje posljedice na dišne puteve je ostavilo na veliki br.građana da ne spominjem…..ima li cjene jedan a kamoli toliko ugroženih života da se o tome toliko bezuspješno polemizira

Bas me interesuje kakav obraz moras imati pa javno braniti nesto poput koksare!!!! Fuj

Treba je zatvorit veca steta od te fabrike koksa nego koristi Lukavac ima .
nas gradjane truju ,truju nam okolinu a ni radnici iskreno nemaju neke srece od poslodavca, duzni su i bogu i narodu i uz to sve nas redom truje . ZATVORIT POD HITNO !

Sinoćse zapalila Spreča u kasne sate…gorila a to sve od istresanja Benzola iz koksare u Spreču. Doktore svaka čast samo naprijed.. A vi iz uprave Gikila umjesto da se izvinite i ovom čovjeku i svakom građaninu, vi napadate i lažete.Ko i načelnik i on laže da je blokiran budžet..Sve sami lažovi došli na našu opštinu

Kada bi svi ljudi pričali o onome što znaju, na svijetu bi zavladala vječna tišina.

samo jedna…!jutros je GIKIL,kada se nije vidio prst pred okom, podigao nivo proizvodnje,nažalost na samo 65 peći /24h a nakon toga se razvedrilo, hvala Bogu ,e pa ko hoće a nešto zna nek konta

na 68 ili nevažno ali je povećana proizvodnju u skladu sa trenutnim finansijskim mogućnostima,ali se “sunce ukazalo”

oni koji se prave da neznaju, a znaju sigurno da je doktor koji je za govornicom rekao to što je rekao sigurno jedan od najboljih pulmologa i najkompetentniji u Lukavcu i šire da kaže koje posledice trpe građani koje sistematski truje prije svih koksara . a za spoznaju o katastrofalnom učinku na zdravlje građana Lukavca netreba nam ni mišljenje doktora dovoljna je statistika o broju oboljelih i umrlih od karcinoma pluća . Gospodine iz GIKILa stidi se svoje izjave

Dr. Masic govori jezikom naroda , svaka cast! Rekao je sto bi svi gradjani Lukavca rekli da imaju svojih 5 minuta.Smijesno je o ovakvim stvarima raspravljati, prave nas budalama vec godinama i godinama.Dok narod ne ustane nema nista od toga.Respekt dr.Masicu!!!

Izgleda da samo grobari znaju istinu o lukavačkoj besprimjernoj tragediji o kojoj ne smiju progovoriti . Samo onda kada sahranjuju nekoga od svojih , stresuse od teskog bola i spoznaje
da sa njima ukopavaju istinu i nadu.

Kada goli interes nadvlada razum, onda se zrtvuje istina…

Ja jesam za ekologiju ,i dajem jedan prijedlog ; Zatvoriti SSL,GIKIL i FCL a radnici navedenih firmi da primaju platu iz budžeta općine ili kantona

Zašto se 13 Vijećnika iz minorne mahom crvene manjine nije oglasilo na ova saopštenja iz KHK ? Već prozivaju kolektive koji ulažu milione u ekologiju.
Zato jer je 27. januara 2012. godine sa početkom u 11.00 sati održana ceremonija uručenja „Okolinske dozvole“ GIKIL-u koju je uručila Branka Đurić ministrica za okoliš i turizam u Vladi Federacije ( kadar SDP-ea ).Vidi http://www.akta.ba/bs/Vijest/najave/urucenje-okolinske-dozvole-gikil-u-27-januara-u-lukavcu/15810. Znači ne mogu protiv sebe.
Drugi razlog je što lokalni aktivista SDP-ea je ujedno sindikalni aktivista GIKIL–a i on svoju poziciju u SDPeu gradi na osnovu laži da kontroliše široke radničke mase ovog giganta.Zato je i odgodio najavljene eko-proteste ispred GIKIL-a prošle godine,govoreći ;”Jakube nije vakat izborna je godina”.
A da su omiljeni među radnicima govore fotografije sa njihove zadnje tribine u hotelu,niđe radnika samo penzioneri (Jugo nostalgičari).